Βορίδης: Με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη να ρίχνει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ ότι για άλλη μια φορά αρνήθηκε να συναινέσει στην απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου σχετικά με την «άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».
Το νομοσχέδιο δεν εγκρίθηκε τελικά, καθώς στην ονομαστική ψηφοφορία που προηγήθηκε, έλαβε 10 ψήφους λιγότερους από τις 200 που προβλέπει το Σύνταγμα, συγκεντρώνοντας 190 θετικές ψήφους και 23 αρνητικές. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΕΛ.ΛΥ ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Στο κενό έπεσε η διαβεβαίωση του κ. Βορίδη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν συμφωνήσει να προσμετράτε στο εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων, θα ξεκινήσει άμεσα νέα συζήτηση πάνω σε τεχνικά θέματα και ο ίδιος είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα και να αποδεχθεί προτάσεις ώστε να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στο εκλογικό δικαίωμα των ελλήνων του εξωτερικού. Πάντως, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει «πλήρως τις επιταγές της Βουλής για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών», εφαρμόζοντας όλες τις προβλέψεις του ισχύοντος νόμου που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και από 288 βουλευτές, τον Δεκέμβριο του 2019.
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν είναι λίγοι ή πολλοί οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού που μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς, όπως είπε, δεν έχει καθόλου στοιχεία μέχρι στιγμής. Πρόσθεσε δε, ότι «η Διακομματική Επιτροπή είναι αρμόδια επί των ενστάσεων και να ελέγξει τους καταλόγους των αποδήμων που θα εγγραφούν». Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, έχουν υποβληθεί 336 αιτήσεις για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ομογενών και από αυτές έχουν εγκριθεί οι 212 ενώ απορρίφθηκαν 104. «Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι ενδεικτικό της αντιπροσώπευσης των ομογενών. Θα έχουμε μια δεύτερη εικόνα αργότερα, άρα δεν θεωρώ ότι έχουμε εικόνα τώρα», πρόσθεσε.
Ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί εργαλειοποίησης της ψήφου των ομογενών. «Επικοινωνιακά, ταπεινά, ψηφοθηρικά ή όχι τα κίνητρα της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο, το πολιτικό δίλημμα που θέτει ενώπιων της Βουλής δεν αλλάζει. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι. Η Αριστερά, για άλλη μια φορά θα εμποδίσει τους απόδημους Έλληνες να ψηφίσουν;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι «αντίθετα από το ΚΚΕ που έχει ξεκάθαρες θέσεις, είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζί του, η αξιωματική αντιπολίτευση κρύβεται και υποκρίνεται, πατώντας σε δύο βάρκες και έχει βαθιές, σκληρές ιδεολογικές προκαταλήψεις». Ταυτόχρονα, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε προσχηματικό το επιχείρημα περί ανάγκης δημιουργίας εκλογικών περιφερειών ομογενών, για να αποφευχθεί κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος και κομματικοποίησης της ψήφου των ομογενών. «Το επιχείρημα αυτό είναι κλασσικό των καθεστώτων που επιθυμούν κατάργηση της δημοκρατίας. Θέλετε να πείτε όχι στο εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων; Γιατί δεν το λέτε καθαρά; Η εικόνα είναι καθαρή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται και δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση. Δεν τολμά να κοιτάξει τους Έλληνες που ακούνε σήμερα ότι θα υπάρξει ψήφος σταθισμένη, πρώτης και δεύτερης ταχύτητας», ανέφερε. «Με τη ψήφο σας σήμερα θα δώσετε απάντηση στο βασικό πολιτικό ερώτημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση για μια ακόμα φορά θα εμποδίσει τη ψήφο των αποδήμων; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα και σε αυτό θα απαντήσετε με τη ψήφο σας», κατέληξε ο κ. Βορίδης.
Νατάσα Θωμά