Έναν και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό θα υποχρεωθούν σταδιακά να χρησιμοποιούν για όλα τα έσοδά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις.
Η καθιέρωση του επαγγελματικού λογαριασμού είναι ένα από τα… προαπαιτούμενα προκειμένου να λειτουργήσει πρακτικά και αποτελεσματικά το σύστημα της παροχής του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν τη σχετική ηλεκτρονική υποδομή όπου οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό. Ο λογαριασμός αυτός θα αποτελεί τη δεξαμενή δεδομένων από την οποία οι τράπεζες θα συγκεντρώνουν τα στοιχεία των πληρωμών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με κάρτες αλλά και τις πληρωμές- μεταφορές ποσών που πραγματοποιούν μέσω ιντερνετικής τραπεζικής (web banking).
Ειδικότερα, στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό θα καταλήγουν υποχρεωτικά τα έσοδα από τις πωλήσεις των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών μέσω των συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS, τα έσοδα από τις πωλήσεις που γίνονται με μεταφορά ποσών από τους πελάτες τους μέσω ιντερνετικής τραπεζικής και καταθέσεις σε τραπεζικά γκισέ και όλα τα υπόλοιπα έσοδά τους
Η καθιέρωση του επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, εκτός από το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, θα αποτελεί τη βάση προκειμένου να δίνονται οι ηλεκτρονικοί λαχνοί στους φορολογούμενους για τη φορο-λοταρία.
[irp posts=”149977″ name=”Καραμούζης: Αρχίζει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες”]
Όλοι οι φορολογούμενοι και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν ηλεκτρονικούς λαχνούς για κάθε πληρωμή που πραγματοποιούν με ηλεκτρονικό μέσo. Κάθε μήνα θα γίνεται μια κλήρωση και θα μοιράζεται το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000 τυχεροί θα λαμβάνουν 1.000 ευρώ ο καθένας). Τα ποσά που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι θα είναι αφορολόγητα αλλά δεν θα είναι ακατάσχετα. Επιπλέον, το έπαθλο θα συμψηφίζεται αυτόματα με φορολογικές οφειλές του τυχερού.
Στο ΥΠΟΙΚ βλέπουν την καθιέρωση του επαγγελματικού λογαριασμού και ως ένα μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν τραπεζικού λογαριασμούς προκειμένου να διαμοιράζουν τα έσοδά τους και να δυσχεραίνεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου, γράφει το capital.gr.
Έχουν καταγραφεί στο υπουργείο Οικονομικών πρακτικές όπου επαγγελματίες και επιχειρήσεις μοιράζουν τις εισπράξεις σε πολλαπλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και συγγενικών προσώπων, που δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση προκειμένου οι συναλλαγές αυτές να γίνονται κάτω από το ραντάρ της εφορίας και να μην εκδίδονται τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία.