Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το ΔΝΤ και η Bundesbank προειδοποιεί την Ελλάδα για χρεοκοπία

Newsroom από Newsroom
18/05/2015 15:47
σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας για την απειλή χρεοκοπίας στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι εφικτή μια βιώσιμη λύση.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι και πάλι ανησυχητική», τονίζεται στην μηνιαία έκθεση της Bundesbank, η οποία σημειώνει ότι η Αθήνα και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πληρώνουν μόνο χάρη στην επείγουσα βοήθεια ρευστότητας (ELA).

Η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει, μέσω μεταρρυθμίσεων, να δημιουργήσει τη βάση για βιώσιμα δημοσιονομικά.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει κατάλληλες προτάσεις, να εφαρμόσει τις συμφωνίες και να κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία, η οποία θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα», τονίζει η Bundesbank.

Τελεσίγραφο από ΔΝΤ

Συγκεκριμένα, για τελεσίγραφο από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, με την συνταγή της Κύπρου, κάνει λόγο η Financial Times.
Η εφημερίδα με άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Πέτερ Σπίγκελ αποκαλύπτει πως στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΝΤ Τόμσεν και Λαγκάρντ πρότειναν να δοθεί στην Ελλάδα τελεσίγραφο αντίστοιχο με εκείνο που είχε δοθεί τον Μάρτιο του 2013.

Η πρόταση κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της περασμένης Πέμπτης ως έναν νέο κύκλο ασφυκτικών πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Σπίγκελ αναφέρει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ενημερωνόταν το ΔΝΤ ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τη δόση των 750 εκατ. που έληγε. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία αυτή τη βδομάδα, καθώς έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ο δημοσιογράφος των FT επικαλούμενος αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συνεδρίαση αναφέρει ότι ο κ. Τόμσεν προειδοποίησε το Συμβούλιο ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα παραμένουν τόσο αντιπαραγωγικές που το Ταμείο πρέπει να συγκρατηθεί και να μην αποδώσει στη χώρα τα 3,6 δισ. ευρώ που του αντιστοιχούν από τα συνολικά 7,2 δισ. ευρώ.

Ο δημοσιογράφος των FT υπενθυμίζει στους Βρετανούς αναγνώστες ότι «μια παρόμοια τακτική είχε χρησιμοποιηθεί τον Μάρτιο του 2013, όταν παρουσιάστηκε στην κυπριακή κυβέρνηση ένα αυστηρό πρόγραμμα διάσωσης, λέγοντάς της ότι ή το δέχεται ή χάνει τη στήριξη της ΕΚΤ στον χρεοκοπημένο της τραπεζικό τομέα».

Ο Σπίγκελ σχολιάζει επικαλούμενος και πάλι αξιωματούχους πως «η ιδέα μιας πρότασης “αλά Κύπρος” προς τις ελληνικές αρχές κερδίζει έδαφος μεταξύ κάποιων υπουργών της Ευρωζώνης». Μάλιστα, ένας «αξιωματούχος επεσήμανε ότι η πρόσφατη στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, για ένα ελληνικό δημοψήφισμα εντάσσεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Κάτω από αυτό το σενάριο, ο κ. Τσίπρας θα θέσει στη διάθεση του λαού ένα τελεσίγραφο διάσωσης».

Τέλος, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο «η πρόταση-τελεσίγραφο παραμένει» τουλάχιστον προς το παρόν «ως ιδέα, μία από τις πολλές που έχουν συζητηθεί ανεπίσημα ως τρόπος για να κλείσει η συμφωνία».

Πτώχευση «βλέπει» το Bloomberg

Ενώ τα «χτυπήματα» συνεχίζονται με δημοσίευμα του Bloomberg, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της πτώχευσης. Κατά το Bloomberg, το σημάδι κινδύνου θα το εκπέμψουν οι τράπεζες από τη στιγμή που σώνεται η ασφάλεια που έχουν για να μείνουν ζωντανές.

