Βορίδης: «Η κυβέρνηση είναι και θα είναι παρούσα και θα δράσει άμεσα και γρήγορα και θα στηρίξει τους πληγέντες παραγωγούς μας, σε αυτήν τη μεγάλη δυσκολία που περνούν»…
από το καταστροφικό «χτύπημα» του «Ιανού» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά τη συζήτηση, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, της κύρωσης μνημονίου συνεργασίας για τον τομέα της γεωργίας με την Αλβανία.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλία, είπε πως θέλουμε «να μεταφέρουμε ένα μήνυμα στήριξης, με συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για τις πληγείσες περιοχές». Τόνισε πως ο πρωθυπουργός «έδωσε ήδη εντολή να υπάρξει ειδική στήριξη του ΕΛΓΑ από το αποθεματικό. ‘Αρα, πρόσθετα ποσά». Ανέφερε πως θα υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας των εκτιμήσεων και θα έχουμε τελειώσει την καταγραφή της ζημίας του ζωικού κεφαλαίου έως και την Παρασκευή. Και, επομένως, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία των αποζημιώσεων».
Ο υπουργός ανέφερε πως «θα δούμε τη δυνατότητα καταβολής, άμεσα, ενός ποσού ως μία άμεση στήριξη και μέχρι να τελειώσουν οι εκκαθαρίσεις του ΕΛΓΑ». Ο κ. Μάκης Βορίδης, αποσαφήνισε πως «τα ποσά, τα οποία απαιτείται να καταβάλουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τις δηλώσεις ζημίας, δεν πρόκειται να απαιτηθούν από τους παραγωγούς, αλλά αυτά θα αντιμετωπιστούν στην συνεχεία. Επομένως, χωρίς καταβολή ποσών θα γίνονται οι δηλώσεις των ζημιών». Σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνδέονται με την απώλεια π.χ. ζωοτροφών ή με την καταστροφή των γεωργικών μηχανημάτων, που και αυτά όπως είπε «θα τα εξετάσουμε και θα τα δούμε τον καλύτερο και ταχύτερο δυνατό τρόπο, για να ενισχύσουμε την κάλυψη τους».
Ο υπουργός ανέφερε πως «η ζημία στην Θεσσαλία είναι αρκετά μεγάλη. Μιλάμε για μια ζημιά της τάξης των 300 μέχρι 450 χιλιάδων στρεμμάτων, σε μία χρονιά που – ειδικά το βαμβάκι – πήγαινε πάρα πολύ καλά. Οι εκτιμήσεις ήταν πως εφέτος θα είχαμε μία πάρα πολύ καλή σοδειά και ένα βαμβάκι υψηλής ποιότητας». Διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση θα είναι παρούσα, θα δράσει άμεσα και γρήγορα και θα στηρίξει τους παραγωγούς μας, σε αυτήν τη μεγάλη δυσκολία που περνούν, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή παραγωγική διαταραχή». Επίσης, ανέφερε πως υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις υποδομές αρδευτικών δικτύων που και αυτά θα πρέπει να τα αναπληρώσουμε».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιαννης Σαρακιώτης ανέφερε στον υπουργό πως εκτός από τη Θεσσαλία και ο Νομός Φθιώτιδας έχει πληγεί σημαντικά. Ήδη στο Δήμο Δομοκού 5.000 στρέμματα στην περιοχή της Ξυνιάδας με καλαμπόκι έχουν βυθιστεί στο νερό, 5.000 στρέμματα στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου και της Εκκάρας με βαμβάκι έχουν πλημμυρίσει και περί τα 20.000 στρέμματα γύρω από τη Λαμία, στο Λιανοκλάδι, την Ανθήλη, το Κόμμα, το Μοσχοχώρι και αυτά κατά κύριο λόγο με βαμβάκι, αλλά και με ρύζι, έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς και υπήρξε και απώλεια ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας. Και ζήτησε να μεριμνήσει το Υπουργείο για άμεση και εκεί καταγραφή των ζημιών, αλλά και κυρίως και για την έγκαιρη αποζημίωση των πληττομένων.
Ο υπουργός, απαντώντας σε αναφορές της αγορήτριας του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου για την πορεία της νέας ΚΑΠ ανέφερε ότι «η φιλοδοξία της γερμανικής προεδρίας είναι να καταλήξει σε κάποια πρώτη συμφωνία, σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική και γρήγορα θα έχουμε κάποια επιτάχυνση».
Ο κ. Βορίδης απάντησε και στις αιχμές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσαν εμβολίμως, σχετικά με το τι θα κάνει ο ίδιος όταν θα τεθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση οι κυρώσεις οι συμφωνίες συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία λέγοντας ότι «το όλο θέμα ακούγεται, από ένα σημείο και μετά, ως κακόγουστο αστείο. Καταλαβαίνω το επίπεδο της πλάκας […] Να το τελειώνουμε όμως. Ψηφίσατε μία κακή συμφωνία. Την κριτικάραμε ως τέτοια τότε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτό ήταν και είναι μία κακή συμφωνία. Σας είπαμε τότε πως άπαξ και κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, εν συνεχεία παράγει έννομα αποτελέσματα δεν καταγγέλλεται και δεν ανακαλείται. […] Και τώρα έρχεστε και κάνετε πλάκα και μας λέτε: «εάν αναγνωρίζουμε το κράτος το συγκεκριμένο, με την ονομασία που του δώσατε με βάση την συμφωνία», μας λέτε αν θα συνεχίσουμε να έχουμε διπλωματικές σχέσεις; Ναι, θα έχουμε διπλωματικές σχέσεις. Ναι, θα συνάπτουμε συμφωνίες. Ναι, θα έρχονται αξιωματούχοι και η συμφωνία που έχετε κάνει θα εξακολουθεί να είναι μια συμφωνία που θα σας βαραίνει ιστορικά στο διηνεκές. Αυτή είναι η απάντηση, λοιπόν. Δεν κατάλαβα γιατί σας αρέσει αυτό και το έχετε ως ευφυολόγημα να το λέτε. Σε δύσκολη θέση βάζετε τον εαυτό σας, όχι εμάς».
«Υπέρ» της «Κύρωσης του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας» ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, με διαφορετικό σκεπτικό, καταψήφισαν.
Ι.Α.