ΕΦΚΑ ειδοποιητήρια για εισφορές έρχονται στο efka.gov.Gr – Κτηματολόγιο ΝΕΑ – Πτώση στα έσοδα.
Ειδήσεις: Σημαντική πτώση έφερε στα έσοδα από τις εισφορές το δεύτερο lockdown λόγω του κορονοϊού, αν και ηπιότερη σε σχέση με το πρώτο.
Οι πληροφορίες από αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) αναφέρουν πως τα έσοδα από εισφορές μισθωτών του ιδιωτικού τομέα υποχώρησαν κατά 15% τον Δεκέμβριο -δηλαδή κατά την κορύφωση του εν εξελίξει δεύτερου lockdown- σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή πριν από την έναρξή του.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Αντίθετα, μεταξύ Ιανουαρίου – Απριλίου 2020 (δηλαδή πριν και κατά την κορύφωση του πρώτου lockdown), έπεσαν κατά 42%. Συνεπώς, η πτώση των εσόδων από εισφορές ήταν πολύ μεγαλύτερη, σχεδόν τριπλάσια στο πρώτο lockdown την περασμένη Άνοιξη σε σχέση με εκείνη του εν εξελίξει δεύτερου, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου και κορυφώθηκε πριν από τα Χριστούγεννα.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο δεύτερο lock down, η οικονομία δεν «έκλεισε» τόσο πολύ όσο στο δεύτερο. Ενδεικτικό παράδειγμα, είναι πως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας τον περασμένο Μάρτιο – Απρίλιο ξεπέρασαν τις 936.000, ενώ κατά τον Νοέμβριο έφτασαν τις 696.000. Επίσης, πέρυσι, κατά το πρώτο lockdown ανεστάλησαν οι πληρωμές εισφορών για όλους τους πληττόμενους επιχειρηματίες, ενώ κατά το δεύτερον lockdown δεν ανεστάλησαν οι πληρωμές εισφορών ούτε για καν για τους κλειστούς.
Αναλυτικά τι δείχνουν τα στοιχεία
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την alphapress.gr και τον Γιώργο Αυτιά, τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ κορυφωνόταν το εν εξελίξει, δεύτερο lockdown, εισπράχθηκαν εισφορές από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ύψους 694 εκατ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο 2020 εισπράχθηκαν 779 εκατ. ευρώ και τον Οκτώβριο 824 εκατ. ευρώ. Έτσι, η πτώση μεταξύ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, σε μηνιαία βάση, ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ (ή γύρω στο 15%). Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2020, δηλαδή κατά την κορύφωση του πρώτου lockdown, εισπράχθηκαν για εισφορές μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μόλις 543 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2020 εισπράχθηκαν από την ίδια πηγή 946 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2020 σημειώθηκε πτώση 403 εκατ. ευρώ ή 42%.
Η ηπιότερη πτώση των εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά το δεύτερο lockdown σε σχέση με το πρώτο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως τα ταμεία συνήλθαν (πριν από το δεύτερο lockdown) από το «σοκ» της πανδημίας. Για του λόγου το αληθές σημειώνει ότι ενώ τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή πριν από την κήρυξη του δεύτερου lockdown, εισπράχθηκαν 824 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2019 είχαν εισπραχθεί 879 εκατ. ευρώ, δηλαδή 55 εκατ. ευρώ λιγότερα ή γύρω στο 6%.
Όσον αφορά συνολικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του e-ΕΦΚΑ, στο πιο κρίσιμο «μέτωπό» του, δηλαδή εκείνο των εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών των ιδιωτικών επιχειρήσεων, η μείωση το 2020 σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα κλείσει στο 11%, ενώ αν ληφθούν υπόψιν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020 για αύξηση των εσόδων από εισφορές, η πτώση φτάνει στο εντυπωσιακό 17%.
ΕΦΚΑ ειδοποιητήρια για εισφορές έρχονται στο efka.gov.Gr – Κτηματολόγιο ΝΕΑ – Τελευταίες πληροφορίες.
Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου ενεργοποιεί η κυβέρνηση. Στη βάση αυτή, το Κτηματολόγιο μεταφέρεται στο υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο ψηφιακό υπόβαθρο του οποίου θα συμπεριληφθούν δεδομένα από Δασικούς Χάρτες, Τράπεζα Γης και Πολεοδομίες.
Όπως σημειώνει το newsbomb.gr, στόχος είναι το Κτηματολόγιο να διασυνδεθεί και να διαλειτουργήσει υποστηρίζοντας ψηφιακά το σύνολο των υπηρεσιών που σχετίζονται με ιδιοκτησία ακινήτων, όπως μεταβιβάσεις, μισθώσεις, φορολογία, αδειοδότηση, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, περιβαλλοντολογικοί έλεγχοι, παροχή ανοιχτών δημόσιων δεδομένων»
Αξίζει να σημειωθεί πως το , το οποίο θα έπρεπε κανονικά να ήταν έτοιμο το 2020, καθώς είχε προβλεφθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) ήδη από το 2019, δεν έχει υλοποιηθεί λόγω της πανδημίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Πλήρες Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο ψηφίσθηκε με το πρώτο Μνημόνιο το 2010 χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί. Στη συνέχεια εντάχθηκε σε μνημονιακό νόμο το 2015, κατόπιν στο ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση και σήμερα παραμένει σε φάση ανάπτυξης έχοντας ήδη δύο μεταθέσεις.
Σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους του 2010 και του 2015, στο «e-περιουσιολόγιο» θα καταγράφεται η κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων. Ενδεικτικά, θα δηλώνονται στοιχεία των οποίων η αξία είναι ευχερώς προσδιορίσιμη, όπως ακίνητα, οχήματα (τροχοφόρα, εναέρια ή σκάφη), μετρητά, επενδυτικός χρυσός, τραπεζικοί λογαριασμοί.
Ωστόσο, θα περιλαμβάνει και στοιχεία των οποίων η αξία προσδιορίζεται πιο δύσκολα, όπως μετοχές, εταιρικά μερίδια, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, καθώς και κινητά μεγάλης αξίας, όπως έργα τέχνης, πολύτιμα αντικείμενα και λοιπά τιμαλφή.
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της φορολογικής διοίκησης που έχουν γίνει κατά καιρούς, σε πρώτη φάση, το περιουσιολόγιο να δομηθεί ως εργαλείο ελέγχου προσαύξησης περιουσίας κατά τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, χωρίς να συνεπάγεται δηλωτικές υποχρεώσεις για τον φορολογούμενο.
Αίτηση για επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ , Πρόγραμμα 18-29 ΟΑΕΔ : Οδηγός
Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΑΜΕΑ, ΝΑΤ, ΚΕΑ, Α21 επίδομα παιδιού ΟΠΕΚΑ : Δελτίο
Αναστολή εργασίας αποζημίωση 534 ευρώ, Δάνεια σε επιχειρήσεις , Συντάξεις : ΝΕΑ ΤΩΡΑ