Ένα «υπερταμείο» το οποίο θα δημιουργηθεί για την εξόφληση των δανείων και τελικά για καθαρά πολιτικούς κι επικοινωνιακούς λόγους θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα κι όχι στο Λουξεμβούργο, ύψους 50 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα με στόχο τη συνεισφορά στο δημόσιο χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πρόκειται για την επαναφορά παλιότερου σχεδίου που είχε αποκαλυφθεί το 2013 από το ΘΕΜΑ και το οποίο – σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάιζενμπλουμ – θα πρέπει να εγκριθεί πλέον από τη Βουλή των Ελλήνων
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ θα δημιουργηθεί ένα fund με έδρα στην Ελλάδα στο οποίο θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα από αυτό (από πωλήσεις ή αξιοποίηση) θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του χρέους αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όπως εξήγησε θα χρειαστούν περίπου 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό ιδιαίτερα όμως φιλόδοξο αν κρίνουμε από τη μέχρι στιγμής ροή των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας που δεν κρίνεται ως ικανοποιητική. Τα επιπλέον έσοδα θα πάνε κατά 50% στο χρέος και κατά 50% για επενδύσεις που θα αποφασίσει η Ελλάδα.
Το μέγεθος του Ταμείου στοχεύει στα 50 δισ. ευρώ, διευκρίνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συσταθεί ομάδα ειδικών που θα εξετάσει ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ενταχθούν σε αυτό με ελληνικό μεν δ.σ. που όμως θα ελέγχεται πλήρως από supervisory board και board of experts από το εξωτερικό.
Όπως δήλωσε και η Αγκελα Μέρκελ το ταμείο “θα βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση” και πως θα περάσει σε αυτό και περιουσία των τραπεζών. Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως στο εν λόγω Ταμείο θα ενταχθούν θυγατρικές τραπεζών, βραχονησίδες, κρατικά ακίνητα, εθνική γη, παλιά στρατόπεδα, ακόμα και εκκλησίες όπως είχαμε δημοσιεύσει στο παρελθόν. Θα πρέπει να τονίσουμε πως με το εν λόγω σχέδιο σφοδρ;aα είχε διαφωνήσει στο παρελθόν τόσο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ καθώς θεωρούσαν πως εμπεριείχε στοιχεία απεμπόλησης εθνικής κυριαρχίας. Παρά ταύτα, μετά τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος κανένα από τα δύο κόμματα τον Αύγουστο του 2013 δεν είχε καταθέσει ερώτηση για αυτή την εξέλιξη η οποία είχε αποτραπεί από την κυβέρνηση Σαμαρά.