Ως πλήγμα στην αμερικανική οικονομική διπλωματία αλλά και προσωπικά στον Barack Obama χαρακτηρίζουν διεθνείς αναλυτές την απόφαση Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας να συμμετάσχουν ως ιδρυτικά μέλη στην αναπτυξιακή τράπεζα της Ασίας AIIB η οποία δημιουργείται κάτω από την ηγεσία της Κίνας.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας και της Αυστραλίας οι οποίες ήδη έχουν δηλώσει τη συμμέτοχη τους στο ιδρυτικό σχήμα της AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank) με αρχικό κεφάλαιο 50 δισ. $ και παρά τις αμερικανικές πιέσεις για την αποτροπή μιας τέτοιας κίνησης (καθώς η AIIB θεωρείται αντίπαλος της παγκόσμιας τράπεζας επενδύσεων) οι τρεις χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν τη στροφή τους προς την αγορά της Ασίας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble είπε επ΄ευκαιρία της απόφασης αυτής ότι «η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και σημαντικός εμπορικός εταίρος της Κίνας θα είναι ιδρυτικό μέλος της ΑΙΙΒ».
Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο Reuters επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της Γαλλίας τονίζοντας το τριεθνικό σχήμα της €ζώνης στην προσπάθεια αυτή, ενώ το ίδιο έκανε και το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πράγματι εξετάζομε την ιδέα αυτή θετικά. Προς το παρόν εξετάζουμε τις λεπτομέρειες της συμμετοχής μας και στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη» για να συμπληρώσει: «Όπως ξέρετε οι Βρετανοί έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και αρκετό καιρό».
Όπως σημειώνουν οι FT «η κίνηση αυτή των τεσσάρων ευρωπαϊκών κρατών σε μια στροφή προς την Ασία αντιπροσωπεύει το plan B της Ευρώπης».
Ένα plan B το οποίο φαίνεται πως στοχεύει στην καρδιά των BRICS την αγορά της Ασίας. Και όπως έχουν δηλώσει Έλληνες αξιωματούχοι ενώ μόλις σήμερα ο ΑΝΥΕΘΑ Κ.Ήσυχος καθ’ οδόν προς τη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με κορυφαία στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε πως «H Ελλάδα θα ενδυναμώσει τις σχέσεις της με την Ρωσία και την ομάδα των ΒRICS».
Τόσο η ελληνική στροφή όσο και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή προς τους BRICS (η ΑΙΙΒ θα αποτελέσει ένα από τους οικονομικούς στυλοβάτες της συμφωνίας των 5 δυνάμεων) ανολιγει την προοπτική πως σε εύλογο χρονικό διάστημα Γερμανία και λοιπές χώρες θα χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα μέσω της ΑΙΙΒ μέσω δηλαδή των BRICS!
Η ΑΙΙΒ η ίδρυση της οποίας ανακοινώθηκε από το Πεκίνο τον περασμένο χρόνο στοχεύει στην πραγματοποίηση επενδύσεων στο χώρο της Ασίας και πιο συγκεκριμένα στις μεταφορές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και άλλες αναπτυξι8ακές δομές. Η τράπεζα είναι το ασιατικό αντίπαλο δέος της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και οι δύο ελέγχονται από την Δύση.
Οι ΗΠΑ θεωρώντας την τράπεζα ως ανταγωνιστική προς τα δικά τους συμφέροντα, έχουν εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την διακυβερνησιμότητα, τα περιβαλλοντολογικά θέματα και τα κοινωνικά στάνταρντ.
Στην πραγματικότητα όμως η τράπεζα αντιπροσωπεύει την εξάπλωση της κινεζικής οικονομικής διπλωματίας σε όλη την Ασία σε βάρος των ΗΠΑ., Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι παραδοσιακά υπό την επιρροή της Ουάσιγκτον όπως και το ΔΝΤ.