Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Β. Κορκίδης: Σημαντική θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της οικονομίας

Newsroom από Newsroom
23/10/2023 08:00
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
55
SHARES
118
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κορκίδης: Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς χαιρετίζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές, από τον οίκο Standard & Poor’s την περασμένη Παρασκευή…

και επισημαίνει ότι περιμένει την επενδυτική βαθμίδα και από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου, ώστε να χαρακτηριστεί και επισήμως η Ελλάδα «επενδύσιμη».

Επιπλέον το επιμελητήριο αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής: Η Ελλάδα επισφράγισε την επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον δύο από τους «Βig Three»οίκους, S&P, Moody’s και Fitch που απαιτείται για την ένταξη της στο γκρουπ του «investment grade», που παρακολουθείται από το 95% των επενδυτών. Ταυτόχρονα η JP Morgan εκτιμά πως η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,4% το 2023 με το ΑΕΠ να σκαρφαλώνει στα 223 δισ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός θα κυμανθεί μεσοσταθμικά στο 4,2% φέτος για να υποχωρήσει στο 2,3% του χρόνου.

Όσο λοιπόν η Ελλάδα παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί για την επόμενη μέρα. Βεβαίως η αναβάθμιση δεν είναι πανάκεια, θέλει διαρκή προσπάθεια και βελτίωση, αφού η μετάβαση στη χρηματοδότηση από τις αγορές πάντα κρύβει κινδύνους, καθώς το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί και θα αυξηθεί περεταίρω, ενώ η διάρκεια των δανείων ενδέχεται να μειωθεί. Η επιστροφή μας στις αγορές φέρνει προκλήσεις και ευκαιρίες με τη προϋπόθεση της συνέχισης της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Όσο σημαντικό επίτευγμα και αν είναι, ως εθνικός στόχος, η επενδυτική βαθμίδα δεν σημαίνει πως βάζει τέλος στις προκλήσεις για την Ελλάδα, που παύει πλέον να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη, που εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της, αλλά θέλει ακόμα δουλειά και χρόνο για να το μειώσει στα επιθυμητά επίπεδα.

Ο ΟΔΔΗΧ την περασμένη εβδομάδα άντλησε από τις αγορές συνολικά 400 εκατ. ευρώ με την επανέκδοση δύο ελληνικών ομολόγων 5ετούς και 10ετούς διάρκειας με αυξημένο όμως επιτόκιο 3,85% και 4,34% από 3,3% και 4,01% στην προηγούμενη δημοπρασία, αντίστοιχα. Οι συνολικές προσφορές για τον 10ετή τίτλο λήξεως το 2033, ύψους 250 εκατ. ευρώ, ανήλθαν σε 947 εκατ. ευρώ, ενώ για τον 5ετή τίτλο λήξεως το 2028, ύψους 150 εκατ. σε 542 εκατ. ευρώ. Επίσης εντός της τρέχουσας εβδομαδας, ο ΟΔΔΗΧ μέσω δημόσιας εγγραφής θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας ύψους 625 εκατ. ευρώ. σε ιδιώτες επενδυτές με ανώτατο ποσό τα 15.000 ευρώ. Στην αντίστοιχη δημοπρασία τον Σεπτέμβριο η απόδοση στα εξάμηνα έντοκα διαμορφώθηκε στο 3,9% έναντι 1,56% που είναι η απόδοση που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις για ένα έτος. Ο συνδυασμός της επενδυτικής βαθμίδας, με τη μείωση του «country risk», μαζί με την αυξημένη όρεξη για νέες εκδόσεις ομολόγων, οδηγεί την ΤτΕ στην εκτίμηση για τοποθέτηση κεφαλαίων 6 έως 10 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα το 2024.

Όσον αφορά στα ζητήματα της αγοράς, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα «κατέβασε ταχύτητα» και διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Σεπτέμβριο από 3,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδο μήνα. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3% με τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά να καταγράφονται στην Ολλανδία, τη Δανία και το Βέλγιο ενώ τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά εντοπίζονται στην Ουγγαρία τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι ένα κράτη-μέλη της ΕΕ, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε πέντε. Στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική ετήσια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2024 με μείωση κατά 50% από το 4,6% φέτος στο 2,3% του χρόνου. Παρά όμως την αποκλιμάκωση του ΔΤΚ οι μεγάλες πληθωριστικές εστίες των τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών παραμένουν ενεργές και προειδοποιούν ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα τραβήξει σε βάθος χρόνου.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, που «φλερτάρει με την ύφεση», η ενεργειακή εξάρτηση παραμένει ένας διαρκής κίνδυνος, όλο το τρέχον έτος, με προσθήκη μάλιστα στην εξίσωση την άγνωστη ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι απειλές που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στο τέλος του 2023 είναι, κατά σειρά μεγαλύτερου κινδύνου, ο επίμονος πληθωρισμός, η μακροχρόνια ακρίβεια, η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο κλυδωνισμός των αναδυόμενων αγορών, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα σκαμπανεβάσματα στις αγορές, αλλά εσχάτως και το γεωπολιτικό ρίσκο μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις στο Ισραήλ. Τέλος στις 26 Οκτωβρίου στην ετήσια συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα αναμένεται να αποφασιστεί για πρώτη φορά, μετά από 15 μήνες, η παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Δήλωση

