Αισιοδοξία στην Αθήνα για συμφωνία στην διαπραγμάτευση παρά τα αγκάθια και τις πιέσεις των δανειατών για επώδυνα μέτρα.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και πιστωτές να πιέζουν για νέα υφεσιακά μέτρα ύψους 3 – 4 δισ ευρώ, για το 2015.
Οι συντάξεις, ΦΠΑ, απολύσεις τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί σε ποιο συντελεστή θα υπαχθούν τελικά τα τρόφιμα, η εστίαση και τα ξενοδοχεία.
Αφού σκοπός είναι επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.
Βόμβα έπεσε και για τις συντάξεις. Οι δανειστές απαιτούν μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις στο 53,02%
«Καμία σύνταξη να μην ξεπερνά το 53% του μισθού, γιατί το ασφαλιστικό σας σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μεγαλύτερα ποσά» ζήτησαν οι δανειστές.
Η απαίτηση των θεσμών σημαίνει ότι η ανώτατη κύρια σύνταξη στο Δημόσιο για υπάλληλο με 37 έτη υπηρεσίας και βαθμό γενικού διευθυντή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900 ευρώ από 1.386 ευρώ που είναι σήμερα μετά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Για μισθωτό με ασφάλιση στο ΙΚΑ, η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 53% σημαίνει ότι καμία σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 1.250 ευρώ, ενώ σήμερα ένας εργαζόμενος με 37 έτη ασφάλισης (11.100 ένσημα) και με μισθό 2.300 ευρώ παίρνει 1.425 ευρώ μετά τις περικοπές του Μνημονίου.
Απολύσεις όλων όσων επαναπροσλήφθηκαν στο Δημόσιο με το νόμο Κατρούγκαλου. Σημειωτέον ότι ανάμεσα σε όσους επέστρεψαν στις θέσεις τους, συγκαταλεγονται και οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ.
Ακόμη οι δανειστές πιέζουν :
Ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιοΑύξηση 30% στην εισφορά αλληλεγγύης,Απορρίπτουν την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, όπως προτείνει η Αθήνα.
Σύμφωνα μάλιστα με το «Βήμα της Κυριακής», το ΔΝΤ ανεβάζει το λογαριασμό των μέτρων στα 7 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, σε αντίθεση με την Κομισιόν που είναι πιο ελαστική. Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στην εφημερίδα διερωτούνταν: «Ποιος μπορεί να υπογράψει περικοπές 2,7 δισ.€ (1,5% του ΑΕΠ) στις συντάξεις-κύριες και επικουρικές- ως το τέλος του 2016, όπως προτείνει το Ταμείο;»