Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το 2015 η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, επίδοση που ήταν καλύτερη του στόχου του προϋπολογισμού. Καλύτερη ήταν επίσης η επίδοση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Άνικα Μπράιντχαρντ, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat προκύπτει ότι η Ελλάδα το 2015 εμφάνισε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,70%, επίδοση που ήταν καλύτερη από το στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 0,25%.
Αναφορικά με το έλλειμμα το ποσοστό 7,2% του ΑΕΠ που δίνουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, είναι ελαφρώς καλύτερα, όπως είπε από την πρόβλεψη της Κομισιόν του περασμένου Φεβρουαρίου για έλλειμμα 7,6%.
Για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, η εκπρόσωπος είπε ότι η αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup είναι μια ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.
Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με τη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται εφεδρικά μέτρα, απάντησε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξη που έδωσε στην αρχή της βδομάδας και δημοσιεύθηκε χθες είπε αυτό που έπρεπε να πει και η ίδια δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο.
Κυβερνητικές πηγές: Το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 2,3 δισ. ευρώ
Ικανοποίηση για τα στοιχεία της Eurostat εξέφρασε το Μαξίμου, δεδομένου ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη ο στόχος του προγράμματος και έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του το ΔΝΤ.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».
«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%. Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ», συμπληρώνουν.
Κατά το Μαξίμου, το αποτέλεσμα αυτό «παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία, αλλά με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους».
Οι κυβερνητικές πηγές στρέφουν τα πυρά τους στη Ν.Δ., λέγοντας πως τα στοιχεία της Eurostat βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία.