Στρατηγική επιλογή για την Attica Bank αποτελεί η χρηματοδότηση της ενέργειας τόνισε ο πρόεδρος της Κώστας Μητρόπουλος, μιλώντας σήμερα σε ενεργειακό φόρουμ.
Όπως επισήμανε, στην στρατηγική της τράπεζας εντάσσεται η χρηματοδότηση νοικοκυριών για ενεργειακής αποδοτικότητας ηλεκτρικά οχήματα και η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και οργανισμών που έχουν εντάξει στην εταιρική κοινωνική ευθύνη τους την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης η σταδιακή αποδέσμευση της τράπεζας από την χρηματοδότηση εταιριών με ενεργοβόρες δραστηριότητες, καθώς και η καθιέρωση πράσινου δείκτη (π.χ. CO2 footprint), που θα αφορά στη δέσμευση του δανειολήπτη στη βιωσιμότητα και θα μειώνει το προσφερόμενο επιτόκιο.
Είναι κοινά παραδεκτό πως το ενεργειακό τοπίο μεταβάλλεται. Μπορεί οι μεταβολές να μην γίνονται με γοργό βήμα όμως η Attica Bank έχει τοποθετηθεί και προετοιμαστεί για αυτές, ανέφερε επισημαίνοντας ότι η τράπεζα έχει χορηγήσει περίπου 330 εκατ ευρώ (χρηματoδοτήσεις ΑΠΕ της τάξης 350 MW) με στόχο το ένα δις ευρώ έως το 2024 (2.000 ΜW) Εστιάζει στα οικοσυστήματα του χώρου της ενέργειας και επεξεργάζεται την έκδοση πράσινου ομολόγου.
Μιλώντας γενικότερα είπε ότι στην αγορά ενέργειας διαμορφώνονται νέες δυναμικές που σκοπό έχουν τη μετάβαση σε ένα περισσότερο φιλικό μοντέλο προς το περιβάλλον. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι αλλαγές στο κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, διαμορφώνουν το νέο ενεργειακό τοπίο. Η αλλαγή του δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία και επηρεάζεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο καταναλωτής. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός επενδύσεων στην ενέργεια και το περιβάλλον μέχρι το 2030 θα είναι μεταξύ 2,5 δις. ευρώ και 4,4 δισ. ευρώ Οι ιστορικές αποδόσεις των ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα κυμαίνονται από 5% – 8% ετησίως, είπε ο κ.Μητρόπουλος.
Η χρηματοδότηση των ενεργειακών έργων είναι προϊόν δύο παραγόντων: των ροών που δημιουργούν και των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν όπως για παράδειγμα αλλαγές πολιτικής ή μεταβολές του ρυθμιστικού πλαισίου. Για να επιτευχθεί ο στόχος των επενδύσεων, είναι κρίσιμη η πρόσβαση των εμπλεκόμενων μερών σε κεφάλαια. Στοχευμένες κινήσεις για χρηματοδοτήσεις ενεργειακών έργων, όπως η χρηματοδότηση των παραγωγικών συντελεστών του έργου, η χρηματοδότηση ενεργειακής αποδοτικότητας, οι τραπεζικοί μέθοδοι χρηματοδότησης και εξωτραπεζικοί μέθοδοι χρηματοδότησης (π.χ. green bond), θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες, ανέφερε επίσης.