Υπουργείο Υγείας: Μεγάλες είναι οι αλλαγές οι οποίες έχουν σημειωθεί στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η τιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία βγαίνουν εκτός διατίμησης.
Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε τον δεύτερο κατάλογο με 55 “ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης”, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικές για όσους διαθέτουν τα εν λόγω σκευάσματα.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τιμές πολύ γνωστών προϊόντων, όπως το αναλγητικό “Panadol Cold & Flu & Couch” με προτεινόμενη τιμή τα 5,99 ευρώ, η κρέμα “Lamisil” με τιμή 3,98 ευρώ και το φάρμακο του πεπτικού “Maalox Plus tab.” με προτεινόμενη τιμή τα 2,01 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, οι παραγωγοί των φαρμάκων αυτών υποχρεούνται να αναγράφουν πάν στην συσκευασία τη φράση “Ενδεικτική Τιμή Λιανικής Πώλησης”.
Για τα προϊόντα που έχουν παραχθεί και κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, η αναγραφόμενη ως “λιανική τιμή” στις συσκευασίες θα ισχύει ως “ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης”.
Στα μέσα Ιουλίου, είχε εκδοθεί και άλλος κατάλογος, ο οποίος περιελάμβανε συνολικά 567 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
[irp posts=”143151″ name=”Φάρμακο κατά του διαβήτη δίνει ελπίδες για «φρένο» στο Πάρκινσον”]
Αντιδράσεις
Το απελευθερωμένο νέο καθεστώς έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς.
Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να τού θέσει μία σειρά από αυξήσεις που προκύπτουν στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ.
Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν, επίσης, πως αυξάνεται η χονδρική τιμή των εν λόγω φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μειώνεται το περιθώριο κέρδους τους.
Κέρδος
Το προεδρείο του ΠΦΣ τονίζει πως υπήρξαν αυξήσεις έως και 16% των χονδρικών τιμών σε δεκάδες προϊόντα, οι οποίες μειώνουν αντίστοιχα και ισόποσα το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων χωρίς κανένα απολύτως όφελος για τον καταναλωτή.
Ο ΠΦΣ εκτιμά πως ο μόνος κερδισμένος φαίνεται να είναι η φαρμακοβιομηχανία και μάλιστα σκανδαλωδώς μέσα σε συνθήκες ακραίας οικονομικής φτώχειας.
Οι μεγάλοι χαμένοι – σημειώνει – είναι ο Έλληνας καταναλωτής, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών και οι φαρμακοποιοί, λόγω του στραγγαλισμού της ρευστότητάς τους, αναφέρει το iatronet.gr.