Με το πρόγραμμα «Ηρακλής» οι τράπεζες οδηγούνται στην επόμενη ημέρα μέρα του τραπεζικού συστήματος απαλλαγμένες από το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Ζαββός επισήμανε ότι οι τράπεζες μπορούν πλέον να επικεντρωθούν στο βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας και συγκεκριμένα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Όπως επισήμανε το πρόγραμμα «Ηρακλής Ι» ήταν ένα κορυφαίο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που συνέβαλλε στην καθοριστική μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40% με τη συμμετοχή και των 4 συστημικών τραπεζών. Με το πρόγραμμα «Ηρακλής 2», που σε λίγες ημέρες έρχεται στην Βουλή, οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε μονοψήφιο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Όλα αυτά χωρίς καμία επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο παρέχει χρηματοδότηση που πριν δεν υπήρχε καθώς, θα χρηματοδοτήσει και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Στόχος, όπως είπε, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης να φέρουν ένα μετασχηματισμό της χώρας σε πιο βιώσιμες μορφές ανάπτυξης γιατί «η δεκαετία που διανύουμε, προσδιορίζεται από πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, μετασχηματισμό του εργατικού δυναμικού και εξωστρέφεια».
Alpha Bank – Β. Ψάλτης
Στη σημαντική ευκαιρία που δημιουργεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, αλλά και την ετοιμότητα της Alpha Bank να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, στην παρέμβασή του.
Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την μοναδική ευκαιρία για να επιτύχει τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, κλείνοντας παράλληλα το επενδυτικό κενό της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε. Προσέθεσε, δε, ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF), σε συνδυασμό με τους χρηματοδοτικούς πόρους από τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και διαρθρωτικά ταμεία, συνολικού ύψους 72 δισ. ευρώ, έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή τεχνολογικών δυνατοτήτων και εξελίξεων, ενεργοποίησε τη δυναμική παρέμβαση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με σκοπό τη στήριξη της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμών, επικρατεί ευφορία και υψηλές προσδοκίες για το μεταπανδημικό περιβάλλον.
Προσέθεσε, δε, πως η δομική αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν, συνίσταται στο γεγονός ότι η επιδιωκόμενη ανάπτυξη θα πυροδοτηθεί κυρίως από την υψηλή αναλογία επενδυτικών κεφαλαίων, και όχι μέσω αύξησης της κατανάλωσης, ενώ πρόσθετη δυναμική δημιουργεί και η δυνατότητα μόχλευσης από το τραπεζικό σύστημα.
Σε ερώτημα για την ετοιμότητα των τραπεζών, της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα ως βασικών stakeholders υλοποίησης του RRF, o CEO της Alpha Bank χαρακτήρισε εύστοχη την επιλογή της κυβέρνησης να διοχετευθούν τα επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο δανειακό σκέλος του RRF μέσω της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες, οι οποίες όπως ανέφερε «είναι ο ασφαλέστερος αρωγός και σύμβουλος των επιχειρήσεων στη διαχείριση και απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων».
Αναφερόμενος στην ετοιμότητα της Alpha Bank, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι η προετοιμασία ώστε, σήμερα να είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, με στόχο «τη δημιουργία αξίας για τη χώρα και τους πελάτες μας». Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως έχει υπάρξει διεξοδική χαρτογράφηση και ανάλυση για τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης, προετοιμασία για τη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ υπογράμμισε και την μακρά επιτυχημένη εμπειρία της τράπεζας στον τομέα. «Είμαστε ήδη έτοιμοι για να υποστηρίξουμε, όπως πράξαμε και στο παρελθόν, εμβληματικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες» υπογράμμισε ο CEO της Alpha Bank, προσθέτοντας: «Όλος μας ο προγραμματισμός τα τελευταία δύο χρόνια ήταν προσανατολισμένος για να βρεθούμε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Απαλλαγμένοι από τα βαρίδια της πολυετούς κρίσης, κοντά στους πελάτες μας, έχοντας προχωρήσει στον εταιρικό μετασχηματισμό μας σε επίπεδο τεχνολογίας, δομών και εμπλουτισμένου στελεχιακού δυναμικού», προσέθεσε.
Eurobank – Φωκίων Καραβίας
«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πια γυρίσει σελίδα. Είναι σε θέση να κοιτάζει το μέλλον και να στρέφει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση. Για να κοιτάξουμε το μέλλον, έπρεπε πρώτα να απαλλαγούμε από το παρελθόν», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.
«Η Eurobank πρωτοστάτησε και συνέβαλε ουσιαστικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να βγάλουν οι ελληνικές τράπεζες από πάνω τους, από τους ισολογισμούς τους, το μεγάλο βάρος που μας κληροδότησε η κρίση, δηλαδή τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στοχεύουμε σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) ήδη από εφέτος ενώ το 2022 θα εκπληρώσουμε και την άλλη μείζονα δέσμευσή μας, αυτή για διψήφια απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων», πρόσθεσε ο κ. Καραβίας. «Χαμηλός μονοψήφιος δείκτης ΝΡΕ και σημαντική κερδοφορία, διψήφια απόδοση κεφαλαίων αποτελούν ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Eurobank αλλά και του τραπεζικού συστήματος. Προϋπόθεση για ισχυρές τράπεζες που να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία αποτελεί η κερδοφορία τους και η δυνατότητα τους για οργανική δημιουργία κεφαλαίων», είπε επίσης.
«H επόμενη ημέρα συνδέεται και από ακόμη δύο σημαντικούς στόχους: Πρώτον, την ανάγκη και τη δυνατότητά μας να χρηματοδοτήσουμε με σύνεση και ευθύνη την αναπτυξιακή πορεία. Υπογραμμίζω τις λέξεις σύνεση και ευθύνη, γιατί οφείλουμε να κατευθύνουμε τους πόρους μας σε βιώσιμα επενδυτικά σχέδια και σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Και η βιωσιμότητα πλέον περιλαμβάνει ακόμη μια παράμετρο πέρα από την οικονομική, την περιβαλλοντική», επισήμανε ο κ. Καραβίας.
«Στη Eurobank, ήδη από το 2020 πήραμε αμέσως και μια μεγάλη πρωτοβουλία για τον τουριστικό τομέα, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα χρηματοδοτούνται διαχρονικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα: αυτοκινητόδρομοι, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με τις μεγάλες υποδομές που χρειάζεται η χώρα. Για τη Eurobank αποτελούν στρατηγική και επιχειρηματική προτεραιότητα: ΑΠΕ, το έργο-ορόσημο του Ελληνικού, στο οποίο η τράπεζά μας έχει κεντρικό ρόλο, όπως επίσης και με την αποκλειστική χρηματοδότηση μας υλοποιείται η ηλεκτρική διασύνδεσης της Κρήτη με την Αττική – όλα έργα που είναι ο ορισμός της χρηματοδότησης με κριτήρια ESG όπως είναι γνωστά», προσέθεσε μεταξύ άλλων.
Τράπεζα Πειραιώς – Χρήστου Μεγάλου
«Απώτερος στόχος του στρατηγικού σχεδίου Sunrise που εφαρμόζει η Τράπεζα Πειραιώς είναι η υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας και η μετάβασή της στη βιώσιμη ανάπτυξη, που συνδυάζει την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα». Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.
Όπως ανέφερε, μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 3 δισ. ευρώ μέσω της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,4 δισ. ευρώ και των άλλων ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε μονοψήφιο ποσοστό το επόμενο 12μηνο, ενώ παράλληλα υλοποιεί το πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού «ACT», που αφορά το σύνολο των δομών και των λειτουργιών της Τράπεζας.
Στόχος του προγράμματος, είπε ο κ. Μεγάλου, είναι η σταθερή ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας, με βάση συντονισμένες ενέργειες ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους. Και αυτό θα επιτευχθεί με παράλληλη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της τράπεζας.
Στην καρδιά του προγράμματος μετασχηματισμού, βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Πρόκειται για αλλαγή σελίδας για την τράπεζα με βάση τα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου. Τα προγράμματα αυτά, πρόσθεσε, θα φέρουν νέα προϊόντα και κυρίως νέες δυνατότητες πρόσβασης, χρήσης και αξιοποίησης υπηρεσιών από τον πελάτη που θα «λύσουν τα χέρια» σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε στην ηλεκτρονική ταυτοποίηση των πελατών e-KYC (electronic Know Your Customer) που απλοποιεί σημαντικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλει η νομοθεσία στις τραπεζικές συναλλαγές.
Ειδικότερα, ανάφερε, σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς ποσοστό που ξεπερνά το 95% των συναλλαγών που υλοποιούνται σε ένα παραδοσιακό κατάστημα μπορούν να πραγματοποιηθούν ψηφιακά.
Όσον αφορά το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς τοποθετήθηκε εγκαίρως στο ζήτημα και ήδη έχει εντάξει στη λειτουργία της κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance) και προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες με τα ίδια κριτήρια ESG, με στόχο την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα που οδηγούν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και έχουν θετικό πρόσημο για την κοινωνία. Προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα ήδη υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να προσελκύσουν πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια και να οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη και βιώσιμη οικονομία, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Εθνική Τράπεζα – Παύλος Μυλωνάς
Ο κ. Μυλωνάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αύριο της ελληνικής κοινωνίας καθώς τόνισε πως «το εμβόλιο θα νικήσει την πανδημία, οι αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης θα οδηγήσουν το 2021 σε κατανάλωση και ο τουρισμός αναμένεται σχεδόν στο 50% σε σχέση με το 2019». Για την ελληνική οικονομία προέβλεψε ανάπτυξη 10% τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2021, «η οποία θα κλείσει στο 4,5% στο τέλος του χρόνου».
Αναφερόμενος στο ταμείο Ανάκαμψης το χαρακτήρισε «δώρο» που θα πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγή στη δομή της οικονομίας.
«Έχουμε γερές βάσεις, γερές επιχειρήσεις, φυσικό περιβάλλον που ευνοεί την καθαρή οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη. Τώρα είναι η στιγμή, έχουμε τις βάσεις» κατέληξε.