«Μαύρη τρύπα» 2,1 δισ. ευρώ και βαθύ μαχαίρι στην κρατική χρηματοδότηση κατά 28% προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2016.
Το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας δεν προσδοκά περισσότερα από 3,18 δισ. για του χρόνου από τον κρατικό «κορβανά» έναντι 4,28 που έχει εισπράξει φέτος.
Στο έλλειμμα-βόμβα, που ξεπερνά τα 2 δισ. και σχεδόν ισούται με το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος, δεν συνυπολογίζονται τα χρέη προς τρίτους -ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ κ.ά.- που αγγίζουν φέτος το 1 δισ.
«Η μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης είναι προάγγελος μείωσης παροχών κάθε μορφής στους δικαιούχους.
Ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ αποτυπώνει τις πολιτικές ύφεσης, ανεργίας, λιτότητας, εισφοροδιαφυγής που και η σημερινή κυβέρνηση έναν χρόνο τώρα δεν αντιμετώπισε, αλλά επιδείνωσε.
Την ευθύνη των πολιτικών που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με την υπολειτουργία των υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού και εκσυγχρονισμού δεν μπορεί να την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος.
Στα 3,18 δισ. της κρατικής επιχορήγησης συμπεριλαμβάνονται 2,7 δισ. για τις συντάξεις και 430 εκατομμύρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ σε 265.000 δικαιούχους. Η δαπάνη για το ΕΚΑΣ προϋπολογίζεται σημαντικά μειωμένη κατά 31,1% σε σχέση με τα 625 εκατομμύρια που δόθηκαν φέτος. Ελαφρώς μειωμένα κατά 1,3% προϋπολογίζονται και τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς αναμένεται να πέσουν στα 5,08 δισ. ευρώ από 5,33 δισ. ευρώ που τελικά θα εισπραχθούν έως το τέλος του 2015.
Για το 2016 ο αριθμός των ασφαλισμένων για τον κλάδο κύριας σύνταξης, με απασχόληση «έστω και μίας ημέρας», εκτιμάται σε 2,3 εκατομμύρια άτομα, αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το 2015.
Από τις μέχρι σήμερα επιβληθείσες περικοπές συντάξεων και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το ΙΚΑ προϋπολογίζει 710 εκατομμύρια, ενώ συνολικά τα έσοδα που προσδοκά να συγκεντρώσει το 2016 κυμαίνονται στα 19,2 δισ. ευρώ, λιγότερα κατά 5,4% από τα 20,8 δισ. φέτος.
Παρ’ όλες τις παρεμβάσεις η συνταξιοδοτική δαπάνη εμφανίζεται αυξημένη κατά 2%, καθώς προϋπολογίζονται 12 δισ. ευρώ από 11,7 δισ. φέτος. Η αύξηση αποδίδεται στην επιτάχυνση απονομής εκκρεμών συντάξεων.