Ηξεις αφήξεις από την κυβέρνηση με τον νέο Προϋπολογισμό.
Από τη μια προβλέπει μικρότερη ύφεση και λιγότερα μέτρα (5,7 δισ. αντί 6,4 δισ. στη διετία 2015-2016) από όσα προέβλεπε το προσχέδιο αυτού που είχε καταθέσει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν από ενάμιση μήνα στη Βουλή, από την άλλη υποτιμά τώρα την απόδοση μιας σειράς μέτρων σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχε περιλάβει τον Οκτώβριο στο προσχέδιο και έτσι, για να βγουν τα νούμερα στον νέο προϋπολογισμό, προσθέτει και νέα, κρυφά μέτρα.
Για παράδειγμα, όπως προκύπτει από τον κατάλογο των μέτρων στον νέο Προϋπολογισμό:
■ Η σταδιακή αύξηση στη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων (από 13% σε 20% και τελικά στο 26%) θα ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα, από το 2016 και όχι από το 2017, όπως προέβλεπε το μνημόνιο!
■ Προβλέπονται περικοπές 2,2 δισ. ευρώ κυρίως από τις συντάξεις, κοινωνικές παροχές και ΕΚΑΣ, για το οποίο μάλιστα η κυβέρνηση είχε προκαλέσει και δημοψήφισμα.
■ Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι οι αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και στην κατάργηση φοροαπαλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση κρύβουν επιπλέον φόρους 150 εκατ. ευρώ. Και ενώ ίσως περιμένει κανείς ότι τα επιπλέον βάρη θα πέσουν στους πολύ πλούσιους που θα τους βρει και θα τους φορολογήσει, αυτό μόνο αυτονόητο δεν μπορεί να θεωρείται πια, μια και η για «δεύτερη φορά» κυβέρνηση της Αριστεράς δεν φημίζεται για κάτι τέτοιο, αφού, για παράδειγμα, διατηρεί ή αυξάνει τα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα μικρά αυτοκίνητα πόλης, ενώ ελαφρύνει τα αντίστοιχα για τα θηριώδη οχήματα 3.000 ή 4.000 κ.ε. και άνω (παρόλο που ο υπουργός Οικονομικών της «Πρώτης φοράς Αριστερά» Γιάνης Βαρουφάκης ξεσπάθωνε κατά των Cayenne όταν μιλούσε υπέρ του «λιτού βίου» που πρέπει να διάγουν πλέον οι Ελληνες). Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι 123 φοροαπαλλαγές που απέμειναν έως τώρα και περιγράφονται αναλυτικά στον Προϋπολογισμό, από τις οποίες επωφελούνται σχεδόν ανεξαιρέτως όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.
Ο «μαύρος» κατάλογος
Με τα δεδομένα αυτά, πρέπει να αναμένονται νέες δυσάρεστες εκπλήξεις στη φορολογία, με πρόσθετες επιβαρύνσεις 2,2 δισ. ευρώ, νέες μειώσεις σε συντάξεις (ακόμη και στις χαμηλές) αλλά και σε κοινωνικές παροχές κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ ξεκινά ο πόλεμος και για τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο. Πρακτικά κλείδωσε ο δραστικός περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ από του χρόνου κιόλας, αφού στον Προϋπολογισμό του 2016 έχει γραφτεί εξοικονόμηση 223 εκατ. ευρώ.
Στο Ασφαλιστικό φαίνεται να υπάρχουν κρυφά μέτρα 400-800 εκατ. ευρώ που θα τα μάθουμε στη συνέχεια, αφού στον Προϋπολογισμό αποτυπώνονται μέτρα εξοικονόμησης περίπου 470 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα 172 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις του Δημοσίου (συνολικά περίπου 640 εκατ.), δηλαδή μόλις το 1/3 από τα περίπου 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου με τους δανειστές. Το καλό σενάριο είναι να προσμετρηθούν και τα περίπου 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών υγείας, τους περιορισμούς στα εφάπαξ και την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ. Ακόμα κι έτσι, όμως, εξακολουθούν να λείπουν περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Οι αγρότες
Επιπλέον, βαρύς είναι ο λογαριασμός για τους αγρότες. Προβλέπονται 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, 40 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου, 13 εκατ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο, 102 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.
Συνολικά 187 εκατ. ευρώ μέσα σε μία χρονιά. Η υποεκτίμηση των μέτρων φαίνεται και σε αυτά που μόλις ψήφισε η κυβέρνηση! Ο Προϋπολογισμός προσγειώνει την απόδοση του τέλους που επιβάλλεται στα παιχνίδια ΟΠΑΠ σε μόλις 190 εκατ. ευρώ, αντί για τα διπλά που προέβλεπε η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όταν ψηφιζόταν προχθές το νομοσχέδιο, ενώ αντιθέτως μειώθηκε στο μισό και ο φόρος στο κρασί. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για να καλυφθεί πλήρως η απόσυρση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση χρειάζονται τουλάχιστον 60-70 εκατ. ευρώ επιπλέον από άλλα μέτρα. Αν προσθέσει κανείς και τη μείωση -κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ- της απόδοσης από την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια, το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει συνολικά γύρω στα 130 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, θα πρέπει να εισπραχθεί ο ΦΠΑ που αυξάνεται και πάλι στα νησιά, ενώ προβλέπονται ανακατατάξεις στα μισθολόγια του Δημοσίου αφού, ενώ προβλέπονται επιπλέον καθαρά έσοδα 18 εκατ. ευρώ, ο Προϋπολογισμός ορίζει και αυξήσεις για θέσεις ευθύνης σε κρίσιμα πόστα, άρα οι μειώσεις στους μισθούς των υπολοίπων θα πρέπει να είναι αναλογικά υψηλότερες.