Βρούτσης: Την παράταση για την αποπληρωμή των εισφορών Ιανουαρίου έως τις 20 Μαρτίου, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας
Απευθυνόμενος προς τα μέλη του επιμελητηρίου, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα σε 1,44 εκατ. μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, να επιλέξουν από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, την κλίμακα των ασφαλιστικών εισφορών τους για το 2020. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει στον ψηφιακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ – www.efka.gov.gr – αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στις 27 Φεβρουαρίου.
Σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, αναφέρεται ότι ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε, πως πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέονται από το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών, τα έτη ασφάλισης, αλλά και τον κατώτατο μισθό, ενώ θεσμοθετείται σταθερό ποσό για την εισφορά υγείας, από την 2η κλίμακα, 252 ευρώ το μήνα και πάνω, για το σύνολο των μη μισθωτών. Πλέον, όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης «υψηλότερη εισφορά οδηγεί σε υψηλότερες συντάξεις», ενώ όσον αφορά την αύξηση στην κατώτατη εισφορά στα 210 ευρώ (από 185 ευρώ που είναι σήμερα) διευκρίνισε ότι συνδυάζεται με τη μείωση του φόρου από το 20% στο 9% – και για τα χαμηλά εισοδήματα σε ετήσια βάση, οι μη μισθωτοί έχουν όφελος 900 ευρώ το χρόνο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, επισήμανε ότι περισσότεροι από 640.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές, θα κληθούν να προχωρήσουν στην επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, με όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης να πρέπει να επιλέξουν από την 3η ασφαλιστική κατηγορία και πάνω, για να διασφαλίσουν υψηλότερη σύνταξη.
Ταυτόχρονα, ο κ. Ραβάνης ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να υπάρξει ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης, για εκείνους που συμπληρώνουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης και συνεχίζουν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους.
Τα μέλη της διοικητικής επιτροπής του επιμελητηρίου, του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι πολλών και διαφορετικών κλάδων, έθεσαν πλήθος ερωτήσεων προς τον υπουργό, σχετικές με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά και τις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο καμία σύνταξη δεν μειώνεται. Αντίθετα, μέρος των σημερινών συνταξιούχων θα δουν μόνον αυξήσεις, ενώ οι πιο ευνοημένοι θα είναι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εργαζόμενοι, καθώς θα δουν αύξηση των συντάξεών τους, εφόσον συμπληρώσουν πάνω από 30 χρόνια εργασιακού βίου.
Ακόμη ανέφερε, ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δημιουργεί μεγάλες οικονομίες κλίμακας, με εξοικονόμηση πόρων και αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του νέου e-Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προς όφελος των ασφαλισμένων. Η διοικητική και οργανωτική ενοποίηση κάτω από την «ομπρέλα» του νέου e-ΕΦΚΑ, θα οδηγήσει σε ταχύτερο χρόνο απονομής των συντάξεων, καθώς μέχρι σήμερα, για την απονομή της κύριας, της επικουρικής και του εφάπαξ ενός ασφαλισμένου, χρειάζονταν τρεις διαφορετικοί υπάλληλοι από τρεις διαφορετικούς φορείς. Μετά τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, δημιουργούνται ενιαίοι ασφαλιστικοί φάκελοι.
Αιτήματα
Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΒΕΑ υπέβαλε τα εξής αιτήματα στον υπουργό Εργασίας:
* Ειδική μέριμνα για οφειλέτες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, που οι οφειλές τους δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν κάνοντας χρήση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου παρακράτησης των οφειλών από την σύνταξη.
* Συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σε όσους βρίσκονται σε καθεστώς αδράνειας ή εκκαθάρισης και έχουν περάσει το ηλικιακό όριο.
* Δυνατότητα για τα μέλη διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας που λαμβάνουν αμοιβή, καθώς και τους διαχειριστές όλων των νομικών μορφών των εταιρειών πλην ΙΚΕ, στην ελεύθερη επιλογή σε μια από τις (έξι) ασφαλιστικές κατηγορίες, και κατά το σύστημα και τον τρόπο που ασφαλίζονται οι μισθωτοί.
* Αναγνώριση του χρόνου προ εγγραφής για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ.
* Ρύθμιση τρεχουσών οφειλών στο ΚΕΑΟ
* Εξορθολογισμό των προστίμων του ΣΕΠΕ.Ε.Παπ.