Το ολοκληρωμένο επιχειρηματικό της πλάνο υπέβαλε προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος η Παγκρήτια Τράπεζα, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Πλάνο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το επιχειρηματικό πλάνο κατετέθη από τη διοίκηση εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, την Παρασκευή 30/9 και περιλαμβάνει την εξέλιξη των κεφαλαίων της Τράπεζας σε ορίζοντα 5ετίας, καθώς και το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού και ανάπτυξης των εργασιών της μέσω και της φιλικής συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και της απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα, στρατηγικές κινήσεις που τελούν υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών.
Η Παγκρήτια Τράπεζα, ενισχύοντας το ήδη καλό πνεύμα συνεργασίας και συνέπειας, θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος για την έγκριση και υλοποίηση του Επιχειρηματικού και Κεφαλαιακού της Πλάνου.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια της δημοσίευσης των Ενδιάμεσων Οικονομικών Καταστάσεων της 30/6/2022, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε Συμπλήρωμα του Ενημερωτικού Δελτίου για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσω Δημόσιας Προσφοράς η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, η περίοδος εγγραφών, άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής και μεταβίβασης αυτών, λήγει την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι μέτοχοι, οι υποψήφιοι επενδυτές και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να ανατρέξουν στην επίσημη ιστοσελίδα της τράπεζας, όπου είναι αναρτημένο το εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο και το Συμπλήρωμα αυτού.
Έτσι όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές:
Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό πλάνο εξυγίανσης και ανάπτυξης της Παγκρήτιας μέσω της συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και της απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα.
Υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό του CEO της Παγκρήτιας Αντώνη Βαρθολομαίου, το management της τράπεζας προχώρησε στην κατάρτιση ενός πλήρους επιχειρηματικού και κεφαλαιακού πλάνου, χρονικού ορίζοντα 5ετίας, με αναλυτικές πληροφορίες και δεδομένα τόσο για την κατάσταση του ισολογισμού της τράπεζας, με ιδιαίτερη μνεία και στο θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, όσο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται μέσω της φιλικής συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και της απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό πλάνο χωρίς αρνητικές εκπλήξεις. Η αύξηση κεφαλαίου των 98,7 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση, η μεγαλύτερη στην ιστορία της Τράπεζας, στοχεύει τόσο στην εξυγίανση του ισολογισμού της, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξή της.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Δημήτρης Δημόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Αντώνης Βαρθολομαίος με την κατάθεση του κεφαλαιακού πλάνου προσθέτουν νέα δυναμική στην προσπάθεια για την ΑΜΚ, ενισχύοντας το ήδη καλό κλίμα συνεργασίας και συνέπειας, με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Με τα νέα κεφάλαια, η Τράπεζα στοχεύει στον μετασχηματισμό της, προωθώντας τις αναγκαίες επενδύσεις σε τεχνολογία και ανάπτυξη υποδομών, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, στη διαμόρφωση μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας και στην υιοθέτηση ενός βελτιωμένου και σύγχρονου λειτουργικού μοντέλου. Η νέα Τράπεζα που θα προκύψει από τη συνένωση αναμένεται να καλύψει το κενό μεταξύ των συστημικών και των μικρών τραπεζών και να καταστεί η πέμπτη σε μέγεθος τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ο κ. Βαρθολομαίος, σε πρόσφατη συνέντευξη του, είχε εκτιμήσει ότι σε ορίζοντα ενός περίπου χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι στρατηγικές αυτές κινήσεις. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μία απόλυτα υγιή Τράπεζα, πολύ μεγαλύτερη, πιο σύγχρονη, εξαιρετικά λειτουργική και έτοιμη να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των καιρών όπως εξελίσσονται. Με το στελεχιακό δυναμικό της HSBC θα μας δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε νέες πελατειακές ανάγκες, η δε τεχνογνωσία και η εμπειρία του δυναμικού αυτού θα μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τα επόμενα βήματά μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας στόχος είναι η Παγκρήτια να είναι η τράπεζα που εξυπηρετεί τον μικρό, τον μεσαίο επιχειρηματία και τον ελεύθερο επαγγελματία, όχι μόνο με υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, αλλά και με λύσεις που παρέχονται με ταχύτητα και κυρίως με την κατάλληλη συμβουλευτική, κάτι το οποίο αποδεδειγμένα λείπει από την τραπεζική αγορά.