Η «υπεραπόδοση» του τρίτου Μνημονίου συνεχίζεται, με τις δεσμεύσεις που επανέλαβε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών εχθές, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι η Κυβέρνηση δεν θα άρει την μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα κοπούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ από μισθούς και τις συντάξεις, μειώνοντας την έκπτωση φόρου που ισχύει ειδικά για αυτούς.
Η δέσμευση αυτή της χώρας αποτυπώνεται στο επίσημο ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup, με το οποίο εγκρίθηκε η εκταμίευση των 973 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα επιπλέον 2 δισεκατομμύρια του 2020 έρχονται να προστεθούν στα 13 δισ. ευρώ που, εχθές επίσης, αποκάλυψε προς τους ξένους το υπουργείο Οικονομικών, με το ενημερωτικό σημείωμα (“economic bulletin”) που εκδίδει μόνον στα αγγλικά, ότι ήταν το υπερ-πλεόνασμα (υπέρβαση πάνω από το αναγκαίο που απαιτούσε το Μνημόνιο) των ετών 2016-2018.
Και όπως λέει επίσης το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, από αυτά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, επέστρεψε τα 2 δισ. με εφάπαξ (one-off) παροχές, ενώ τα 11 δισ. ευρώ τα κρατάει για να αποπληρώσει το εξωτερικό δημόσιο χρέος της χώρας.
Με τις διαβεβαιώσεις αυτές, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ατενίζουν πλέον τις Ευρωεκλογές χωρίς να έχουν άλλη εκκρεμότητα με την Ελλάδα στις προσεχείς 50 ημέρες ως τις κάλπες.
Για να πάρουμε όμως την πιο μικρή “δόση” που πήρε ποτέ η χώρα στα τελευταία 9 χρόνια, ανέλαβε εχθές (μεταξύ άλλων) δύο πολύ σημαντικές δεσμεύσεις, όπως αποτυπώνονται στα «καλά λόγια» των Ευρωπαίων για την Ελλάδα: «χαιρετίζουμε ότι οι ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε τη γενική δέσμευσή της» να συνεχίσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου (…) «ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος διευρύνοντας τη φορολογική βάση» (…) «να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Κράτους στο μηδέν» [αλλά και για «προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» κλπ].
Οι δεσμεύσεις προς τους έξω όμως, αναιρούν τις δεσμεύσεις προς τους μέσα. Και η εμπειρία του «13-2» προϊδεάζει για το τι θα επακολουθήσει…
Χάνουν και τα «ψίχουλα» μισθωτοί και συνταξιούχοι
Πρακτικά, συνταξιούχοι και μισθωτοί χάνουν ξανά έτσι, όσα τους υπόσχεται ήδη η κυβέρνηση:
1. Η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» (όπως είναι ο κομψός τρόπος για μείωση του αφορολογήτου) έχει ψηφιστεί να ισχύσει από 1.1.2020. Η κυβέρνηση δεν «σήκωσε σκόνη» για να την ακυρώσει, γιατί είναι επίσης ψηφισμένο ότι εάν φανεί ότι το 2019 δεν πιάνονται οι στόχοι για πλεόνασμα, η μείωση θα ισχύσει από φέτος ήδη. Στοιχεία για το πού βρίσκεται σήμερα η Οικονομία θα ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές, και οι προβλέψεις για το β΄εξάμηνο είναι ακόμα πιο αβέβαιες (λόγω εκλογών, Brexit, αναδρομικών δικαστικών αποφάσεων και όχι μόνον)..
Η δέσμευσή της αυτή όμως, πλήττει πρωτίστως τους χαμηλόμισθους που προ μηνός ευνόησε προσωρινά, ψηφίζοντας αύξηση του κατώτατου μισθούς. Και ιδού πώς:
-Εργαζόμενος με μισθό 586 ευρώ έβγαζε 8.204 μικτά το χρόνο. Έπαιρνε καθαρά 492 ευρώ το μήνα ή 6.888 τον χρόνο. Προέκυπτε φόρος 1.515 ευρώ (22%) αλλά είχε έκπτωση 1.900 και δεν πλήρωνε τίποτε.
-Με κατώτατο 650 ευρώ, το 2020 θα λάβει 9.100 μικτά. Θα παίρνει καθαρά 546 ευρώ το μήνα ή 7.644 ευρώ το χρόνο. Προκύπτει φόρος 1.681 αλλά με έκπτωση 1.250 αντί 1.900 ευρώ, θα πληρώνει φόρο 431 ευρώ. Έτσι, ενώ θα «κερδίζει» 756 ευρώ καθαρά, θα χάσει 431 σε φόρους.
-Το όφελος για αυτόν περιορίζεται έτσι στα 325 ευρώ. Ο εργοδότης του όμως επιβαρύνεται 896 ευρώ (έδινε 8.204 και θα δίνει 9.100) αλλά αντί να ενισχύει τον εργαζόμενο και την αγορά, θα επιδοτεί το Κράτος που κερδίζει 571 ευρώ ή τα 3/5 από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Με το «τρυκ» αυτό θα πληρώνουν περισσότερα στο Κράτος και οι αυταπασχολούμενοι (βάσει κατώτατου μισθού) και τα χρήματα που θα λείψουν από την αγορά μπορεί να οδηγήσουν επιχειρήσεις να κλείσουν και εργαζόμενους να χάνουν τις δουλειές τους.
2. Η δέσμευση να μηδενιστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους ίσχυε και επί Μνημονίων αλλά δεν τηρήθηκε ποτέ. Αντιθέτως φέτος τα χρέη αυξάνονται και πάλι μήνα με τον μήνα όλο και περισσότερο (36 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και 84 εκατ. τον Φεβρουάριο) αντί να μειώνονται.
Ακόμα χειρότερα, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μην πληρωθούν οι περίφημες «εκκρεμείς συντάξεις» που περιμένουν σχεδόν 100.000 δικαιούχοι που σταμάτησαν να εργάζονται. Τον Φεβρουάριο τα Ταμεία πλήρωσαν μόλις 6 εκατ. για νέες συντάξεις ενώ χρωστάνε τα 100πλάσια! Δηλαδή θα χρειάζονταν 100 μήνες για να εισπράξουν τις πενιχρές νέες συντάξεις του ν. Κατρούγκαλου – ή και τον 10πλάσιο χρόνο σε σχέση με πέρυσι ή το 2017 που ίσχυαν οι πιέσεις των θεσμών και καταβάλλονταν τουλάχιστον 60-80 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα (800 εκατ. ή έως και 1 δισ. ευρώ τον ετησίως)!
Και όλα αυτά, με βάση τα επίσημα στοιχεία, που διαψεύδονται όμως μετά τις καταγγελίες ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις δεν είναι μόνον 45.000 αλλά διπλάσιες ή και ακόμα περισσότερες! Lykavitos.gr