Στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα Κάρολο, βρίσκεται η αξιοποίηση των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι και των κτιρίων που βρίσκονται εντός.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε για το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» που αναφερόμενη στην συνάντηση Μητσοτάκη – Καρόλου σχολιάζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ξαναφέρνει τον τέως από το παράθυρο. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική το πρωτοσέλιδο αυτό. Ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας είχε σωστά υποδεχθεί τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Κάρολο στην Αθήνα με την σύζυγό του. Αλίμονο αν τέτοιου είδους συναντήσεις είναι θεσμική εκτροπή. Ούτε τότε ούτε σήμερα. Όπως σας είπα η κυβέρνηση έχει σχέδιο ανάδειξης για το Τατόι, το οποίο παρέλαβε σε άθλιες συνθήκες».
Συμπλήρωσε δε ότι εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης του κτήματος Τατοϊου, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση αυτή να παραδώσει το Τατόι όπως το παρέλαβε, σε άθλιες συνθήκες. «Όποιος μπορεί να συνδράμει με ιδέες και τεχνογνωσία στην αξιοποίηση και ανάδειξη που γίνεται με την ευθύνη του ελληνικού δημοσίου θα αξιοποιηθούν οι ιδέες και οι προτάσεις αυτές» είπε.
Από παλιότερη επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα, το 2018.
Παράλληλα τόνισε ότι «Ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ και προέρχεται από διάφορους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών».
Εν συνεχεία πρόσθεσε πως «Τα έργα είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή τους είναι η 31η Δεκεμβρίου 2025. Για τις μουσειολογικές μελέτες έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους φορείς και με επιστήμονες. Το θέμα των χρήσεων των κτιρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων λύθηκε με απόλυτη συναίνεση. Ο καθορισμός των χρήσεων έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση την μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές θα δοθούν 22 κτίρια».
Τέλος για τον προγραμματισμό των έργων ανέφερε «Τα κτίρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές για συγκεκριμένες χρήσεις θα πρέπει να έχουν το ίδιο περίπου ανταποδοτικό ισοδύναμο. Ετοιμάζεται η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες. Ο προγραμματισμός μας είναι η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων, που υλοποιεί το Δημόσιο εντός του κτήματος, να μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου υπό μορφή ΝΠΙΔ με τη συμμετοχή στην Διοίκησή του εκπροσώπων του Δημοσίου, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ιδιωτών».
Το παράδειγμα του Dumfries House
Το Dumfries House είναι μια εξοχική κατοικία στο Ayrshire της Σκωτίας. Βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο κτήμα, περίπου 3 χλμ δυτικά του Cumnock.
Το οίκημα είναι ένα από τα λίγα που μέχρι σήμερα διατηρούν πολλά από τα αυθεντικά έπιπλα του 18ου αιώνα και λειτουργεί κάτω από τη σκέπη του βασιλικού ιδρύματος «The Prince’s Foundation».
Το Dumfries House άνοιξε για το κοινό για ξεναγήσεις στις 6 Ιουνίου 2008. Από τα μέσα του 2009, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons άρχισε να χρηματοδοτεί την αποκατάσταση της φάρμας κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που συνδέεται με το κτήμα, τόσο για να γίνει ένα εργαλείο έρευνας και εκπαίδευσης σχετικά με τις βιώσιμες μεθόδους κτηνοτροφίας, αλλά και με την πρόθεση να γίνει κερδοφόρο μέχρι το 2014 και να ενταχθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Τον Απρίλιο του 2012 άνοιξε ο ξενώνας υπνοδωματίων Dumfries House Lodge, για να παρέχει καταλύματα για γαμήλιες και άλλες εκδηλώσεις.