Καθώς οι καταθέσεις αποχωρούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Ελλάδα αναγκάζεται να ζητάει περισσότερα χρήματα από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ για να διατηρηθεί το σύστημα εν ζωή. Ορισμένοι οικονομολόγοι αναφέρουν πως απομένουν τρεις εβδομάδες μέχρι του σημείου που οι τράπεζες θα έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο ζωής.

Οι αναλυτές της JP Morgan, Μάλκολμ Μπαρ και Ντέιβιντ ΜακΚι, αναφέρουν: «Το σημείο κρίσης είναι πιθανά κοντά. Με δεδομένες τις πιέσεις της κεντρικής κυβέρνησης προς το τραπεζικό σύστημα, αλλά και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα, όλα συγκλίνουν πως αυτό το σημείο θα εμφανιστεί στα τέλη του μήνα με αρχές Ιουνίου».

Κατά το Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα, ο οποίος με τη σειρά του εμμένει να μην θέτει σε κίνδυνο οποιοδήποτε από τα βασικά αιτήματά του. Τη στιγμή που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται περισσότερα χρήματα κάθε εβδομάδα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολο, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να ανεβάσει το ποσοστό «κουρέματος» προς τις τράπεζες. Κάτι τέτοιο να μεγεθύνει περαιτέρω το χάσμα ρευστότητας, καθώς θα επιταχύνει την εκροή καταθέσεων και να αναγκάσει τον Τσίπρα να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με πρόθεση να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία. Πάντως, για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου δεν θέλησαν να τοποθετηθούν ούτε η ελληνική πλευρά, ούτε κι εκείνη της ΕΚΤ.

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Σεισμός 3 Ρίχτερ στη Ναύπακτο: Διεθνείς αναλυτές είχαν προειδοποιήσει – Ποιες περιοχές μπαίνουν σε «κόκκινο» συναγερμό

27/06/2025 | 14:00
HOT NEWS

ΑΓΡΟΤΕΣ :Καλοκαίρι με πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά χωρίς εντάξεις Νέων Αγροτών – Στο σκοτάδι παραμένει το ΠΑΑ για το 2025

27/06/2025 | 13:02
Featured

30 δισ. δολάρια και νέα πυρηνική συμφωνία στο τραπέζι: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν φέρνουν ανατροπή στη Μέση Ανατολή

27/06/2025 | 12:19
Featured

Νετανιάχου: Η νίκη επί του Ιράν, ευκαιρία για δραστική επέκταση των ειρηνευτικών συμφωνιών

27/06/2025 | 12:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Ο στρατός του Ιράκ το έβαλε στα πόδια και άφησε όλα τα όπλα στο Ισλαμικό Κράτος (ΦΩΤΟ)


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ισχυρό προειδοποιητικό σήμα από Έλληνες και ξένους σεισμολόγους – Ρήγματα στο κόκκινο: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο

    1068 shares
    Share 427 Tweet 267
  • Καιρός σήμερα: Καύσωνας και από το μεσημέρι τοπικές βροχές

    361 shares
    Share 144 Tweet 90
  • Ιεροσόλυμα σε σταυροδρόμι: Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων υπό πίεση – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ακίνητα και η αφανής μάχη επιρροής

    342 shares
    Share 137 Tweet 86
  • Αυστηρό μήνυμα από Βρυξέλλες σε Λιβύη: Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες

    312 shares
    Share 125 Tweet 78
  • ΑΓΡΟΤΕΣ: Πρόστιμα έως 100.000€ για όσους αγνοήσουν την ΑΑΔΕ – Ποιες πληρωμές κάνει ο ΕΛΓΑ μέχρι Οκτώβριο 2025

    341 shares
    Share 136 Tweet 85
  • ΠΡΟΣΟΧΗ στα παιδιά με ποδήλατο: Τραγωδία στο Μενίδι με 9χρονη – Μάχη για τη ζωή της στη ΜΕΘ

    232 shares
    Share 93 Tweet 58
  • Φωτιά στην Παλαιά Φώκαια: Καίγονται σπίτια, απεγκλωβίζονται κάτοικοι – Μηνύματα από το 112 για εκκένωση οικισμών

    227 shares
    Share 91 Tweet 57
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch