Σήμερα αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν. Οι ελπίδες της κυβέρνησης για κρυφτό από την ΕΛΣΤΑΤ σε ότι έχει να κάνει με τον ρυθμό ανάπτυξης διαψεύστηκαν και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, διαμορφώθηκε στο 1,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2019 επίδοση που αποτελεί, την χειρότερη από το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Στο 1,3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2018 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%.
Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν, ότι αυτή βλέπει τρύπα 1,9 δισ. λόγω των παροχών Τσίπρα.
Σύμφωνα με αυτήν, τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής εκτιμούν ότι με το «πακέτο Τσίπρα» η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η έκθεση σύμφωνα με τις πληροφορίες, καταγράφει εκτροχιασμό των μεταρρυθμίσεων που αποτελούσαν προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Στο μείζον ερώτημα εάν η Έκθεση θα «φωτογραφίζει» ή θα υπονοεί τη δημοσιονομική απόκλιση, στην οποία αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ESM, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Draft της Έκθεσης έχει αριθμούς, κοινώς τις πρώτες εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για το κόστος και τις επιπτώσεις του «πακέτου», δηλαδή του ειδικού συνταξιοδοτικού επιδόματος (13η σύνταξη), των μειώσεων του ΦΠΑ, των δίδυμων ρυθμίσεων οφειλών σε ταμεία κι εφορίες.
Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο επιμένουν ότι το κόστος μόνο για το 2019 υπολογίζεται σε 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,9 δισ. ευρώ και αναλύεται ως επίπτωση 0,4% του ΑΕΠ από τις 120 δόσεις και 0,6% από τις παροχές. Το κόστος για το 2020 ανεβαίνει ως το 1,5% του ΑΕΠ, αν και η συζήτηση επ’ αυτού θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη, καθώς θα αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων το Σεπτέμβριο, ο οποίος θεωρείται εκ προοιμίου εξαιρετικά κρίσιμος.
Παράλληλα εκπέμπει σήμα κινδύνου για την επιτάχυνση της απομείωσης των κόκκινων δανείων και ζητά τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο δημόσιο κατά 1.550 άτομα, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα όλο το προηγούμενο διάστημα ξεπέρασε τα ανώτατα όρια που είχαν τεθεί.
Την έκθεση συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και αναμένεται να τεθεί υπόψη του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη. Ωστόσο η τελική εκδοχή της έκθεσης της Κομισιόν αναμένεται να είναι διπλωματικά γραμμένη και πολιτικά πιο προσεκτική λόγω των επικείμενων εκλογών.
Η έκθεση που αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η real.gr αποτελεί το σχέδιο της τρίτης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας. Κάνει λόγο για σοβαρότατα προβλήματα στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων του τριμήνου και σοβαρότατους κινδύνους σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας με απώλεια στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, θέτει ξανά το ζήτημα μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο κατά 1.550 άτομα, καθώς η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια που είχαν τεθεί από τη δανειακή συμφωνία, προσλαμβάνοντας προσωρινούς και μετακλητούς υπαλλήλους.
Συνεδρίασε το EuroWorking Group
Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε και το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα του δεν συμπεριλαμβανόταν το θέμα της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι η έκθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια των επικεφαλής των θεσμών και δεν αποκλείεται να υπήρξαν συζητήσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης.