Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Διοικ. Θ. Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016, η παρουσίαση του βιβλίου των Β. Αντριάνοφ και Γ. Μιραλάμοφ «Χειντάρ Αλίγιεφ: ο ηγέτης και η εποχή του», το οποίο ήδη έχει μεταφραστεί σε 38 γλώσσες.
Πρόκειται για μια βιογραφία του πρώην ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος «έβαλε τη σφραγίδα του» στην πιο δύσκολη περίοδο που πέρασε η χώρα του τόσο ως επικεφαλής του Σοβιετικού Αζερμπαιτζάν όσο και ως ηγέτης του στη μετασιβιετική εποχή.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης, δημοσιογράφος κυρία Κέλλυ Κοντογεώργη, έδωσε πρώτα το λόγο στον Πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα κύριο Rahman Mustafayev. Στην ομιλία του ο Πρέσβης ανέλυσε την πολιτική που ακολούθησε ο Χειντάρ Αλίγιεφ σχετικά με την ενεργειακή ανάπτυξη της χώρας του καθώς και το ρόλο που διαδραμάτισε στην ανάπτυξη σταθερών και φιλικών σχέσεων με τη χώρα μας.
Κατόπιν μίλησε ο Υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας της χώρας του Καυκάσου κύριος Azad Rahimov, ο οποίος επικεντρώθηκε στις επιτυχείς προσπάθειες του Χειντάρ Αλίγιεφ να δομήσει και να οργανώσει ένα κράτος στην κυριολεξία εκ θεμελίων!
Στο βήμα τον διαδέχτηκε ο βουλευτής και επί εικοσαετία πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Αζερμπαιτζάν κύριος Hadi Radjablli. Ο ομιλητής, αναφερόμενος στο έργο του συγκεκριμένου ηγέτη, ανέδειξε την προσωπικότητα του Χειντάρ Αλίγιεφ και τόνισε ότι για τη χώρα του υπήρξε ό,τι υπήρξαν για τη χώρα τους ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ.
Από ελληνικής πλευράς πήρε το λόγο ο τέως Υπουργός Εξωτερικών κύριος Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος ξεδίπλωσε τις μεγάλες ηγετικές αρετές του Χειντάρ Αλίγιεφ, όπως τις διαπίστωσε κατά τη γνωριμία και συνεργασία που είχε μαζί του κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Με θερμά και συγκινητικά λόγια μίλησε ο πρώτος Πρέσβης της Ελλάδας στο Μπακού (1993-1994) κύριος Κάρολος Γάδης, που γνώρισε και συνεργάστηκε με τον Αλίγιεφ κατά την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Τέλος, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κύριος Νίκος Κυριαζής ανέλυσε το περιεχόμενο και την αξία του παρουσιαζόμενου βιβλίου και μίλησε διεξοδικά για το «οικονομικό φαινόμενο του Αζερμπαιτζάν», θεωρώντας το ως παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες.
Η εκδήλωση έκλεισε με αζέρικη μουσική, εκτελεσμένη από μουσικούς του Ωδείου Αθηνών το οποίο συνεργάζεται με το Ωδείο του Μπακού.