Αφορολόγητο 2017
Τεράστιες θα είναι οι απώλειες για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους, με χαμηλά εισοδήματα, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για μείωση του αφορολόγητου στις 6.600 ευρώ.
Όπως αποκαλύπτει η Ημερησία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ικανοποιήσει την απαίτηση των δανειστών για πρόσθετα έσοδα 0,75% του ΑΕΠ ή 1,3 δισ. ευρώ από τους φόρους, στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Τα σενάρια που «τρέχουν» στο υπουργείο Οικονομικών προσγειώνουν το αφορολόγητο όριο πολύ κάτω από τα επίπεδα των 7.000 ευρώ, με την εκδοχή του αφορολόγητου στις 6.600 ευρώ (από 8.636 ευρώ που ισχύει) σήμερα για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά να μοιάζει αρκετά πιθανή.
Η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύσει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ωστόσο σύμφωνα με ορισμένα σενάρια η μείωση του αφορολογήτου θα μπορούσε να γίνει σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα ενεργοποιηθεί από τα εισοδήματα του 2018 προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ που βλέπει δημοσιονομικό κενό στο προϋπολογισμό της συγκεκριμένης χρονιάς και η δεύτερη μείωση θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019.
[irp posts=”113060″ name=”EUROGROUP: Αφορολόγητο, συντάξεις, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ- Τα νέα μέτρα του 2017″]
Τα αντίμετρα για την περικοπή του αφορολόγητου θα είναι στοχευμένες μειώσεις φόρων, με την κυβέρνηση να «παζαρεύει» μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 35% με αναμόρφωση του φόρου και μεταφορά των φορολογικών βαρών από τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων στους μεγαλοϊδιοκτήτες και μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια.
Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο παραμένουν ανοιχτές και θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη.
Έκπτωση φόρου
Με βάση το σενάριο για αφορολόγητο όριο 6.600 ευρώ, η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο μειώνεται από 1.900 ευρώ σήμερα στα 1.452 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις π.χ. στους φορολογικούς συντελεστές και τα φορολογικά κλιμάκια.
Εάν γίνουν παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα με μείωση των φορολογικών συντελεστών που σήμερα εκτείνονται από 22% έως 45%, τότε για να επιτευχθεί δημοσιονομικό όφελος 0,75% του ΑΕΠ, το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να «κουρευτεί» ακόμη περισσότερο και θα προσγειωθεί κάτω από τα επίπεδα των 6.000 ευρώ και είναι πιθανόν να κινηθεί στην περιοχή των 5.500 ευρώ.
Στην περίπτωση που το αφορολόγητο διαμορφωθεί στις 6.600 ευρώ και δεν υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, τότε ο φόρος εισοδήματος θα αγγίξει ακόμα και μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με μηνιαίο εισόδημα που υπερβαίνει τα 558 ευρώ (12 μισθοί στον δημόσιο τομέα και συντάξεις) και 478 ευρώ (14 μισθοί στον ιδιωτικό τομέα).
Με βάση τους υφιστάμενους φορολογικούς συντελεστές, οι επιβαρύνσεις στην περίπτωση που μειωθεί το αφορολόγητο στα επίπεδα των 6.600 ευρώ ξεκινούν από τα 22 ευρώ και φθάνουν τα 448 ευρώ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ σήμερα δεν πληρώνει φόρο για το εισόδημά του. Εάν το αφορολόγητο μειωθεί στις 6.600 ευρώ τότε θα κληθεί για πρώτη φορά να πληρώσει φόρο 308 ευρώ.
Συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα στην εφορία φόρο ύψους 2.060 ευρώ. Με το μειωμένο αφορολόγητο όριο ο φόρος ανεβαίνει στις 2.508 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 448 ευρώ.
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ-Όλες οι τελευταίες ειδήσεις εδώ