Πολύ κοντά στην υιοθέτηση της πρώτης θεσμικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια είναι όπως όλα δείχνουν η DG Comp.
Τα πράγματα θα κινηθούν με διαδικασίες fast track σε ό,τι αφορά το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται εκτός απροόπτου να υιοθετηθεί τον Σεπτέμβριο.
Αυτό αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», σε πρόσφατο δημοσίευμά της.
Το βασικό πρόβλημα που σχετιζόταν κυρίως με την τιμολόγηση των εγγυήσεων φαίνεται πως έχει επιλυθεί. Έτσι, τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορέσουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων τους από τις βαριές επισφάλειες που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν.
Η εκτίμηση είναι πως οι εγγυήσεις τελικώς θα τιμολογηθούν με βάση τα τριετή CDS της χώρας, τα οποία έχουν υποχωρήσει αισθητά κοντά στις 180 μονάδες, ενώ ενδέχεται ο μαθηματικός τύπος να προσαυξάνει την τιμολόγηση ώστε αυτή να μην είναι χαμηλότερη από τις 200 μονάδες βάσης που ίσχυσε όταν η Ιταλία εφάρμοσε το σχετικό μοντέλο.
Και οι προμήθειες θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που επιθυμούν οι τράπεζες, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν διαδικασία.
Όταν ξεκίνησαν οι σχετικές συζητήσεις στη βάση της πρότασης της Morgan Stanley, τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου της χώρας) κινούνταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Μάλιστα, η αρχική πρόταση μιλούσε για τιμολόγηση των εγγυήσεων με βάση τα τριετή, πενταετή και επταετή ασφάλιστρα κινδύνου αναλόγως του ρυθμού πωλήσεων και τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων.
Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν την παραπάνω σπονδυλωτή τιμολόγηση και τούτο διότι τα δάνεια που θα εισέλθουν στο όχημα ειδικού σκοπού θα αφορούν βαριές επισφάλειες που πρέπει να εκκαθαριστούν εντός τριετίας.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων 15-20 δισ. ευρώ σε ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS) με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ο χρονικός ορίζοντας αφορά την περίοδο 2019-2021, όπου ο συνολικός στόχος των τραπεζών για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο σχήμα αυτό θα προωθηθούν κυρίως στεγαστικά δάνεια με επισφάλειες βαριές που οι τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν.
Πρόκειται για δάνεια που βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη και υπάρχει σημαντική δυσκολία στα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε κάποιου άλλου τύπου ρύθμιση.
Ακόμη, μέσα στο ίδιο όχημα θα προωθηθούν και δάνεια SMEs, δηλαδή επιχειρηματικά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (Small and medium-sized enterprises) στις οποίες επίσης θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η όποια άλλη διαχείριση.
Το πρόσφατο μεγάλο πακέτο της Eurobank αποτελεί ένα είδος μπούσουλα, καθώς τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν στην πλειονότητά τους είχαν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί σχεδόν άθλο το γεγονός πως, παρά την αλλαγή στις διάφορες ευρωπαϊκές θέσεις μετά τις ευρωεκλογές, οι διαδικασίες για την υιοθέτηση μιας θεσμικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια προχωράει.
Η διαπραγμάτευση ήταν και παραμένει δύσκολη, με δεδομένο πως οι συζητήσεις διεξάγονται με την παλιά σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ένα από τα θετικά της υπόθεσης αποτελεί το γεγονός πως η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, παραμένει και φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα την εξέλιξη των συγκεκριμένων συζητήσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες, πάντως, παρά τις δυσκολίες, αρχίζουν να αποτελούν έναν σημαντικό πόλο έλξης για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς: οι τιμές τους βρίσκονται σε εξόχως χαμηλά επίπεδα, τα NPEs θα υποχωρήσουν αισθητά αφήνοντας χώρο για χρηματοδοτήσεις και τέλος είναι δυνατός ο σχεδιασμός νέων προϊόντων τα οποία θα συνεπικουρήσουν το τραπεζικό σύστημα στις κεφαλαιαγορές.