ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ: Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα, άρχισε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Τρίτη νωρίς το απόγευμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας η κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η συνολική διαδικασία αναμένεται να κορυφωθεί την νύχτα της Πέμπτης με ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Λίγα λεπτά μετά τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Λίγο μετά τις 18:00, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας ζήτησε την πεντάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Στη συνεδρίαση επικρατούσε ένταση με τους βουλευτές να φωνάζουν και να έχουν σηκωθεί όρθιοι, με αποτέλεσμα η συζήτηση να μην μπορεί να συνεχιστεί.
Τα πνεύματα φάνηκαν να ηρεμούν και η συζήτησε άρχισε να επικεντρώνεται στην ουσία της επίμαχης Συμφωνίας.
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε, όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Είπε ότι οι μέρες αυτές είναι «ημέρες θρήνου για την Ελλάδα» και ήγειρε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας.
«Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής. Σήμερα το πρωί διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος εξαιτίας της σύνθεσης της Επιτροπής και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα διότι γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή να μην περάσει η Συμφωνία. Δεν μπορεί να ξεκινάμε έτσι μια σοβαρή συζήτηση.
Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη. Έπρεπε να έχει σταλεί επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνοι να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται, αν δεν μπορούν να ορίσουν τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος.
«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του ‘δια ταύτα’, την κάνουν γυριστή» τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Εμείς δεν θέλαμε ποτέ τον όρο Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων. Δεν τον θέλαμε, ούτε στο Βουκουρέστι, ούτε ποτέ. Αν το δεχόμασταν θα το κάναμε ως όρο εθνικού συμβιβασμού με πολύ μεγάλο πόνο. Η διαφορά μας είναι, ότι εσάς δεν σας νοιάζει τίποτα και δεν σας ενδιαφέρει το όνομα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση της συμφωνίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής.
Ακόμα ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να ψηφίσει τη συμφωνία. «Νομοθετείτε με έξι αποστάτες βουλευτές για ένα θέμα που δεν λάβατε δημοκρατική νομιμοποίηση και με 500.000 άτομα έξω από τη Βουλή δεν πάτε για δημοψήφισμα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Οι αναφορές του κ. Γεωργιάδη, προκάλεσαν την αντίδραση, τόσο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου όσο και της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου. Η κ. Αναγνωστοπούλου τον κάλεσε να απαντήσει από πότε η θέση της ΝΔ δεν ήταν σύνθετη ονομασία, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι παλαιότερα ο κ. Γεωργιάδης, όταν ήταν στο ΛΑΟΣ, υποστήριζε ότι ο Κώστας Καραμανλής «ξεπούλησε την Μακεδονία».
newsbeast.gr