Της Νατάσας Στασινού
Το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης συνολικά παραμένει αβέβαιο, παρά το πράσινο φως στη συμφωνία, προειδοποιούν οι ειδικοί. Γιατί η εφαρμογή της δεν είναι εύκολη υπόθεση και η αποτελεσματικότητά της αμφίβολη.
Και γιατί τα «κατασκευαστικά λάθη» της νομισματικής ένωσης, που θρέφουν έντονες ανισορροπίες, «υποσχόμενα» νέες κρίσεις, δεν έχουν διορθωθεί.
Παρόλα αυτά, οι επενδυτές επιδεικνύουν αξιοσημείωτη εμπιστοσύνη στη δοκιμαζόμενη αυτή «οικογένεια».
Γιατί; Μάλλον επειδή τα προβλήματα μίας άλλης «οικογένειας», αυτής των αναδυόμενων οικονομιών προβάλλουν ακόμη πιο απειλητικά για την παγκόσμια οικονομία.
Η Κίνα, η οποία επένδυσε επί δεκαετίες σε ένα μοντέλο ιλιγγιώδους ανάπτυξης, χωρίς περιβαλλοντικούς και άλλους φραγμούς και σε ένα επικίνδυνα διογκούμενο -τόσο επίσημο όσο και σκιώδη- χρηματοπιστωτικό τομέα, τραβάει σήμερα απότομα χειρόφρενο.
Για επιχειρήσεις και επενδυτές η τεράστια αυτή ουτοπία του εύκολου, χωρίς ρίσκο υπερκέρδους, εξελίσσεται σε δυστοπία, που τους τρέπει σε άτακτη φυγή.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία έχει παγιδευθεί σε έναν οικονομικό πόλεμο με τη Δύση, στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, καθώς οι τιμές της ενέργειας -του πυλώνα στον οποίο στηρίζεται- βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Η Βραζιλία βιώνει οξεία κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική.
Ρευστό το πολιτικό σκηνικό και επίμονοι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σε άλλες μικρότερες αναδυόμενες οικονομίες, που πριν από λίγα χρόνια χαρακτηρίζονταν «πολλά υποσχόμενες», όπως η γειτονική Τουρκία.
Και κάπως έτσι το «love story» των επενδυτών με τις αναδυόμενες μετατράπηκε σε προβληματικό γάμο, με τους τελευταίους να ζητούν τώρα διαζύγιο… 1 τρισ. δολαρίων.
Αυτό είναι, σύμφωνα με υπολογισμούς των «Financial Times», το ύψος των καθαρών εκροών κεφαλαίου από τις κυριότερες αναδυόμενες αγορές του πλανήτη τους τελευταίους 13 μήνες.
Και είναι διπλάσιο σε σχέση με την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Με το πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες σε τροχιά πτώσης, το δολάριο να ενισχύεται και τη Φέντεραλ Ριζέρβ να ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ οι εκροές αυτές δεν αποκλείεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες.
Οι αναδυόμενες εκπέμπουν SOS, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος μπορεί να τις σώσει.