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει: «Εάν το δεύτερο εξάμηνο του 2023 δεν μας είχαν βρει τόσες συμφορές, το πρώτο θέμα συζητήσεων και αναλύσεων θα ήταν η συνεχής αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας που κατέκτησε η ελληνική οικονομία. H ανάκτηση του αξιόχρεου της οικονομίας αποτελούσε ορόσημο για την χώρα μας και μέσα στο βαρύ κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως, η πρόσφατη αναβάθμιση και αυτή που θα ακολουθήσει μέχρι τέλος του έτους δεν παύει να αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη, που έκλεισε οριστικά μια δυσάρεστη παρένθεση 13 ετών και δοκιμασιών. Προϋπόθεση όμως για το οικονομικό επιτελείο παραμένει η προσήλωση στη δημοσιονομική ευθύνη και τη μεταρρυθμιστική επιτάχυνση. Παρά λοιπόν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ανησυχία, τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ακολουθούν μια σταθερή πορεία αναβάθμισης, που σημαίνει φθηνότερος δανεισμός για Δημόσιο, τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αλλά και μιας καλύτερης καθημερινότητας για όλους.»

Ετικέτες: ΚΟΡΚΙΔΗΣ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Οι 5 τομείς που επηρεάζονται στην Ελλάδα από τη σύρραξης Ισραήλ – Ιράν – Πού επικεντρώνεται η ανησυχία

16/06/2025 | 17:55
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Κορκίδης: Τζίρος πάνω από 4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο στην αγορά – Οι πέντε κλάδοι που μονοπώλησαν

07/01/2025 | 20:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Κορκίδης για την οικονομική αποτίμηση του 2024: Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία της οικονομίας μας

27/12/2024 | 19:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Κορκίδης: Το φθινοπωρινό Ευρωβαρόμετρο εμφανίζει αισιόδοξους Δείκτες Επιχειρηματικού Κλίματος για τις ΜμΕ

13/10/2024 | 14:00
Load More
Επόμενο Άρθρο
Standard & Poor's headquarters in the financial district of New York on August 6, 2011. The United States' credit rating was cut for the first time ever August 5 when Standard and Poor's lowered it from triple-A to AA+, citing the country's looming deficit burden and weak policy-making process. AFP PHOTO/Stan HONDA

Τα πολλαπλά οφέλη και οι προκλήσεις από την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ισχυρό προειδοποιητικό σήμα από Έλληνες και ξένους σεισμολόγους – Ρήγματα στο κόκκινο: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο

    1100 shares
    Share 440 Tweet 275
  • Σεισμός 3 Ρίχτερ στη Ναύπακτο: Διεθνείς αναλυτές είχαν προειδοποιήσει – Ποιες περιοχές μπαίνουν σε «κόκκινο» συναγερμό

    395 shares
    Share 158 Tweet 99
  • Καιρός σήμερα: Καύσωνας και από το μεσημέρι τοπικές βροχές

    382 shares
    Share 153 Tweet 96
  • Ιεροσόλυμα σε σταυροδρόμι: Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων υπό πίεση – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ακίνητα και η αφανής μάχη επιρροής

    345 shares
    Share 138 Tweet 86
  • Αυστηρό μήνυμα από Βρυξέλλες σε Λιβύη: Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες

    316 shares
    Share 126 Tweet 79
  • ΠΡΟΣΟΧΗ στα παιδιά με ποδήλατο: Τραγωδία στο Μενίδι με 9χρονη – Μάχη για τη ζωή της στη ΜΕΘ

    250 shares
    Share 100 Tweet 63
  • 30 δισ. δολάρια και νέα πυρηνική συμφωνία στο τραπέζι: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν φέρνουν ανατροπή στη Μέση Ανατολή

    235 shares
    Share 94 Tweet 59
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch