Είναι μια δύσκολη φάση για την αγορά η οποία η οποία πλήττετε έντονα τις τελευταίες ημέρες αφού οι πολίτες είναι γεμάτοι ανασφάλεια για το τι θα γίνει με τον κορονοιό και την εξάπλωσή του.
Σε μια χρονική περίοδο που τα πράγματα είναι καλύτερα με την νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη οι πολίτες θεωρούν ότι η μόνη λύση είναι η ανεύρεση φαρμάκου για την θεραπεία του Κορονοιου.
Με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, η υπόλοιπη αγορά έχει παγώσει. Σοβαρότατο το πλήγμα από την έντονη επιφυλακτικότητα των καταναλωτών εξ αιτίας του κλίματος φοβίας για το πόσο θα διαρκέσει η απειλή “κορονοιός”.
Τουρισμός, Εστίαση, Οργάνωση εκθέσεων και events και θεάματα είναι οι πρώτοι που πλήττονται.
Η μεγάλη πτώση του τζίρου, δημιουργεί ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης, σε όσους προσπαθούσαν να το “γυρίσουν” με το καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί και με τις όποιες φοροελαφρύνσεις.
Αλλά και οι “μεγάλοι” της αγοράς, κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν. Τα δάνεια τρέχουν, τα projects πρέπει να υλοποιηθούν, η ρευστότητα “στενεύει”, άρα οδηγούνται και αυτοί σε περιορισμό των όποιων εξόδων μπορούν.
Μεγάλος είναι ο αριθμός των εμπορικών εισαγωγικών επιχειρήσεων που δεν γνωρίζουν αν θα έχουν εμπόρευμα στους προσεχείς μήνες, εφόσον συνεχιστεί η κατάσταση πανικού και το κλείσιμο εργοστασίων παραγωγής στο εξωτερικό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κλάδου της Πληροφορικής και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ειδών τηλεπικοινωνίας.
Αντίστοιχο – και ακόμα μεγαλύτερο – το πρόβλημα των παραγωγικών μονάδων που προμηθεύονται πρώτες ύλες από χώρες που πλήττονται έντονα ή λαμβάνουν “προστατευτικά” για την εσωτερική τους αγορά μέτρα.
Αναμφίβολα όλα αυτά θα επηρεάσουν κατά πολύ:
-τις ιδιωτικές επενδύσεις που ήταν στα σκαριά και τώρα αναβάλλονται “μέχρι νεωτέρας”
-το ποσοστό της Ανεργίας που μόνο στον τουριστικό κλάδο (αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση) θα μειωθεί δραματικά
-την αγορά ακινήτων με το “πάγωμα” σε σημαντικό βαθμό της ζήτησης από το εξωτερικό
-τις τράπεζες, πάνω στην πιο κρίσιμη φάση εξυγίανσης τους, που θα αντιμετωπίσουν και επιπλέον δυσκολίες για να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια και φυσικά
-το χρηματιστήριο που ήδη έχει γράψει μεγάλες ζημίες, χωρίς κανένας να μπορεί να πει πότε θα τελειώσει το ¨μαρτύριο”
ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Χαρακτηριστική επίσης είναι η επισήμανση του διευθυντή ενημέρωσης του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Βέργαδου ότι «η πρόσφατη κρίση στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω του κορωνοϊού -σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογικές, ψηφιακές επιλογές- θα δώσουν νέα ώθηση στη συζήτηση για το μέλλον της εγχώριας παραγωγής».
Εν ολίγοις, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη στο σύνολό της, θα πρέπει να ξαναδεί το οικονομικό της μοντέλο, ώστε να πάψει να αισθάνεται άνετα παρέχοντας μόνο Υπηρεσίες και να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή,ώστε να μην εξαρτάται τόσο πολύ από την παραγωγή τρίτων χωρών.