Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής επιχείρησε να κλείσει το θέμα που άνοιξε χθες με τις διφορούμενες δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου όσον αφορά το θέμα του άρθρου 32 και της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να παίξει θεσμικά παιχνίδια και ότι θα προτείνει τον Προκοπή Παυλόπουλου για μια ακόμα θητεία.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει αν θα κάνει κι αυτός το ίδιο ενώ κατηγόρησε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για παρασκηνιακές συμφωνίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κινήσεις πολιτικής σκοπιμότητας. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης παίζει «αποκρουστικά πολιτικά παιχνίδια» με την εκλογή ΠτΔ. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει τάξει» την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής.
Υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα.
«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε και συνέχισε: «Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.
Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε» είπε ο πρωθυπουργός.
«Δεν κάνω σενάρια δεξιάς παρένθεσης»
Ο κ. Τσίπρας απάντησε ακόμη και στα σενάρια περί δεξιάς παρένθεσης λέγοντας πως δεν πρόκειται να παίξει τέτοια σενάρια, αφήνοντας αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά για τα σενάρια αριστερής παρένθεσης που όπως ανέφερε απεργαζόταν εκείνος
«Παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε. Οσα σχέδια και αν απεργάζεστε σήμερα όσα και αν έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας, όσες θέσεις και αν έχετε μοιράσει μεταξύ σας ακόμα και αυτή του πρόεδρου της Δημοκρατίας να ξέρετε, κρατήστε τις ορέξεις σας δεν χρειάζεται να αγχώνεστε με 90 βουλευτές που θα έχετε στην επόμενη Βουλή πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλετε. Αυτοί που σχεδίαζαν σενάρια αριστερής παρένθεσης ήταν αυτοί που έκανε καριέρα με τα εθνικά θέματα, τα έδωσαν όλα, δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτα και όταν είδαν ότι χάνουν τις επερχόμενες εκλογές έφτιαξα στο μυαλό τους σχέδια παρενθέσεων και περίμεναν να πέσει η εξουσία σαν ώριμο φρούτο».
«Η ΝΔ μετατρέπει την αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ»
«Δυστυχώς η αντιπολίτευση αντί να ακολουθήσει τον δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, επέλεξε να παίξει παιχνίδια αντιθεσμικά, παιχνίδια συναλλαγής και να μετατρέψει την συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Επέλεξε να μην σεβαστεί καν την συνταγματική επιταγή που επιβάλλει την επιδίωξη ευρέων συναινέσεων για την συνταγματική αναθεώρηση, έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Στην αρχή η Νέα Δημοκρατία έλεγε πως αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί το σύνολο των προτάσεων της θα αποχωρήσει, αλλά κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, βεβαίως υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έψαχνε μια πρόφαση, μια αφορμή για να μην αλλάξει το ντροπιαστικό άρθρο 86, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Ο Μητσοτάκης παίζει αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή ΠτΔ»
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Θυμάστε ότι στην προηγούμενη συζήτηση είχα στηλιτεύσει τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη στο θέμα αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Είχα πει τότε ότι η τοποθέτηση του μου θυμίζει ένα συμπαθή ποδοσφαιρικό παράγοντα. Μια έλεγε ότι συμφωνεί. Μετά ότι διαφωνούσε. Μετά άλλαζε γνώμη και συμφωνούσε λίγο και μετά διαφωνούσε πολύ. Και όταν τον ρώτησα τελικά ποια είναι η πρόταση του απάντησε ότι θα το σκεφτεί. Και σήμερα συνεχίζει τα παιχνίδια. Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- Πρωθυπουργός, θα κάνει ότι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων. «Λέτε εμάς ότι είμαστε «κυβέρνηση κουρελού», αλλά εσείς είστε μια αντιπολίτευση που δεν έχει έργο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
«Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα, και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί αποφασίζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και δεν τα ψηφίζει όλα, ώστε αφού είναι ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα όπως επιθυμεί;», πρόσθεσε.
Δεν είναι η σιγουριά που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη συμπεριφορά στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η πολιτική σκοπιμότητα, είπε ο πρωθυπουργός.
«Εδώ κάτι κρύβεται. Θέλει να μας πείσει ότι το μόνο που κρύβεται είναι ο φόβος του μήπως εμείς παίζουμε παιχνίδια. Είναι απολύτως έωλο το επιχείρημα», τόνισε και εξήγησε:
«Από την στιγμή που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε και εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε στη Βουλή τη πρόταση για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της βουλής, τι ακριβώς τάχα τον απασχολεί;
Γιατί επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει τη πρότασή μας που έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, με 7 συνεχείς ψηφοφορίες που απαιτούν τους 180 και μετά την άμεση εκλογή από το λαό, ενώ διαφωνεί με αυτή τη θέση και επιθυμεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με 151 ψήφους;» iefimerida.gr