Σήμερα ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος του κόσμου ουσιαστικά δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα τη Νεβάδα, το Ουαϊόμινγκ και τη Νότια Ντακότα, ανέφερε σε ομιλία του ο γενικός διευθυντής του χρηματοπιστωτικού οργανισμού των Rothschild, Αντριου Πένεϊ.
«Εάν έχετε πλούσια πελατεία, μπορείτε να τους συστήσετε να μετακινήσουν τις περιουσίες τους από τις Βερμούδες και τις Νήσους Κέιμαν στις ΗΠΑ, χωρίς να επωμιστούν φόρους και εν κρυπτώ από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις», συμβούλεψε το ακροατήριό του.
Ο ίδιος Rothschild έχει ανοίξει τα δικά του γραφεία στην πόλη Ρίνο στη Νεβάδα.
Στον διεθνή Δείκτη Χρηματοπιστωτικής Αδιαφάνειας του 2015, που καταρτίζει ο οργανισμός «Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης», η Ελβετία παραμένει πρώτη, αν και έχει κάνει βελτιώσεις, το Χονγκ Κονγκ δεύτερο και οι ΗΠΑ τρίτες, από την έκτη θέση το 2014.
Αυτό σημαίνει πως οι ΗΠΑ έχουν καταστεί ακόμα πιο αδιαφανείς στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όταν οι Νήσοι Κέιμαν, ένας διαβόητος φορολογικός παράδεισος, βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση από αυτές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδύονται πλέον ως η επιλογή των ξένων πλουσίων, που επιδιώκουν φορολογική ασυλία και μυστικότητα. Τον Φεβρουάριο του 2014 και υπό την εποπτεία του ΟΟΣΑ εισήχθη πολυμερές σύστημα αναφοράς με διεθνή πρότυπα, ώστε όλες οι χώρες να μπορούν αυτόματα να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τους φορολογουμένους τους.
Οι ΗΠΑ, εντούτοις, αρνήθηκαν να το υιοθετήσουν, αντιπροτείνοντας ένα δικό τους. Το εν λόγω σύστημα, όμως, είναι μάλλον μονομερές, εφόσον επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να λαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες, χωρίς να δίνουν παρά ελάχιστες σε άλλες χώρες.
Υπό το καθεστώς αυτό γίνεται αντιληπτό γιατί σπεύδουν να μεταφερθούν στις ΗΠΑ και να ανοίξουν γραφεία πάμπολλοι επαγγελματίες του κλάδου, από τους Λονδρέζους δικηγόρους μέχρι τις ελβετικές επενδυτικές εταιρείες. «Δεν είναι μόνο ειρωνεία της τύχης, είναι και κάτι διεστραμμένο οι ΗΠΑ, οι οποίες αποδείχθηκαν τόσο υποκριτικές στο να καταδικάζουν τις ελβετικές τράπεζες, να έχουν καταστεί ο τόπος τραπεζικού απορρήτου του σήμερα», επισημαίνει σε σχόλιό του ο Πίτερ Κοτορσενού, δικηγόρος της ελβετικής νομικής εταιρείας Anaford. «Δεν ακούτε έναν τρομερό θόρυβο; Είναι τα χρήματα που ορμάνε στις ΗΠΑ».
Οσον αφορά τον οίκο των Rothschild με τα γραφεία στο Ρίνο, όπως αναφέρει η εκπρόσωπός του Εμμα Ρις, προσφέρει υπηρεσίες σε διεθνείς οικογένειες, οι οποίες προσελκύονται από τη σταθερότητα των ΗΠΑ. Τόνισε επίσης ότι πρέπει οι εν λόγω πελάτες να είναι συνεπείς ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις τους στις πατρίδες τους. Επιπλέον, προσέθεσε ότι δεν δημιουργήθηκε γραφείο των Rothschild στις ΗΠΑ για να επωφεληθεί από το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει υιοθετήσει το διεθνές σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών.
Πέραν του Rothschild, και άλλοι οίκοι σπεύδουν να αποκτήσουν παρουσία στις ΗΠΑ, όπως η Cisa Trust, η οποία παρέχει επενδυτικές συμβουλές σε πλούσιους Λατινοαμερικανούς, ενώ και η Τrident Trust, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους παροχής υπηρεσιών για υπεράκτια κεφάλαια, μετακίνησε δεκάδες λογαριασμούς από την Ελβετία, τις Νήσους Κέιμαν και άλλες περιοχές στο Σιου Φολς στη Νότια Ντακότα.
«Οι Νήσοι Κέιμαν έπρεπε να δράσουν άμεσα, ώστε να συμμορφωθούν με τα διεθνή πρότυπα και το πολυμερές σύστημα αναφοράς και ανταλλαγής πληροφοριών, το οποίο από την 1η Ιανουαρίου 2016 ετίθετο σε εφαρμογή» τόνισε, τέλος, η Αλις Ρόκαρ, πρόεδρος της Trident στη Νότια Ντακότα