Η Alpha Bank έχει κάνει τα πρώτα βήματα πάνω σε ένα σχέδιο ουσιαστικής απομείωσης των «κόκκινων» δανείων, αφού η κυβέρνηση διευκόλυνε την τιτλοποίηση τους.
Το πιστωτικό ίδρυμα έστειλε έγγραφα σχετικά σε δυνητικούς επενδυτές, αναφέροντας λεπτομερώς τα σχέδιά του, σύμφωνα με δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με το ζήτημα, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς αναφέρθηκαν σε συζητήσεις που αφορούν σε εμπιστευτικές διαδικασίες. Η Alpha Bank επιδιώκει να πουλήσει δανειακές οφειλές ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ (13,3 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Alpha Bank θέλει να ολοκληρώσει το τρέχον έργο της τιτλοποίησης, το οποίο έχει ονομαστεί Galaxy, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μακροπρόθεσμα, αποσκοπεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε λιγότερο από το 10% των συνολικών δανείων μέχρι το τέλος του 2022, έναντι περίπου 44% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο.
Η ελληνική κυβέρνηση, τον Δεκέμβριο έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο γνωστό ως «Ηρακλής», προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες να μετατρέψουν τα επισφαλή δάνεια σε χρεόγραφα προς πώληση με το κράτος να παρέχει υποστήριξη για το λιγότερο ριψοκίνδυνο κομμάτι αυτού του χρέους. Η Ελλάδα θα παράσχει εγγυήσεις ύψους 12 δις ευρώ, η οποία αναμένεται να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περίπου 33 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Alpha Bank σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για εγγυήσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» και έχει ανακοινώσει σχέδια για την πώληση μέχρι το 2022 χρέους έως 900 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή της ενίσχυση.
Ένας εκπρόσωπος της τράπεζας, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τα «κόκκινα» δάνεια που κατείχαν οι τράπεζες της χώρας έφθασαν το 2016 σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ και έκτοτε έχουν υποχωρήσει σε περίπου 74 δισεκατομμύρια ευρώ.
Υποσχέθηκαν στον SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσουν το ποσό αυτό σε περίπου 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2021.