Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε με τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Mohamed Shaker, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
Για εξασφάλιση της ροής πράσινης ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του.
«Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Αίγυπτος εξασφαλίζει τη ροή της πράσινης ενέργειας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών μας αντιπροσωπεύει μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία» τονίζει ο πρωθυπουργός.
Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα γίνει με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια. Πρόκειται για έργο με πολλαπλά οφέλη:
Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής συνεργασίας.
Ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος μέσω της διεύρυνσης των διεθνών μας διασυνδέσεων.
Το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Οι ποσότητες ενέργειας που θα εισάγονται από την ηλεκτρική διασύνδεση θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς η ενέργεια από ΑΠΕ είναι αισθητά φθηνότερη συγκριτικά με εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.
Η ανάγκη υπογραφής του MoU ανάμεσα στις δύο χώρες συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, στην επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κάιρο και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el–Sisi. Σε αυτή τη συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις που επισφραγίζουν τη στρατηγική συνεργασία Αθήνας-Καϊρου. Τον Πρωθυπουργό είχε συνοδέψει στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο κ. Σκρέκας, ο οποίος εκτός από τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker, είχε συναντηθεί επίσης με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Yasmine Fouad και τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla.
Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αιγυπτιακού Υπουργείου Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία, θα συσταθούν κοινές ομάδες εργασίας με αξιωματούχους των δύο χωρών προκειμένου να εξετάσουν τις λεπτομέρειες του έργου. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ένταξης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών στα Έργα Κοινού/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI), στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου αναβαθμίζει αισθητά τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, συμβάλλοντας στην επάρκεια εφοδιασμού της Ευρώπης, στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί επίσης ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ καταδεικνύει ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υλοποιείται σε όλα τα επίπεδα».
Η γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την Ευρώπη
Συμφωνία μεγάλης ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, τη χαρακτήρισε νωρίτερα ο Γιάννης Οικονόμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει ότι αφορά την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
«Η Συμφωνία μας βαδίζει στα χνάρια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, η οποία υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου του 2020. Οι βάσεις για τις σημερινές υπογραφές του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και του Mohamed Shaker, Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου μπήκαν κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο» τόνισε ο κ. Οικονόμου.
«Το Μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση περιλαμβάνει προβλέψεις αυτής της Συμφωνίας που είναι η πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου το οποίο θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, θα αυξήσει τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας, θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί κόμβος ηλεκτρικής πράσινης ενέργειας, ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα δυναμικά στη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.