Με την ανακοίνωση και μόνο της ρήξης που επήλθε στις διαπραγματεύσεις (τουλάχιστον μέχρι τώρα) όλα τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία ξεκίνησαν με σοβαρές απώλειες, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και το άνοιγμα της Wall Street σε λίγες ώρες.
Ξεπέρασε το 6% η πτώση στο ελληνικό Χρηματιστήριο μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, κάτι που αναμενόταν λίγο έως πολύ καθώς στην ελληνική χρηματαγορά αυτή τη στιγμή δρουν κυρίως τα λεγόμενα “πειρατικά” funds και όχι τα pension funds. Ωστόσο, στο κόκκινο είναι όλα τα διεθνή χρηματιστήρια και το ευρώ, ενώ ανοδικά κινούνται τα spread της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Στις 10:40 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 726 μονάδες με πτώση 6,1%.
Στο 11,681% είναι η απόδοση στα spreads για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα.
Η Ελλάδα συμπαρασύρει και τα διεθνή χρηματιστήρια.
Πτώση κατέγραψε το χρηματιστήριο στο Λονδίνο, με το δείκτη FTSE-100 να υποχωρεί κατά 0,52% στις 6.749,81 μονάδες.
Με πτώση ξεκίνησε τις συναλλαγές και το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη, με το δείκτη Dax να υποχωρεί κατά 1,28% στις 11.053,21 μονάδες.
Απώλειες κατέγραψε το χρηματιστήριο στο Παρίσι, με το δείκτη CAC 40 να υποχωρεί 1,15% στις 4.844,95 μονάδες.
Το ευρώ στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στο 1,12348.
Την ίδια στιγμή ανοδικά κινείται το κόστος δανεισμού για Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Τα spread δανεισμού για την Πορτογαλία κινούνται ανοδικά πάνω από δύο μονάδες βάσης, ενώ άνοδο πάνω από μία μονάδα βάσης σημειώνουν για την Ιταλία και την Ισπανία.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας τσιμπάνε, με αυτή του 10ετούς ιταλικού να διαμορφώνεται στο 2,28%, του ισπανικού στο 2,32% και του πορτογαλικού στο 3,11%. Στο 11,8% ενισχύεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου, στο 17,6% του 5ετούς και στο 24,2% του 3ετούς.
Πτωτικό ξεκίνημα για τις αγορές της Ασίας καθώς οι επενδυτικές διαθέσεις επηρεάστηκαν αρνητικά από το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
Απώλειες της τάξης του 0,8% για τον Nikkei, με τον S&P/ASX 200 στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας να υποχωρεί κατά 0,2%. Απώλειες 0,8% και για το χρηματιστήριο της Κορέας, ενώ κατά 0,3% χαμηλότερα κινείται η αγορά της Ν. Ζηλανδίας.
Πτώση πλησίον του 0,3% καταγράφουν τα futures στα χρηματιστήρια Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης.
Η προσοχή, πάντως, των επενδυτών στρέφεται και σε αμιγώς «εσωτερικά» θέματα, με δεδομένη την ύπαρξη συνεδριάσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των κεντρικών τραπεζών Ιαπωνίας και Ινδονησίας.