Μείωση αφορολόγητου
Ναι στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης λέει τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Διαβάστε το αφορολόγητο που προτείνει.
Έτοιμη για άλλον έναν… έντιμο συμβιβασμό παρουσιάζεται τώρα η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να βρει τρόπο να κλείσει η πολύπαθη 2η αξιολόγηση.
Καταλύτης εξελίξεων γύρω από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα αναδεικνύεται η έκθεση Τόμσεν- Βελκουλέσκου για την χώρα μας, προκαλώντας από την μια πλευρά έναν -μάλλον σπάνιο στα χρονικά των Μνημονίων- διχασμό μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ (αλλά και στο εσωτερικό του Ταμείου ακόμα) και από την άλλη μια -επίσης κάπως ασυνήθιστη- σύμπνοια της Αθήνας.
Καθοριστικές θεωρούνται πλέον οι επόμενες μέρες, με σημείο εκκίνησης αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, όπου η όλη κατάσταση θα συζητηθεί στο Euroworking Group (το «μικρό Eurogroup» δηλαδή) και εκεί αναμένεται να καταγραφεί και η στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω επαφές και ζυμώσεις σε υψηλό επίπεδο, ακόμα και μέσα στο Παρασκευοσαββατοκύριακο.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ετοιμάζει αντιπρόταση με νέα μέτρα που δεν θα ξεπερνάνε πάντως σε καμία περίπτωση τα 2,5 δισ. ευρώ και θα προβλέπουν μείωση αφορολογήτου περίπου στα 7.000-7.700 ευρώ.
[irp posts=”109275″ name=”Συντάξεις – Μειώσεις-σοκ για να κλείσει η αξιολόγηση”]
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν Τσακαλώτος-Στουρνάρας
«Με ένα στόμα» πάντως, οι κύριοι Τσακαλώτος και Στουρνάρας (και ως μέλη του Eurogroup και του Ευρωσυστήματος αντίστοιχα, αλλά και ως ο νυν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας), στις επιστολές τους οι οποίες ενσωματώνονται στην έκθεση του ΔΝΤ, καταφέρονται με σκληρή γλώσσα κατά του ρόλου και της στάσης του Ταμείου και τώρα στο 3ο Μνημόνιο, αλλά και στο παρελθόν ακόμα, όταν εμπόδιζε να ολοκληρωθεί το 2ο Μνημόνιο ή πίεζε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες.
Η στάση των Ελλήνων αξιωματούχων -και ειδικά του διοικητής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα- ερμηνεύεται όμως και ως κίνηση που χαίρει στήριξης και άλλων Ευρωπαϊκών θεσμών, της Κομισιόν και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τη μια, αλλά και της ΕΚΤ και του Μάριου Ντράγκι από την άλλη.
Φαίνεται να επιβεβαιώνονται έτσι και οι πληροφορίες των τελευταίων μηνών πως και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ακόμα «βαράνε το σαμάρι» (το ΔΝΤ δηλαδή) θέλοντας, με αφορμή το ελληνικό ζήτημα, να «υψώσουν τείχος» απέναντι στο Βερολίνο, για να περιορίσουν την «μονοκρατορία» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα σχέδιά του και τις πιέσεις τους (μέσω του ΔΝΤ) για «τιμωρία» ή και έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, εξαιτίας όχι τόσο των οικονομικών της αδυναμιών και προβλημάτων, αλλά κυρίως λόγω της θεσμικής ανεπάρκειας που έχει επιδείξει σε πολλούς τομείς η χώρα για δεκαετίες -ιδιαίτερα όμως τα τελευταία 3 χρόνια.
Αντιλαμβανόμενος την κατάσταση αυτή, ο (πάντα «προσαρμοστικός» και ευαίσθητος στις αλλαγές «τάσεων») επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έσπευσε να βάλει «πάγο» στο ΔΝΤ, απορρίπτοντας ως υπερβολικές και άδικες τις εκτιμήσεις του, ευθυγραμμιζόμενος με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Στουρνάρα πως το Ταμείο «ακυρώνει» θυσίες ετών του ελληνικού λαού.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά ενώ ο κύριος Ντάισελμπλουμ τονίζει πως «κούρεμα» χρέους δεν υπάρχει, αναγνωρίζει τώρα ως πιθανόν το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του, εάν απαιτηθεί και «εάν η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο». Η δήλωση αυτή έρχεται μια μέρα μετά από εκείνην του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που ζητούσε να περιγραφούν άμεσα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να θεωρηθεί βιώσιμο, αλλιώς η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) ώστε να βγει μετά στις αγορές και από το 3ο Μνημόνιο το 2018.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν τρέχει τώρα «να μαζέψει τα ασυμμάζευτα» καθώς, παρουσιάζοντας την έκθεση Βελκουλέσκου, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του Ταμείου – που καταγράφηκαν και επισήμως- λέγοντας πως «είναι σύνηθες φαινόμενο», την ώρα που οι Financial Times την χαρακτήριζαν «σπάνια».