Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: “Η κατάρρευση της ευρωζώνης έχει ήδη αρχίσει – Είναι καταδικασμένη μαζί με την ΕΕ”

Newsroom από Newsroom
24/06/2015 06:10
σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

“Η κατάρρευση της ευρωζώνης έχει ήδη ξεκινήσει και δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να την σταματήσει” αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι FT, και υποστηρίζουν ότι το ευρώ ήταν από την αρχή καταδικασμένο!


“Η ελληνική κρίση καταδεικνύει σαφέστατα ότι η ΕΕ ευρίσκεται σε πορεία «κατάρρευσης», με το σχέδιο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος να είναι από την αρχή καταδικασμένο”, γράφουν επιπρόσθετα οι Financial Times για να προσθέσουν: “Ασφαλής οδός διαφυγής δεν υπάρχει πια , και το μέλλον της ευρωζώνης τίθεται σε πλήρη αμφισβήτηση , καθώς και η ύπαρξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ακόμη αγγλοσαξωνικό έντυπο, η Daily Mail, αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ν.Κάμερον θα πρέπει να πάρει μαθήματα διαπραγμάτευσης από τον Έλληνα ομόλογό του Α.Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει θετικά πράγματα από πολύ ισχυρότερους αντιπάλους. Η εφημερίδα αναφέρεται σε “παζάρια” για το Brexit η αλλιώς “Τι μου δίνεις για να μείνω στην ΕΕ”.

Σημειώνεται ότι από το 2017 ξεκινούν οι διαδικασίες της Ευρωατλαντικής Ένωσης βάση των οποίων θα ενθούν επί της ουσίας η ΕΕ με τις ΗΠΑ (με προοπτική να ακολουθήσουν Καναδάς και Μεξικό αργότερα).

Συνεχίζοντας το άρθρο , τονίζει ότι όσο αφορά την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαϊκές αρχές μπορούν να επιλέξουν τρεις τρόπους:

α. να προβούν σε παραχωρήσεις προς την Αθήνα, β. να επιμένουν στις απαιτήσεις τους, και να επιτρέψουν στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και γ. να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των απαιτήσεων της Ελλάδος και των πιστωτών της.

Σύμφωνα με τους Financial Times και τον αρθρογράφο Gideon Rachman, το καθένα από αυτά τα σενάρια ευρίσκεται σε διαβούλευση , αλλά όλα θα οδηγήσουν σε εύλογο διάστημα σε κατάρρευση της ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα από το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Στην πρώτη επιλογή, λένε οι παρατηρητές, θα διαγραφεί το ελληνικό χρέος, χωρίς μεταρρυθμίσεις. Τότε, τις πολιτικές αυτές της άκρατης λιτότητας, θα εγκαταλείψουν αμέσως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Λετονία, αλλά και στον πολιτικό τομέα, από την κατάσταση αυτή θα επωφεληθεί η ριζοσπαστική αριστερά και (κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι Podemos), τονίζει το άρθρο.Κάτι που θα προκαλέσει αθέτηση του σχεδίου που εκτελείται όλα αυτά τα χρόνια , και το οποίο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση την ευρωπαϊκή ένωση

Μια τέτοια κατάσταση, σύμφωνα με τον αναλυτή Gideon Rachman, θα οδηγήσει σε μελλοντικές συνόδους κορυφής της ΕΕ, όπου “θα παρίστανται ακροδεξιοί εθνικιστές και ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι θα επηρεάζουν τον μηχανισμό λήψεως πολιτικών αποφάσεων. Σε αυτή την περίπτωση, τονίζει ο αναλυτής , αμφιβάλλω όχι μόνο για το μέλλον του ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά και για την ύπαρξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Στην δεύτερη εκδοχή, που αφορά την έξοδο της Ελλάδος από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα , “η ΕΕ θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης στο εσωτερικό της Κοινότητας, ενδεχομένως μέσω της δημιουργίας μιας τραπεζικής ένωσης”, τονίζει ο αρθρογράφος των FT. “Ωστόσο, οι πολίτες των σκανδιναβικών χωρών, που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα , και λόγω της αθέτησης της συμβατικής υποχρέωσης από την Ελλάδα, θα κρατήσουν μακριά τα χρήματά τους από μια πιστωτική ένωση , που θα εμπεριέχει και τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης”.

Το πολιτικό αποτέλεσμα μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδος, θα να είναι μια καταστροφή για την ίδια την χώρα.

Η κρίση θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, η οποία θα είναι εκτός ευρώ , αλλά θα ανήκει τυπικά ακόμα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.

Από αυτή την άποψη, η Αθήνα θα μπορούσε να εμποδίσει τις πρωτοβουλίες της ΕΕ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας . Το άλλο κύριο θέμα των αρθρογράφων στο ίδιο δημοσίευμα είναι οι συνεχείς και αδιάκοπες κυρώσεις στην Ρωσία , με σκοπό την κατάρρευσή της. Στον » δρόμο” αυτόν η Ελλάδα αποτελεί » αγκάθι» στα σχέδια τους.

Στο τρίτο σενάριο που αφορά το συμβιβασμό ΕΕ και Ελλάδα , ο Ραχμάν τονίζει ότι μόλις και δια βίας θα συγκρατηθεί η κατάσταση σε μια ισορροπία τρόμου . “Αν η κρίση δεν προκαλέσει τώρα « κατάρρευση» , θα ξεσπάσει σίγουρα στο μέλλον. Επίσης, είναι δύσκολο να αξιολογηθούν αποτελεσματικά και οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις , δεδομένων των αδύνατων σημείων του ελληνικού συστήματος, όπως των πελατειακών σχέσεων και της έλλειψης ικανότητας της κρατικής διοίκησης” .

