ΥΠΠΟ: Έναν οργανωμένο, σύγχρονο αρχαιολογικό χώρο που θα αναδεικνύει την ιστορία των μνημείων και συγχρόνως θα προσφέρει τις συνθήκες ενός αστικού πάρκου, σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού για τον…
δυτικό αρχαιολογικό χώρο της Κω, στη βάση ενός στρατηγικού σχεδίου (master plan), επί της προκαταρκτικής μελέτης, με την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Όπως ενημερώνει, μεταξύ άλλων, το ΥΠΠΟ με ανακοίνωσή του, το master plan ενσωματώνει ειδικές προτάσεις για τα μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο, με υποέργα που αφορούν:
1. Στην αποκατάσταση του αρχαίου οδικού δικτύου, καθώς είναι καίριας σημασίας για τη γενικότερη εικόνα και λειτουργία του χώρου.
2. Αποκατάσταση της Οικίας της «Κρίσης του Πάριδος».
3. Αποκατάσταση της Δωρικής Πώρινης Στοάς.
4. Συντήρηση και αποκατάσταση της Βασιλικής Α΄, του επισκοπικού μεγάρου και των δυτικών θερμών.
5. Αναστήλωση της Βασιλικής Β’.
6. Αναστήλωση του Ξυστού του Δυτικού Γυμνασίου.
7. Αποκατάσταση των (Νυμφαίου) Βεσπασιανών.
8. Αποκατάσταση των Οικιών της «Αρπαγής της Ευρώπης» και του «Σειληνού».
9. Συντήρηση του συγκροτήματος των οικιών βόρεια του Decumanus.
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «στην Κω, το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί, σήμερα, ένα πρόγραμμα αποκαταστάσεων, προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που αφορά στα μνημεία που επλήγησαν από τον σεισμό του 2017. Με την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για την αναμόρφωση και ανάδειξη του δυτικού αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Κω, ο οποίος δεν βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός χώρου πρότυπου διαχείρισης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην ενσωμάτωση του αρχαιολογικού χώρου στον αστικό ιστό. Επιθυμούμε έναν οργανωμένο, σύγχρονο αρχαιολογικό χώρο ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πόλης, στον οποίον ο επισκέπτης δεν θα περιορίζεται στη γνωριμία με τις αρχαιότητες, αλλά θα μπορεί να συνδυάζει δράσεις πολιτισμού και αναψυχής. Η βασική ιδέα της προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας είναι η διαμόρφωση ενός πάρκου, όπου ισόρροπα αναδεικνύεται η ομορφιά της θέσης και η σημασία των μνημείων, τα οποία ομαδοποιούνται σε μνημειακές ενότητες. Η μελέτη σκοπιμότητας έχει σκοπό να αντιμετωπίσει οργανωτικά θέματα, όπως η καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάζει τόσο ο ίδιος ο χώρος όσο και η λειτουργική ένταξή του στον πολεοδομικό ιστό, η αρχική προσέγγιση του κόστους έργου, η επίλυση ζητημάτων αρχαιολογικής και τεχνικής φύσης. Για την ανάδειξη και συντήρηση των μνημείων προβλέπεται να εκπονηθούν επιμέρους μελέτες».
Ε. Μ.