Ο σχεδιασμός 7ετούς ομολόγου και μάλιστα εντός Μαΐου δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να καλύψει όσα επέστρεψε στο ΔΝΤ.
Έτσι ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ ολοκληρώνεται για το 2019 με την έκδοση 7ετούς ομολόγου μέσα στο α’ δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Στη συνέχεια παύουν οι νέες εκδόσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος εκδόσεων τον Μάιο θα σημάνει και την έναρξη της ταχύτερης διολίσθησης των επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις ήδη πιέζονται προς τα κάτω από την εξαιρετικά μικρή “προσφορά”, καθώς και η τελευταία έκδοση θα περιοριστεί σε μόλις 2 – 2,5 δισ. ευρώ.
Εκτιμήσεις από τον κύκλο των primary dealers αναφέρουν προβλέψεις για υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 4-5 φορές.
Όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, το ΥΠΟΙΚ δεν πρόκειται να “παραβιάσει” το όριο εκδόσεων που είχε τεθεί εξαρχής για μόλις 7-8 δισ. επιπλέον ομόλογα μέσα στο τρέχον έτος, λόγω του πολύ υψηλού αποθεματικού ρευστότητας, το οποίο ήδη αγγίζει τα 49 δισ. ευρώ.
Πέραν αυτού, όμως, η περιορισμένη παρουσία στις αγορές με νέα ομόλογα συντηρεί σκόπιμα τη “σπανιότητα” των διαθέσιμων τίτλων στη δευτερογενή αγορά, ώστε να αυξάνεται η ελκυστικότητά τους και να συμπιέζονται ακόμα περισσότερο οι αποδόσεις, με συνέπεια τη βελτίωση των τιμών τους (η πτώση των αποδόσεων ενισχύει τις τιμές).
Στο ΥΠΟΙΚ αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για το ύψος του επιτοκίου, αλλά υποστηρίζουν ότι και η έκδοση αυτή θα πρέπει στηριχθεί με ένα μικρό αλλά ευδιάκριτο premium, έτσι ώστε να ενισχυθεί το momentum που ήδη έχει δημιουργηθεί από τις συνεχείς αναβαθμίσεις της αξιολόγησης, αλλά και την επερχόμενη μερική προεξόφληση του χρέους προς το ΔΝΤ.
Πάντως κύκλοι της αγοράς περιμένουν να μάθουν το επιτόκιο το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει διαρρεύσει ακόμη…