«Οι πρόωρες εκλογές είναι φιλικές απέναντι στην αγορά»,αναφέρει η J.P. Morgan την ανάλυσή της για την Ελλάδα, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για εθνικές εκλογές.
Η απόφαση είναι αποτέλεσμα της αποκρυστάλωσης της νέας ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 23,8%, από 35,5% στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ η Νέα Δημοκρατία ανέβηκε στο 32,2% από 28,1% το 2015, παρατηρεί η αμερικανική τράπεζα.
Επιπροσθέτως, το κεντροαριστερό Κίνημα Αλλαγής έλαβε 8%, ενισχύοντας το σήμα για μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς το κέντρο. Επίσης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το δεξιό κόμμα που συμμετείχε στον κυβερνητικό σχηματισμό, έπεσε κάτω από το όριο που απαιτείται για εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το εκλογικό σύστημα δίνει μπόνους 50 εδρών στο κόμμα το οποίο λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό και η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, χάρη και στο όριο του 3%.
Οι αναλυτές της J.P. Morgan επισημαίνουν ότι μια ομάδα μικρών κομμάτων που συγκεντρώνουν από κοινού το 14% δεν κατάφεραν να φτάσουν το όριο του 3% για την εκλογή ευρωβουλευτή και οι ψήφοι αυτοί θα κατανεμηθούν, σε αναλογική βάση, στα κόμματα πάνω από το όριο. Αλλά ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερνε να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία, θα μπορούσε εύκολα να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με το Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την J.P. Morgan, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελεί θετική εξέλιξη για δύο λόγους:
Πρώτον, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα θετικό για τις αγορές αποτέλεσμα, καθώς το κόμμα διαθέτει μια ατζέντα που είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα μπορούσε να δώσει μια τόνωση στην εμπιστοσύνη και τις μεταρρυθμίσεις, σε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται ήδη με ρυθμό κοντά στο 3%.
Δεύτερον, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εφαρμογής αλλοπρόσαλλων πολιτικών κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους πιστωτές σχετικά με τα σχέδια μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι απόπειρες του κ. Τσίπρα να ενισχύσει τη στήριξη προς το πρόσωπό του μέσω δημοσιονομικών παροχών (συμπεριλαμβανομένων και περικοπών στον ΦΠΑ) θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκνευρισμό στις αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν οι εκλογές γίνονταν τον Οκτώβριο.
Από την άποψη αυτή, η απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών περιορίζει τον κίνδυνο επιπρόσθετων εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι και μετριάζει τις ανησυχίες για έναν αρνητικό αντίκτυπο της πολιτικής αβεβαιότητας στην οικονομία.