Ελληνική Οικονομία
Τεράστιες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά στο χθεσινοβραδινό (30/3) EuroWorkingGroup σε μειώσεις αφορολόγητου και συντάξεων η οποία ούτε έτσι κατάφερε να εξασφαλίσει την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.
Όπως διαβάζουμε στο newsit.gr. παρά την σχεδόν πεντάωρη συνεδρίαση που κράτησε ως τις 23:30 τη νύχτα και παρά την αισιοδοξία που υπήρχε νωρίτερα στην Αθήνα ότι υπάρχει πρόοδος στα σημαντικά ζητήματα και πως είναι θέμα χρόνου να σφραγιστεί το εισιτήριο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.
Αν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τίποτε ακόμη δεν έχει χαθεί από τις Βρυξέλλες τα μηνύματα λένε ότι είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί και έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το πλέον πιθανό σενάριο να είναι πως δεν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εγκαίρως ώστε να υπάρξει και ολοκλήρωση της συμφωνίας ως το eurogroup της 7ης Απριλίου.
[irp posts=”120432″ name=”Διαπραγμάτευση: Συμφωνία για νέες μειώσεις στις συντάξεις”]
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πονάνε τους πολίτες όλα δείχνουν ότι το αφορολόγητο έκλεισε στα 5.900 ευρώ ευρώ με αποτέλεσμα να φορολογούνται για πρώτη φορά άνθρωποι με εισοδήματα της τάξης των 500 ευρώ μεικτά το μήνα.
Το… τυράκι που μπαίνει εδώ είναι η μείωση του κατώτατου συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%.
Την ίδια ώρα έρχονται και περικοπές μέσω της προσωπικής διαφοράς για 900.000 παλιούς συνταξιούχους οι οποίοι θα έχουν τεράστιες απώλειες καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση φτάνει και το 30% με αποτέλεσμα ουσιαστικά να χάνονται ως και δυο συντάξεις τον χρόνο.
Στα αντίμετρα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν κλείσει περιλαμβάνεται μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα. Σύμφωνα με το σχέδιο η μείωση θα ανέρχεται σε 50% για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ και 100% και όσους παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ.
Στα γενικά μέτρα για την ελάφρυνση των βαρών περιλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή, λιγότερο από 10%, μείωση, μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε 26% από 29% που είναι σήμερα και (γενικά) μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Στα λεγόμενα κοινωνικά μέτρα περιλαμβάνονται, αλλά χωρίς και αυτά να έχουν κλείσει, η πλήρης κάλυψη βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά επίδομα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, αλλά και ένα ποσό για επίδομα θέρμανσης της τάξης των 200 εκατομμυρίων όπως και 400 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της απασχόλησης.
Το ζήτημα ωστόσο φαίνεται πως είναι η στάση του ΔΝΤ το οποίο επιμένει να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα μέτρα που απαιτεί στα εργασιακά χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις απαιτήσεις του, ενώ σοβαρές είναι και οι διαφορές στο θέμα της πώλησης της ΔΕΗ.
Και οι δυο παραπάνω περιπτώσεις είναι ικανές όπως φαίνεται ως τώρα να μπλοκάρουν όλη την υπόλοιπη διαδικασία και έτσι αν εξαιρέσει κανείς τα μέτρα των περικοπών όλα τα υπόλοιπα είναι… στον αέρα.