Αλλαγές στο καθεστώς προστασίας, και συνεπώς στην τιμολόγηση, των πρωτότυπων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, το οποίο καταθέτει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, το άρθρο 12 του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», θεσπίζει την άμεση μείωση της τιμής κατά 50% όλων των πρωτοτύπων σκευασμάτων αυστηρά μετά την παρέλευση της περιόδου προστασίας της πατέντας τους. Σήμερα η προστασία πατέντας είναι δέκα χρόνια αλλά στην πράξη οι φαρμακευτικές εταιρίες – και προκειμένου να κάνουν απόσβεση κόστους έρευνας και ανάπτυξης ενός νέου φαρμάκου – παρατείνουν με διάφορες πρακτικές την περίοδο της προστασίας των πρωτότυπων φαρμάκων.
Σύμφωνα με το άρθρο, «οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων αναφοράς, μετά την λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων (data protection period), σύμφωνα με τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας, μειώνονται στο 50% της τιμής του προϊόντος σε κατάσταση εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων είτε στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με το ποια είναι σε κάθε περίπτωση η χαμηλότερη τιμή».
Μείωση κατά 50% στην τιμή πολλών φαρμάκων της αγοράς
Το καθεστώς της προστασίας ενός πρωτότυπου φαρμάκου ισχύει διεθνώς προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην παραγωγό εταιρεία να αποσβέσει το κόστος έρευνας και ανάπτυξής του. Έτσι, από την κυκλοφορία ενός πρωτοτύπου φαρμάκου και για τα επόμενα οκτώ χρόνια δεν έχει κανείς πρόσβαση στον φάκελό του και για μια δεκαετία δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά αντίγραφο (γενόσημο) του φαρμάκου. Βεβαίως, στην πράξη όλες οι εταιρίες με πρωτότυπα φάρμακα, και με δεδομένη τη δυσκολία της παραγωγής νέου φαρμάκου, ακολουθούν διάφορες πρακτικές παράτασης της προστασίας της πατέντας, πχ κάνουν βελτιώσεις στο φάρμακο ή διαμορφώνουν νέα δεδομένα στο σκεύασμα ώστε να συνεχίζει να θεωρείται και να αποτιμάται ως πρωτότυπο στην αγορά.
Στην ελληνική αγορά υπάρχουν πολλά φάρμακα που βρίσκονται σε φάση παράτασης της περιόδου προστασίας της πατέντας τους. Πλέον η τιμή αυτών των πρωτοτύπων φαρμάκων θα μειωθεί στο 50% της σημερινής τους τιμής, ενώ μέχρι σήμερα χάνουν το 20% μετά την λήξη της πατέντας (δεκαετία) και εφόσον στο μεταξύ έχει κυκλοφορήσει αντίγραφό τους στην αγορά. Το μέτρο στοχεύει σε περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας η οποία έχει οριστεί στα 1,9 δις ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.