Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Οι λόγοι της αναθεώρησης των εκτιμήσεων της ΕΕ για την οικονομία

TechTeam από TechTeam
14/02/2020 21:27
σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) αναθεώρησε ελαφρά επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για τη βραχυχρόνια πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσίευση των χειμερινών προβλέψεων, ο πραγματικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το έτος 2019 εκτιμάται στο 2,2%, δηλαδή υψηλότερος κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις.

Οπως επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο για την οικονομία, η εν λόγω αλλαγή οφείλεται σε δύο παράγοντες: 1ον στην υψηλή αναθεώρηση προς τα πάνω του ετήσιου ρυθμού αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ το 1ο εξάμηνο 2019 (στο 2,1% από 1,5% βάσει των αρχικών εκτιμήσεων) και 2ον στη σχετικά καλή επίδοση της οικονομίας το 3ο τρίμηνο 2019 (2,3 YoY% / 0,6 QoQ%).

Η δημοσίευση των προαναφερθέντων στοιχείων (5/12/2019) πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έναν μήνα μετά την ανακοίνωση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7/11/2019). Συνεπώς δεν ανήκαν στο σύνολο πληροφόρησης της τελευταίας.

Βάσει των τρεχουσών χρονολογικών σειρών των εθνικών λογαριασμών, η ενίσχυση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% το 2019 είναι συμβατή με οριακά μηδενικό τριμηνιαίο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 4ο τρίμηνο 2019 (προγραμματισμένη ανακοίνωση στις 6/3/2020). Σημειώνουμε ότι για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 οι δημοσιευθέντες δείκτες υψηλής συχνότητας παρουσιάζουν μικτή εικόνα, με άνοδο στο λιανικό εμπόριο και πτώση στη βιομηχανική παραγωγή.

Για το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει τον πραγματικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της Ελλάδας στο 2,4% οριακά υψηλότερα σε σχέση με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις (2,3%). Το προαναφερθέν μέγεθος ταυτίζεται με την αντίστοιχη πρόβλεψη της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕΕΛΛ +1,02%) και είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τη μέση εκτίμηση της αγοράς (consensus) η οποία ακολουθεί ανοδική τροχιά τους τελευταίους 2 μήνες. Όπως παρουσιάζεται στο τεύχος Φεβρουαρίου 2020 του περιοδικού Focus Economics, από 1,9% πριν 60 μέρες ανήλθε στο 2,1% πριν 30 μέρες και σήμερα βρίσκεται στο 2,2%.

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες προβλέψεις η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιταχύνει έστω και ελαφρά το 2020. Όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εγχώρια ζήτηση εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Η βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθήκων, του οικονομικού κλίματος και των επιμέρους δεικτών εμπιστοσύνης, η προοπτική άρσης σε έναν βαθμό των στρεβλώσεων που δημιουργούν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, η περαιτέρω πτώση του ποσοστού ανεργίας και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσουν την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Τέλος, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών – ο κινητήριος μοχλός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ το περασμένο έτος – προβλέπεται να έχουν ηπιότερη θετική συνεισφορά λόγω της σχετικά χαμηλής ανάπτυξης σημαντικών εμπορικών εταίρων της ελληνικής οικονομίας. Επί παραδείγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ωτον πραγματικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της Ευρωζώνης στο χαμηλό εξαετίας 1,2% για τα έτη 2019, 2020 και 2021. Αν σε αυτά τα στοιχεία προσθέσουμε και τις πιθανές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο και στην ταξιδιωτική κίνηση από την εξάπλωση του κορωνοϊού (covid-19) τότε το ρίσκο να μην διατηρηθούν οι περσυνοί υψηλοί ρυθμοί μεταβολής των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ενισχύεται.

Οσον αφορά στην εκτίμηση για το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 2,0%, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την τρέχουσα μέση πρόβλεψη της αγοράς και την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Νοέμβριος 2019). Η αντίστοιχη πρόβλεψη της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ ) είναι σημαντικά υψηλότερη στο 2,5%.

