Ανατροπές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, έφερε νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε στην βουλή την «ενδεκάτη ώρα» από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.
Οι συνολικά έντεκα αλλαγές, κάνουν πιο αυστηρό το πλαίσιο του νόμου για ορισμένες ομάδες. Μεταξύ των αλλαγών είναι οι εξής:
-Διαγράφεται η παράγραφος που προέβλεπε ότι «σε περίπτωση που οι πραγματοποιηθείσες καταβολές του οφειλέτη στους πιστωτές από 1.1.2017 και μέχρι το τέλος της συνεισφοράς του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται αυτών που ορίστηκαν με την απόφαση του δικαστηρίου, το υπολειπόμενο ποσό εξοφλείται από το Ελληνικό Δημόσιο».
Επίσης, αλλάζει το κείμενο που σχετίζεται με την συνεισφορά του Δημοσίου στο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών των ευπαθών ομάδων μετά το 2016.
Συγκεκριμένα, το νέο κείμενο αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει σε διάρκεια τα τρία έτη», και ορίζει πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους το Ελληνικό Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μερική κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού που καταβάλλει ο οφειλέτης, αλλά δεν ξεκαθαρίζει το τι θα γίνει τα επόμενα δύο χρόνια (2017, 2018).
Δηλαδή, όσοι από τους αδύναμους δανειολήπτες, αιτηθούν και λάβουν οικονομική βοήθεια για την αποπληρωμή των οφειλών τους από το δημόσιο και στην συνέχεια, δεν πληρώσουν, τότε το δημόσιο, θα καταβάλλει τη συμμετοχή του για το 2016, ώστε το δάνειο να παραμένει ενήμερο.
Στην συνέχεια, τα ποσά που δεν μπόρεσε να καταβάλλει ο οφειλέτης, δεν σβήνονται, αλλά θα τα πληρώσει στο μέλλον.
-Αίρεται η διάταξη που προέβλεπε ότι το δημόσιο θα κάλυπτε από το 2017 και μετά τη ζημία των τραπεζών που θα προέκυπτε εφόσον οι καταβολές του δανειολήπτη στις τράπεζες θα ήταν λιγότερες από αυτές που όριζε το δικαστήριο.
-Ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει ποσό τέτοιο ώστε οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεση τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή δεν θα εισπράξουν χαμηλότερο τίμημα από την εμπορική αξία, εκτός και αν συναινέσουν σε χαμηλότερο ποσό.
-Επίσης, η συνεισφορά του δημοσίου στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών δεν μπορεί να υπερβαίνει σε διάρκεια τα τρία έτη, και θα συνεχίσει να καταβάλλεται όσο ο οφειλέτης συνεχίζει να πληρώνει την ελάχιστη δόση.
-Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έρθει απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών που θα ξεκαθαρίζει τα κριτήρια που θα βγάζουν:
– την συνεισφορά του Δημοσίου και
– την ελάχιστη συνεισφοράς του οφειλέτη
-Σε κάθε περίπτωση, το ύψος της δόσης, που θα πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης, θα ορίζεται στο μέγιστο της ικανότητας του για αποπληρωμή.
-Καταργήθηκε και η διάταξη, που αναφερόταν στο ό,τι το ποσό που θα λάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση πλειστηριασμού, θα έβγαινε μετά από εκτίμηση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα.
Τώρα προβλέπεται πως η εκτίμηση θα γίνεται με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας. Στην απόφαση θα υπάρχουν και τα ποσά:
– Της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής των οφειλετών,
– και η ενδεχόμενη ζημιά των πιστωτών.
-Ο οφειλέτης για να μπει κάτω από την προστασία του νόμου, πρέπει να είναι «συνεργάσιμος δανειολήπτης», βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.