Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής που εστάλη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον Ολλανδό ομόλογό του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αγαπητέ Πρόεδρε του Eurogroup,
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την άμβλυνση του σημαντικού κοινωνικού κόστους της συνεχιζόμενης κρίσης.
Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και ότι, ως εκ τούτου, πολλές από τις τεχνικές ρυθμίσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας σε όλους τους πιστωτές της και διακηρύσσουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, προκειμένου να αποφευχθούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο του Master Facility Agreement, το οποίο αναγνωρίζουμε ως δεσμευτικό ως προς το οικονομικό και διαδικαστικό του περιεχόμενο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές αιτούνται για την επέκταση της master Σύμβασης Διευκόλυνσης Οικονομικής Ενίσχυσης για μια περίοδο έξι μηνών από τη λήξη της, κατά την οποία θα προχωρήσουμε από κοινού, κάνοντας βέλτιστη χρήση της δοθείσης ευελιξίας προς την ισχύουσα ρύθμιση, προς την επιτυχή ολοκλήρωση και αξιολόγηση, βάσει των προτάσεων , από τη μία πλευρά, της ελληνικής κυβέρνησης και, από την άλλη, των θεσμικών οργάνων
Ο σκοπός της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της συμφωνίας είναι:
(Α) να συμφωνηθούν οι αμοιβαίως αποδεκτοί οικονομικοί και διοικητικοί όροι, των οποίων η εφαρμογή, σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα, θα σταθεροποιηθεί τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, την επίτευξη κατάλληλων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονάσματων, την εγγύηση της σταθερότητας του χρέους αλλά και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 που λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση.
(Β) να εξασφαλιστεί, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς εταίρους μας, ότι θα χρηματοδοτηθούν πλήρως τυχόν νέα μέτρα, με αποφυγή μονομερων ενέργειων που υπονομεύουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
(Γ) να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εισαγάγει εκ νέου την παραίτηση, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς της.
(Δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που πραγματοποιήθηκε από το ΤΧΣ για την διάρκεια της συμφωνίας.
(Ε) να αρχίσουν οι εργασίες μεταξύ των τεχνικών ομάδων σχετικά με μια πιθανή νέα Σύμβαση για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, που οι ελληνικές αρχές εξετάζουν ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα συμφωνία.
(ΣT) να συμφωνηθεί η εποπτεία εντός του πλαισιου της ΕΕ και της ΕΚΤ και, στο ίδιο πνεύμα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάρκεια της επεκτεινόμενης συμφωνίας.
(Ζ) να συζητηθούν μέσα για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup του Νοέμβριου 2012 σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων χρέους και βοήθειας για την εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της εκτεταμένης συμφωνίας και στο πλαίσιο της παρακολούθησης της σύμβασης.
Με τα παραπάνω κατά νου, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, : (α) για την επίτευξη της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και (β) για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις ουσιαστικές, ριζικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσω της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αμειβόμενης απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Με εκτίμηση,
Γιάνης Βαρουφάκης
Υπουργός Οικονομικών
Ελληνική Δημοκρατία