Το χρονοδάγραμμα εφαρμογής ενός ατελείωτου καταλόγου μέτρων που θα αλλάξουν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων για τα επόμενα τρία χρόνια, συζητούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους απεσταλμένους των δανειστών.
Το ραντεβού στο Χίλτον ανανεώθηκε για τις τρεις σήμερα το μεσημέρι (είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τις δύο, μετατέθηκε όμως κατά μία ώρα) για να ολοκληρώσουν τς συζητήσεις και για τα προαπαιτούμενα μέτρα ενώ, στη συνέχεια, θα επεκταθεί στη λίστα των μέτρων και όλου του Μνημονίου ως το 2018.
Στη χθεσινή μαραθώνια διαπραγμάτευση πάντως – η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα και κράτησε 6,5 ώρες- δεν τελείωσε η λίστα με τα μέτρα που θα απαιτηθεί να ψηφιστούν άμεσα πριν έρθει η πρώτη δόση από το νέο δάνειο στη χώρα μας. Ο κατάλογος με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα φαίνεται πως θα περιλαμβάνει:
1. Αλλαγές στον ΦΠΑ: συζητείται η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα και των ιδιωτικών σχολείων, για να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πληροφορικής αλλά και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Αντίστοιχα όμως, και για να μην υπάρχει σύγχυση ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στον κιμά και το σουβλάκι, συμφωνήθηκε η μετάταξη και του μοσχαρίσιου κρέατος από το 23% στο 13%, όπως ισχύει για το χοιρινό, το κοτόπουλο κλπ.
2. Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων: θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια αλλά και θα αυξηθεί και το επιτόκιο στο 5% για χρέη από 5.000 ευρώ και άνω προς το δημόσιο. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων. Όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο θα μειώνονται οι δόσεις, έστω και αν έχουν ήδη ξεκινήσει να πληρώνονται. Ως αποτέλεσμα, θα αυξηθεί το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν κάθε μήνα οι οφειλέτες στην εφορία. Επίσης, εξετάζεται να συμπεριληφθεί όρος ώστε να αποπληρώνονται και οι τρέχουσες οφειλές προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα παραμονής στη ρύθμιση.
3. Αγρότες: σχεδάζεται σταδιακή –σε δύο δόσεις- κατάργηση της επιδότησης που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης. Αυτό, αναμένεται να είναι και το μόνο από τα μέτρα που θα πλήξουν τους αγρότες που θα περάσει στο πακέτο των προαπαιτούμενων, με τις αλλαγές στη φορολόγησή τους να μετατίθενται χρονικά για το φθινόπωρο και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
4. Εισφορά αλληλεγγύης: Σε αυτό το σημείο φαίνεται να υπάρχει διαφωνία καθώς οι δανειστές θέλουν κατάργηση του συντελεστή 8% που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 6% αντί 4% για όσους δηλώνουν από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά, δεν θέλει την κατάργηση του υψηλού συντελεστή και επιμένει σε συντελεστή υψηλών εισοδημάτων 8% (για πάνω από 1 εκατομμύριο το χρόνο) για να μην επιβαρυνθούν τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ.
To «καυτό θέμα» με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, φαίνεται να έχει συμφωνηθεί τελικώς να μην αποτελέσει τμήμα των προαπαιτούμενων.
Διάσταση απόψεων φαίνεται να υπάρχει και όσον αφορά στα ενεργειακά καθώς η πλευρά των δανειστών, πιέζει για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κατατεθεί το Μνημόνιο (Memorandum of Understanding) αλλά και το πρώτο πακέτο από προαπαιτούμενα στην Βουλή εντός της εβδομάδος, ως ξεχωριστά άρθρα του ίδιου νομοσχεδίου, ανέφερε κυβερνητική πηγή που μετέχει στις συναντήσεις με τους θεσμούς.
Η διαδικασία ξεκίνησε μετά από το πράσινο φως που έδωσαν το βράδυ της Παρασκευής, οι θεσμοί. Υπήρξε χθες «θετική εισήγηση και από τους 4 θεσμούς ότι η Ελλάδα κάνει τα συμφωνηθέντα» ανέφερε νωρίτερα κυβερνητική πηγή για την συνεδρίαση του EFC (το όργανο που προετοιμάζει το Ecofin). Ξεκαθάρισε η ίδια πηγή ότι δεν μπήκε από καμία πλευρά το θέμα για δάνειο-γέφυρα αφού όλοι επείγονται να κλείσει η συνολική συμφωνία για νέο Πρόγραμμα που θα φτάσει, όπως όλα δείχνουν, στα 86 δισ. ευρώ.
Κόκκινα δάνεια: Οι δανειστές ζητούσαν ξήλωμα του νόμου Κατσέλη επιμένοντας να επιτρέπεται και ο πλειστηριασμός της κυρίας κατοικίας, σε κάποιες περιπτώσεις τουλάχιστον. Πλέον η απαίτηση αυτή έχει φύγει απο το τραπέζι και συζητείται να τεθεί ενα πλαφόν στην αξία της κυρίας κατοικίας π.χ. 300.000 ευρω.