Αλλάζει η εικόνα σε 834 δημοτικά σχολεία (μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια), που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, τόσο με την τροποποίηση των αναλυτικών ωρολογίων προγραμμάτων τους και τη διεύρυνση της λειτουργίας τους σε ολοήμερα (με πληροφορική, αγγλικά, θεατρική αγωγή, ξένη γλώσσα κ.λπ.) όσο και με την τοποθέτηση 1.000 ελεγμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών, που πρόσφερε στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η Εθνική Τράπεζα.
Οι υπολογιστές έχουν ήδη διατεθεί στα σχολεία, αλλά θα αξιοποιηθούν -όπως είναι φυσικό- από τον Σεπτέμβριο για τη διδασκαλία και την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών περισσότερων των 10.000 μαθητών.
Η συμφωνία του υπουργείου με την Εθνική Τράπεζα, γράφει το makthes.gr, επικυρώθηκε σε συνάντηση που είχε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία διευθυντικών στελεχών του υπουργείου και της Εθνικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε διεξοδική συζήτηση για τους τρόπους συνεργασίας δράσεων του υπουργείου που μπορεί να ενισχύσει, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, η τράπεζα προς όφελος της εκπαίδευσης.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου δήλωσε: “Είχαμε τη χαρά ως υπουργείο Παιδείας να δεχτούμε τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και να την ευχαριστήσουμε και από κοντά για την πρωτοβουλία της να παρέχει τεχνολογικές υποδομές σε πολλά σχολεία του τόπου μας. Το σημαντικό, βέβαια, ήταν ότι συζητήσαμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές συνεργασίας, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας, που ξέρουμε ότι για τόσες δεκαετίες έχει μία πολύ συστηματική και εξαιρετικά θετική παρουσία. Ευχαριστώ, λοιπόν, τη διοίκηση και τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας κι ελπίζουμε να είναι η πρώτη μίας σειράς μελλοντικών συνεργασιών”.
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ανέφερε: “Η Εθνική Τράπεζα παραδοσιακά στηρίζει την εκπαίδευση και είναι μεγάλη μας χαρά που υποστηρίζουμε το συγκεκριμένο έργο Edulabs, καθώς και τη χορηγία των 1.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία της περιφέρειας. Είμαστε αρωγοί στο να δημιουργήσει αυτή η χώρα πολίτες, οι οποίοι θα είναι οικονομικά ενεργοί και καλά εκπαιδευμένοι, για να συμμετέχουν στη νέα ψηφιακή κοινωνία”.
[irp posts=”134013″ name=”Πανελλήνιες 2017 Πρόγραμμα”]
Παράλληλα με την προσφορά στα 834 σχολεία, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και τη χορηγική υποστήριξη του i-bank της Εθνικής Τράπεζας ανέλαβαν την πρωτοβουλία της δημιουργίας εργαστηρίων ανοικτών τεχνολογιών “Edulabs” σε σχολεία, με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών τους. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, που παρέχουν σε μαθητές και καθηγητές όλες τις κατάλληλες υποδομές, βασισμένες σε ανοικτές τεχνολογίες (open source), καθώς και ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ευχάριστο περιβάλλον, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή εποχή και τα πολλά πλεονεκτήματά της στην εκπαίδευση.
Τα Edulabs υποστηρίζουν 13-28 θέσεις μαθητών ανά αίθουσα και περιλαμβάνουν:
– Rasberry Pi3 με λειτουργικό Linux για τις θέσεις μαθητών και laptop για τον καθηγητή.
– Διαδραστικό προβολέα τεχνολογίας ultra show throw.
– 3D printer, 3D scanner και σετ ρομποτικής.
Συνολικά, κατά την περίοδο 2016-2018 θα δημιουργηθούν 22 Edulabs σε 17 από τα σχολεία ΣΔΙΤ όπου προβλέπονται αίθουσες πληροφορικής, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους από 5.000 μαθητές και καθηγητές να αξιοποιήσουν τις υποδομές τους. Ήδη η πρώτη φάση του έργου έχει ολοκληρωθεί και έχουν παραδοθεί τα πρώτα 10 Edulabs σε 8 σχολεία της Αττικής.