Του Γιώργου Νούλη
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την πληρωμή της πρώτης από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ και καθώς πλέον αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή του taxinet για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει, οι Λαρισαίοι φορολογούμενοι συνεχίζουν να σπεύδουν μαζικά στις εφορίες για να συμψηφίσουν την οφειλή του φόρου με την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται.
Πάντως με δεδομένο ότι σε λιγότερο από 20 ημέρες θα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, πολλοί φορολογούμενοι που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επιλέγουν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων χωρίς να περιμένουν να καταστούν ληξιπρόθεσμες. Δεν είναι υποχρεωτικό δηλαδή ο φορολογούμενος να περιμένει για να λήξει η οφειλή και μετά να τη ρυθμίσει.
Μπορεί να επισκεφθεί την εφορία του και να υποβάλει χειρόγραφη αίτηση για ρύθμιση σε 12 δόσεις (ή 24 υπό προϋποθέσεις). Αυτό κάνουν άλλωστε το διάστημα αυτό αρκετοί φορολογούμενοι αν και τη δυνατότητα αυτή δεν τη χάνουν ακόμη και αν η οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη, απλά τότε την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση πρέπει να την κάνουν ηλεκτρονικά. Η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης στην οποία ο φορολογούμενος θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής που είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα του TAXISNET, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr.
Συμπερασματικά με την καταβολή των δύο αυτών φόρων σε περισσότερες δόσεις οι φορολογούμενοι από τη μια μειώνουν το «ταμειακό βάρος» και από την άλλη αποφεύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, τις κατασχέσεις καταθέσεων δηλαδή, των μισθών, των συντάξεων κ.ά.
Η επιλογή της πάγιας ρύθμισης όμως γίνεται και για να μην χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται αν δεν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί νέα φορολογική οφειλή εντός 15 ημερών από τη λήξη τους.
Σε κάθε περίπτωση τη διαδικασία ρύθμισης σε 12 δόσεις των οφειλών προς την εφορία ακόμη και για τον ΕΝΦΙΑ καθορίζει με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων περιγράφοντας τις δυνατότητες και τις διαδικασίες για ρύθμιση πριν λήξει η διορία πληρωμής τους.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Οι δόσεις είναι έντοκες και το επιτόκιο που βαρύνει την οφειλή (8,76% ή 15% πρόστιμο αν καθυστερήσει μία μέρα η δόση), ενώ προϋπόθεση για τη ρύθμιση είναι ο φορολογούμενος να αποκαλύψει στην εφορία όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, τους λογαριασμούς του κλπ.
α) Δυνατότητα καταβολής των οφειλών που ρυθμίζονται σε μηνιαίες δόσεις, έως 12. Κατ’ εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε μηνιαίες δόσεις μέχρι τις 24. Στο ίδιο πρόγραμμα ρύθμισης είναι δυνατόν να υπάγονται οφειλές για τις οποίες χορηγούνται έως 12 δόσεις και οφειλές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 και έως 24 δόσεις κατά περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή ρυθμίζονται κατά προτεραιότητα αυτές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 δόσεων.
β) Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ (βασική οφειλή).
Με τη ρύθμιση χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας και σταματούν οι κατασχέσεις. Για οφειλές που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης και εφόσον ο φορολογούμενος συμμορφώνεται με το πρόγραμμα, δεν διενεργείται αναγκαστική εκτέλεση κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού).
Στη ρύθμιση, με τους ίδιους όρους δύνανται να υπαχθούν, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης και:
α) βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές.
β) βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης
Οι ανωτέρω οφειλές δύνανται να υπαχθούν ανεξαρτήτως α) ημερομηνίας βεβαίωσης αυτών, β) τυχόν απώλειας άλλης ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στην οποία είχαν υπαχθεί και η οποία έχει απολεσθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Σε κάθε περίπτωση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να αποδεικνύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού. Επίσης οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας, ήτοι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εκκαθαριστικές φόρου προστιθέμενης αξίας και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
Στο μεταξύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή του taxinet για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στον ΕΝΦΙΑ. Και επειδή όπως κάθε χρόνο εντοπίζονται εκ των υστέρων τα λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 με αποτέλεσμα ο φόρος να φουσκώσει, το Υπ. Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα της υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων. Στην περίπτωση που από τη διόρθωση των λαθών ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε με το τελευταίο εκκαθαριστικό αυξάνεται ή μειώνεται έως και 300 ευρώ η νέα εκκαθάριση του φόρου γίνεται άμεσα και η εφορία προχωρά στην κατάθεση του ποσού του επιπλέον ΕΝΦΙΑ αν αυτός έχει ήδη εξοφληθεί. Στην περίπτωση που η μείωση του ΕΝΦΙΑ γίνεται πριν εξοφληθούν οι δόσεις του φόρου, το ποσό της μείωσης αφαιρείται από τις επόμενες δόσεις που δεν έχουν εξοφληθεί.
Στην περίπτωση όμως που ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ μειώνεται μετά τη διόρθωση των λαθών πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να επισκεφθεί την εφορία του και να προσκομίσει δικαιολογητικά τα οποία τεκμηριώνουν τις αλλαγές (π.χ. συμβόλαια, αποδοχή κληρονομιάς). Εφόσον από τον έλεγχο πιστοποιηθεί η ορθότητα των αλλαγών τότε δίνεται ηλεκτρονικά από την εφορία το πράσινο φως για τη νέα εκκαθάριση του φόρου. Να σημειωθεί ότι η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 γίνεται έως το τέλος Νοεμβρίου με μειωμένο πρόστιμο κατά 50%. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης Ε9 είναι 100 ευρώ και έτσι έως το τέλος Νοεμβρίου χρεώνονται 50 ευρώ.
Γενικά πάντως τα πιο συνηθισμένα λάθη που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη συμπλήρωση του Ε9 τα οποία φουσκώνουν τον οφειλόμενο φόρο είναι:
– δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτήν την περίπτωση χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο καταστήματος
– λάθη στην επιφάνεια, την ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και τον όροφο είναι πολύ συνηθισμένα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
– λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα
– δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή διότι από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%.
– δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.
“Ψιλά γράμματα” του Ε9, δηλαδή που αν δεν είχαν προσεχθεί θα φούσκωσαν τον ΕΝΦΙΑ…