Αυστηρές συστάσεις στην Ελλάδα όσον αφορά την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου απηύθυναν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί, την ώρα που στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τη σχετική κυβερνητική τροπολογία.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν συναινέσει στην κατάργηση του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου, ενώ παράλληλα καλούν την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της δανειακής της σύμβασης.
Για «τροπολογία προς τη σωστή κατεύθυνση που διευρύνει την ταξική μεροληψία και στα μεσαία στρώματα» έκανε πάντως λόγο από τη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Aκυρώνει μαζί με τη μείωση στο αφορολόγητο και τα μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά τα οποία συνόδευαν το εν λόγω μέτρο.
Πρόκειται για ένα ισχυρό πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων με βασικό αποδέκτη τη μεσαία τάξη, η οποία στα χρόνια του μνημονίου συντρίφτηκε από τις μυλόπετρες των σκληρών προγραμμάτων προσαρμογής που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εξ ου και το μέτρο για την περικοπή στο αφορολόγητο.
Τα αντίμετρα, από τα οποία εκατομμύρια χάνουν σημαντικές ανάσες, αφορούν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τη μείωση του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, αλλά και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, η οποία συνοδευόταν και από αλλαγές στην κλίμακα της εισφοράς.
Από τις αλλαγές που φέρνει η τροπολογία προκύπτει δημοσιονομική «τρύπα» 466 εκατ. ευρώ περίπου με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Και αυτό, γιατί το ισοζύγιο των εσόδων διαμορφώνεται ως εξής: η κατάργηση της προβλεπόμενης μείωσης στο αφορολόγητο όριο οδηγεί σε απώλεια εσόδων 1,92 δισ. ευρώ για το 2020, ενώ η κατάργηση των αντίμετρων προκαλεί αύξηση εσόδων κατά 1,454 δισ.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η κατάργηση της προβλεπόμενης μείωσης του ΕΝΦΙΑ φέρνει πρόσθετα έσοδα 209 εκατ. ευρώ το 2020, η κατάργηση της μείωσης του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος οδηγεί σε αύξηση εσόδων κατά 877 εκατ. ευρώ, ενώ η κατάργηση των προβλεπόμενων αλλαγών στην εισφορά αλληλεγγύης οδηγεί σε αύξηση εσόδων κατά 368 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.
Συμπερασματικά το άθροισμα των ποσών αυτών υπολείπεται της απώλειας εσόδων για τον προϋπολογισμό από την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.
2020
Κόστος από τη διατήρηση αφορολογήτου: 1,920 δισ
Όφελος από την κατάργηση αντίμετρων: 1,454 δισ
Δημοσιονομικό κενό: 466 εκατ. ευρώ
2021
Κόστος από τη διατήρηση αφορολογήτου: 2,058 δισ.
Όφελος από την κατάργηση αντίμετρων: 1,819 δισ.
Δημοσιονομικό κενό: 239 εκατ. ευρώ