Η ένταση και η διάρκεια της κυκλικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια η ομαλή μετάβαση σε ένα μονοπάτι μεγέθυνσης στο οποίο θα απουσιάζουν οι υψηλές ανισορροπίες της προηγούμενης δεκαετίας, προϋποθέτει την εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, την ενίσχυση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και των εξαγωγών και τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει η Eurobank, δύνανται να ενεργοποιηθούν δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε μείωση του φυσικού ποσοστού ανεργίας (μεγαλύτερης διάρκειας κυκλική ανάκαμψη), στην αύξηση των παραγωγικών συντελεστών και της παραγωγικότητας και ως εκ τούτου στη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας (υψηλότερος δυνητικός ρυθμός μεγέθυνσης). Οι επενδύσεις παγίων στην Ελλάδα έπειτα από την υψηλή πτώση της περιόδου 2007-2014 (-€39,9 δις) παρουσιάζουν στασιμότητα με την αύξηση κάποιων ετών (2017, +€2,0 δις, +9,2%) να αντισταθμίζεται από την πτώση κάποιων άλλων (2018, -€2,7 δις, -11,4%).

Ο τομέας της γενικής κυβέρνησης έχει κεντρικό ρόλο στις προαναφερθείσες μεταβολές με τους τομείς των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών να καταγράφουν – με εξαίρεση το 2018 – σημάδια βελτίωσης. Πέραν της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων με τις θετικές εξωτερικές οικονομίες που προκαλούν, η αύξηση του σχετικού μεριδίου των κλάδων με διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά προϋποθέτει οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να έχουν δυναμικό ρόλο στην ενίσχυση του ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου. Οι επενδύσεις των νοικοκυριών, δηλαδή οι επενδύσεις σε κατοικίες, θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Ετικέτες: 7 ΗΜΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ EUROBANKEUROBANKΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Προηγούμενο Άρθρο

Συστάσεις Σταϊκούρα στα funds για τα «κόκκινα» δάνεια

Επόμενο Άρθρο

Κ. Καραμανλής: “Δεν είμαι εδώ για να απαντάω σε εργολάβους”

ΣχετικάΆρθρα

Featured

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! το TILEGRAFIMANEWS.GR εύχεται σε όλους ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

20/04/2025 | 03:55
HOT NEWS

Μεγάλη Πέμπτη: Σήμερον κρεμάται επί ξύλου -Μεγάλη Παρασκευή: Τα εγκώμια της Παναγίας

17/04/2025 | 21:40
HOT NEWS

Eurobank – Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Δωρεά έξι θαλάμων αρνητικής πίεσης στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

01/04/2025 | 15:57
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Σήμερα, 1η Απριλίου 2025, οι σημαντικότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο 

01/04/2025 | 13:00
Featured

Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας – Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

30/03/2025 | 14:34
HOT NEWS

Το αγαπημένο Παστίτσιο

30/03/2025 | 14:16
Featured

Ανασχηματισμός 2025 – Η νέα κυβέρνηση

14/03/2025 | 22:55
HOT NEWS

ΚΕΑ-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και Α21: Ποιοι πληρώνονται 4 και 5 Μαρτίου από τον ΟΠΕΚΑ 

04/03/2025 | 08:02
Load More
Επόμενο Άρθρο

Κ. Καραμανλής: "Δεν είμαι εδώ για να απαντάω σε εργολάβους"


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός στη Χαλκίδα: Αισθητός στην Αττική – Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον κίνδυνο μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα

    531 shares
    Share 212 Tweet 133
  • Αναδρομικά – ΦΩΤΙΑ: Έρχονται πληρωμές έως 8.556 ευρώ για συνταξιούχους – Ποια ποσά κλειδώνουν στις συντάξεις 

    237 shares
    Share 95 Tweet 59
  • Σαν φθινόπωρο και σήμερα ο καιρός: Με βοριάδες 9 μποφόρ και την πιο κρύα μέρα το τελευταίο διάστημα

    166 shares
    Share 66 Tweet 42
  • ΝΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τι θα πληρωθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες-Όλες οι νέες καταβολές από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ

    135 shares
    Share 54 Tweet 34
  • Χιλιάδες ευκαιρίες για ανέργους και νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ: Όλες οι προκηρύξεις και τα προγράμματα επιχειρηματικότητας 2025

    131 shares
    Share 52 Tweet 33
  • Νέα Δημοκρατία: Επιστρέφει στο 30% στις δημοσκοπήσεις, βυθίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθεροποιείται δεύτερη η Πλεύση Ελευθερίας

    132 shares
    Share 53 Tweet 33
  • ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΑ LIVE Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα( ΚΕΑ), Επίδομα Παιδιού Α21 και λοιπά επιδόματα – Ποιοι και πώς υποβάλλουν αιτήσεις

    523 shares
    Share 209 Tweet 131
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch