του Βαγγέλη Δουράκη
Οι αλλεπάλληλες επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των θεσμών μοιάζει να απέδωσε, υπό την έννοια ότι φαίνεται πως υπάρχει πρόοδος τέτοια που να επιτρέπει στους επικεφαλής της αποστολής των δανειστών να έρθουν και πάλι στην Ελλάδα: Στο «καυτό μέτωπο» του ασφαλιστικού η Αθήνα κατέθεσε κοστολογημένες τις νέες της προτάσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις «εκπτώσεις» Κατρούγκαλου που σε μεγάλο βαθμό (σχεδόν 600 εκατ. ευρώ) θα καλυφθούν από «ψαλίδι» στην Εθνική Σύνταξη!
Συγκεκριμένα, η Αθήνα φέρεται να έχει καταθέσει τουλάχιστον δύο σενάρια για τα επίπεδα στα οποία μπορεί να διαμορφωθεί η κατώτατη σύνταξη και έτσι:
– Αντί των 384 ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός προτείνεται η Εθνική Σύνταξη να διαμορφωθεί στα 360 ευρώ και να χορηγείται σε όσους συμπληρώνουν τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Προβλέπεται και η χορήγηση ποσού κοντά στα 320 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με 15-20 έτη ασφάλισης.
– Το άλλο σενάριο, προβλέπει την διατήρηση του ποσού των 384 ευρώ για όσους έχουν συμπληρωμένα 20 έτη ασφάλισης και περιορισμό της σε περίπου 350 ευρώ για τη συνταξιοδότηση με 15-20 έτη.
Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί γίνεται λόγος και για οριζόντιες μειώσεις 5% στις επικουρικές συντάξεις, μειώσεις 20-50% στα εφάπαξ και τα μερίσματα πολιτικών υπαλλήλων και για μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ (από 2.773 ευρώ).
Προτάσεις και για την κάλυψη του «κενού» που προκύπτει το 2016 κατέθεσε η ελληνική πλευρά όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που αναγνώρισε ότι κάποια μέτρα, όπως τα τέλη του ΟΠΑΠ και η μείωση δαπανών του υπουργείο Αμυνας δεν έχουν υλοποιηθεί αλλά τόνισε ότι το ύψος αυτών φτάνει μόλις τα 600 με 700 εκατ. ευρώ.
Οι δανειστές εκτίμησαν ότι θα προκύψουν αποκλίσεις στα εξής πεδία:
– Για το 2016 έχει προϋπολογιστεί η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο στόχος δεν θα επιτευχθεί, καθώς η πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου μεταξύ άλλων επικαλείται αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις λόγω και του μεταναστευτικού. Η απόκλιση έναντι του στόχου εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 300 εκατ. ευρώ.
– Στο φορολογικό εκκρεμούν τέσσερις παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να αποδώσουν μέσα στο 2016 περισσότερα από 370 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι εξής:
* Η αναδρομική αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων από την 01/01/2015. Έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 142 εκατ. ευρώ, ενώ το μνημόνιο αναφέρει ότι για τα ενοίκια που αποκτήθηκαν μέσα στο 2015 θα πρέπει ο συντελεστής να αυξηθεί στο 15% (από 11% σήμερα) για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% σήμερα για τα εισοδήματα πάνω από το συγκεκριμένο όριο.
* Η εξασφάλιση επιπλέον 150 εκατ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτά τα χρήματα να εξασφαλιστούν από την αλλαγή στην κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2016.
* Στον προϋπολογισμό του 2016 έχουν εγγραφεί έσοδα 110 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των αγροτών. Με δεδομένα τα μπλόκα σε όλη τη χώρα λόγω του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει την επιβολή και των φορολογικών μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο εις βάρος των αγροτών.
* Εκτός από την αύξηση του φόρου στα κρασιά, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό που άφησε η μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Ο λογαριασμός των «κενών» φουσκώνει ακόμη περισσότερο και λόγω των VLTs. Από την επέκταση της συμμετοχής του Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από τις παιχνιδομηχανές (VLTs) έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό προσδοκώμενα έσοδα 100 εκατ. ευρώ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν εξελίξεις που να δημιουργούν την προσδοκία ότι το συγκεκριμένο ποσό θα εισπραχθεί. Ζήτημα υπάρχει και με την επιβολή του τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, του οποίου η είσπραξη από μηνιαία βάση αποφασίστηκε να γίνεται ανά τρίμηνο.
Σε αυτά τα πεδία λοιπόν η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: Ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Καμμένος, μόλις πρόσφατα είχε αναφέρει στην Βουλή ότι αυτή αποτιμάται σε περίπου 32,5 δισ. και πως αυτή την στιγμή αποφέρει στα Κρατικά Ταμεία μόλις 1,1 εκατ. ευρώ! Αφορά ως επί το πλείστον κλειστά στρατόπεδα και η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι μπορεί η περιουσία του υπουργείου να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο που θα ενισχύσει σε τέτοιο βαθμό τα ταμεία, ώστε να αποφευχθούν οι … αποκρατικοποιήσεις !!!
Αρμόδιες πηγές των Βρυξελλών εκτιμούν πάντως πως υπήρξε πρόοδος στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια και σήμερα θα κριθεί εάν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς είναι ικανές να «ανοίξουν τον δρόμο» για επανεκκίνηση της αξιολόγησης -με επιστροφή των επικεφαλής- εντός της εβδομάδας.