«Η ελληνική πάντως κρίση έριξε φως σε μία πτυχή που αποκαλύπτει ότι το σχέδιο της ευρωζώνης ήταν καταδικασμένο από την αρχή. Κοιτώντας πίσω στην ιστορία, βλέπουμε ότι τα νομίσματα δεν είναι εξασφαλισμένα σε ενώσεις κρατών-εθνών , οι οποίες πάντα κατέρρεαν. Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι το σχέδιο και η δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, από τους ιδρυτές της Ένωσης , υλοποιήθηκε σε επικίνδυνο έδαφος χωρίς την παρουσία ασφαλών δρομολογίων διαφυγής», καταλήγει ο αναλυτής.

Άλλωστε βλέποντας την “μικρή” Ελλάδα επί πέντε μήνες να διαπραγματεύεται με τους δανειστές και να τους προκαλεί και τρόμο για το αύριο της ευρωζώνης, ξετυλίγνται σενάρια για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα θελήσει να διαφύγει από την ΕΕ. Ήδη η πιθανότητα ενός Brexit αυξάνει κατακόρυφα.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Daily Mail το οποίο αναφέρει ότι «Αν η μικρή Ελλάδα μπορεί να εξάγει τόσα πολλά από την άκρως αδύνατη θέση της, σκεφτείτε τι θα μπορούσε να εξασφαλίσει για την πανίσχυρη Βρετανία μία ελκυστική προσφορά του Κάμερον, όταν διαπραγματευθεί τη θέση μας στην ΕΕ -αν παίξει σωστά τα χαρτιά του».

H Daily Mail σε σχόλιο της, προτείνει στον πρωθυπουργό της Βρετανίας να ακολουθήσει την διαπραγματευτική πολιτική της Ελλάδας. Η πρόταση αυτή όμως δε συνοδεύεται με τα καλύτερα λόγια για την ελληνική κυβέρνηση οι «άκρως αριστεροί υπουργοί» της οποίας, όπως τους αποκαλεί, χαρακτηρίζονται ως «οικονομικά απρόσεκτοι», ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ως «οικονομικά αναλφάβητος».

«Αυτοί οι ταραχοποιοί κατάφεραν να αποσπάσουν τεράστιες παραχωρήσεις από τους υποτίθεται ισχυρούς εταίρους της ευρωζώνης», αναφέρει το σχόλιο.

Με τον Ντέιβιντ Κάμερον να έχει ανάγκη τη δυνατότητα να μπορεί να εγγυηθεί ένα πιο ασφαλές μέλλον για την βρετανική οικονομία, η Daily Mail μέσω του σχόλιού της υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί σε συμβιβασμούς. Αντίθετα, όπως προτείνει, θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα.

«Έχοντας υπόψιν το παράδειγμα της Ελλάδας, θα πρέπει να θυμάται ότι διαπραγματεύεται από μία θέση τεράστιας ισχύος, από τη στιγμή που το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι εταίροι είναι μία έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι οικονομικά αναλφάβητος. Αλλά όταν πρόκειται για διαπραγμάτευση, λίγη στενομυαλιά γύρω από την εθνική ιδιοτέλεια δεν θα πάει χαμένη», καταλήγει το άρθρο.
 

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ προς τους οικονομικούς φορείς για το νέο τελωνείο Πειραιά

26/08/2025 | 12:00
Featured

Προβάδισμα 11,1 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

26/08/2025 | 11:43
Featured

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 7,9 δισ. ευρώ στο 7μηνο – Στα 40,43 δισ. ευρώ τα φοροέσοδα

26/08/2025 | 11:31
Featured

Μαρινάκης: Το «πακέτο» της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης της οικογένειας

26/08/2025 | 11:29
Load More
Επόμενο Άρθρο

Απίστευτο: Από τι κινδυνεύουν όσοι φοράνε πολύ στενά τζιν


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Τροχαίο-σοκ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης: Εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν οι επιβάτες 

    345 shares
    Share 138 Tweet 86
  • Γάζα: 15 νεκροί από πλήγμα του Ισραήλ σε νοσοκομείο – 4 δημοσιογράφοι στα θύματα

    313 shares
    Share 125 Tweet 78
  • ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  2025–2026: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά έως 1.200€ και γιατί δεν συμφέρει μετά τα 40 έτη ασφάλισης»

    267 shares
    Share 107 Tweet 67
  • Γιορτή σήμερα 25 Αυγούστου 2023, εορτολόγιο: Άγιος Τίτος ο Απόστολος

    203 shares
    Share 81 Tweet 51
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Οι Ρώσοι μπήκαν στη Ντομπροπίλια – Σφοδρές μάχες στην Κονσταντινίβκα, καμπανάκι για Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ

    185 shares
    Share 74 Tweet 46
  • Τραμπ: Δεν είμαι δικτάτορας αν και αρκετοί Αμερικανοί θα ήθελαν στην εξουσία έναν – Είμαι έξυπνος, με κοινή λογική

    152 shares
    Share 61 Tweet 38
  • Προς αλλαγή του εκλογικού νόμου – Τα δύο σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου- ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 

    141 shares
    Share 56 Tweet 35
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch