Αντίθετος σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δηλώνει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, προτείνοντας ως εναλλακτική λύση την θεσμοθέτηση ενός χαμηλού επιτοκίου για τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Σάλλας χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» του ισχυρισμούς πως οι τράπεζες βρίσκονται πίσω από τις πιέσεις των θεσμών στις διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, προσθέτοντας δε ότι η όλη διαδικασία των πλειστηριασμών δεν θα ήταν μόνο μια «μεγάλη κοινωνική αδικία» αλλά και ιδιαίτερα ασύμφορη για τα ελληνικά ιδρύματα, ειδικά με δεδομένες τις πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων.
Ως λύση, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς προτείνει τη χρήση ενός χαμηλού επιτοκίου, της τάξης του 1,2% επί του οφειλομένου τμήματος του δανείου, που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία για νοικοκυριά που έχουν εισοδήματα κάτω από ένα όριο και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
«Έτσι αν το υπόλοιπο δανείου κάποιου σήμερα είναι ας πούμε 100.000 ευρώ, ποσό που είναι πάνω από τον μέσο όρο δανείου των δανειοληπτών α’ κατοικίας, θα επιβαρύνεται το πολύ με 1.200 ευρώ το χρόνο ή με 100 ευρώ το μήνα, υποκαθιστώντας το όποιο επιτόκιο, με παράλληλη αναστολή των δόσεων του κεφαλαίου», είπε.
Τόνισε δε πως τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, τη στιγμή που οι θεσμού και οι ελληνική κυβέρνηση διαφωνούν για το όριο της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που θα προστατεύονται.
Ερωτηθείς για την επιμονή από την πλευρά των Θεσμών εκτίμησε ότι «επιδίωξή τους είναι ο περιορισμός του «ηθικού κινδύνου» (moral hazard). «Αλλά σας λέω με βεβαιότητα ότι τα στεγαστικά δάνεια έχουν το μικρότερο πρόβλημα, σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα», προσέθεσε.
Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση, ο Μιχάλης Σάλλας είπε ότι η Τράπεζα Πειραιώς, εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει ξεκινήσει επικοινωνία με σημαντικό αριθμό διεθνών θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι έχουν αξιολογήσει σε βάθος τη χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας και τις προοπτικές της.
Όπως διαπιστώνεται από τη διοίκηση της Τράπεζας, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς ξένους θεσμικούς επενδυτές για την συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με δεδομένο το ισχυρό αυτό ενδιαφέρον υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι θα υπερκαλυφθεί η απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν με βάση το βασικό σενάριο του stress test, είπε ο κ. Σάλλας