ΥΠΠΟΑ: Σύγχρονα εργαστήρια παραγωγής πιστών αντιγράφων, γλυπτοθήκη-μοντελοθήκη και αποθήκες στην Πειραιώς 260, αποκτά ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) με την ένταξη του έργου διαμόρφωσης και αλλαγής χρήσης του κτιρίου, προϋπολογισμού 5.194.980 ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνοντας ότι η αρχιτεκτονική προμελέτη που ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων περιλαμβάνει: τη διαμόρφωση χώρων στο κτίριο Α του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε ΑΕ (πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου), για τη λειτουργία εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και γλυπτοθήκης-μοντελοθήκης, επισκέψιμων από το κοινό, όπως, επίσης, χώρων πωλητηρίου, αναψυκτηρίου και αποθηκών. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο και όροφο, συνολικής επιφάνειας 13.200 τ.μ και η επέμβαση αφορά σε τμήμα του κτiρίου, εμβαδού περίπου 6.500 τ.μ. Στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι το κτίριο να διατηρήσει τον αρχικό του χαρακτήρα και τη μορφή του. Στο πλαίσιο αυτό το περίβλημά του συντηρείται και αποκαθίσταται στην αρχική του μορφή σχεδόν στο σύνολό του.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης μας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες. Πρωτίστως, εκσυγχρονίζονται τα εργαστήρια παραγωγής ακριβών αντιγράφων -αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΔΑΠ- προκειμένου να ανταποκρίνεται στη ζήτηση, ενώ ένα μέρος τους θα είναι επισκέψιμο για το κοινό. Διατηρώντας τη φυσιογνωμία του κτηρίου, δίνουμε νέα ζωή σε ένα ιστορικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερο κοινωνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον» δήλωσε σχετικά με το έργο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΔΑΠ Νικολέττα Βαλάκου δήλωσε ότι «όλες αυτές οι κομβικές για τον Οργανισμό λειτουργίες και υπηρεσίες θα βρουν στέγη σε ένα εμβληματικό κηρυγμένο βιομηχανικό κτήριο της Αθήνας επί της οδού Πειραιώς, απέναντι από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και σε γειτνίαση με άλλους Μουσειακούς και Πολιτιστικούς Οργανισμούς, που σηματοδοτούν τη γενικότερη ανάπλαση της ιστορικής οδικής αρτηρίας που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά. Με την εμπνευσμένη μάλιστα μελέτη του αρχιτεκτονικού μελετητικού γραφείου Κοκκίνου-Κούρκουλα, που εγκρίθηκε από το ΚΣΝΜ, το κτίριο μαζί με τις νέες λειτουργίες του θα αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την περιοχή».