Ελάφρυνση χρέους έως το 2060 αλλά και σκληρά μέτρα
Πολύ σκληρή «θηλειά» λιτότητας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, παράταση ζωής στον «κόφτη» δαπανών και επώδυνα μέτρα για τα επόμενα πολλά χρόνια στη χώρα μας, χωρίς περιθώρια χαλάρωσης μετά το 2018, όπως επιζητούσε η κυβέρνηση, είναι το αποτέλεσμα των χθεσινών διαπραγματεύσεων.
Από τη μια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα οποία θα το μειώσουν κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060, αλλά από την άλλη προανήγγειλαν μια σειρά από μέτρα καθώς και ένα μηχανισμό που θα εξασφαλίζει την επίτευξη των δύσκολων δημοσιονομικών στόχων στο μέλλον, δηλαδή και μετά το 2018. Επίσης, χθες δεν προέκυψε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτε και για τον τρόπο που θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, αποφάσεις που μεταφέρονται στο νέο έτος.
Επί της ουσίας το ΔΝΤ επιμένει ότι το πακέτο μέτρων που θα πρέπει να ακολουθήσει θα πρέπει να κινηθεί στο τρίπτυχο:
Μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων.
Μείωση των καταβαλλόμενων μισθών από το δημόσιο.
Ουσιαστικά το ΔΝΤ επαναφέρει στο τραπέζι όσα μέτρα προσπάθησαν να αποφύγουν οι Έλληνες υπουργοί στη διαπραγμάτευση και όσα μέτρα προσπάθησε η κυβέρνηση να τα… στείλει σε πολιτική διαπραγμάτευση.
[irp posts=”86583″ name=”ΒΟΜΒΑ! Δέκα χρόνια αδιανόητα σκληρής λιτότητας ζητά το Βερολίνο”]
Στο Eurogroup ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ξεκαθάρισε πως το Ταμείο δεν θα δεχθεί να εφαρμοσθούν στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικές πολιτικές με υφεσιακό αποτέλεσμα. Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να διαφώνησε με την απόφαση του Eurogroup να παρατείνει τα οριζόντια μέτρα του δημοσιονομικού κόφτη και για την περίοδο μετά το 2018 και να ξεκαθαρίζει πως τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδος με τον τρόπο που έχουν επιτευχτεί έως σήμερα είναι μη διατηρήσιμα.