Σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώνονται οι καταθέσεις που έχουν μείνει στις ελληνικές τράπεζες.
Aπό τον Δεκέμβριο, οπότε αναλήφθηκαν συνολικά 4 δισ. ευρώ, φτάσαμε τον Ιανουάριο στα 12 δισ. (σ.σ. και κατ’ άλλους στα 13 ή στα 14 δισ.), ενώ στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου ακόμα 4 δισ. εγκατάλειψαν τα γκισέ.
Μέσα σε λιγότερο από 75 μέρες «σηκώθηκαν» από τους λογαριασμούς κοντά στα 20 δισ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, το συνολικό υπόλοιπο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι έχει διαμορφωθεί κάτω και από το όριο των 145 δισ. ευρώ.
Εφόσον το νούμερο επαληθευθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος που «κρατάει» τα σχετικά επίσημα στοιχεία, τότε μπορούμε να μιλάμε για ιστορικό χαμηλό. Και πάντως, για χαμηλότερο του 2012, που θεωρούνταν μέχρι πρότινος αρνητικό σημείο αναφοράς, όταν αναφερόμασταν στο θέμα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνονται όλα αυτά τα λεφτά. Πού πάνε, δηλαδή. Οπως προκύπτει οι εναλλακτικές είναι πολλές. Ξεκινούν από ασφαλιστήρια συμβόλαια και καταλήγουν σε Αμοιβαία Κεφάλαια. Κάποια από αυτά τα λεφτά φεύγουν και στο εξωτερικό, αλλά είναι λίγα, για δύο λόγους:
α) ό,τι ήταν να φύγει έφυγε εκεί γύρω στο 2012, ενώ β) οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ανοιχτεί πλέον ένας λογαριασμός έξω είναι τόσο πολλές και τόσο σύνθετες, που καθιστούν το εγχείρημα άλυτη εξίσωση.
Η νέα μόδα, πάντως, έχει να κάνει με τοποθετήσεις σε προϊόντα money market. Το γεγονός, παραδόξως, ανακουφίζει τους τραπεζίτες. Ο λόγος; Οπως εξηγούν, «επειδή οι αποδόσεις τους είναι πολύ μικρές, αυτό συνεπάγεται ότι αμέσως μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα, αυτά τα λεφτά θα επιστρέψουν στη θέση τους, δηλαδή στους λογαριασμούς».